Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/05/2016
Κανένα «φως» για τα εργασιακά στα λιμάνια

Πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους ώστε συνδράμουν και να εξασφαλιστούν σταθερές εγγυήσεις υπέρ των εργαζόμενων μετά την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ κάνουν, με κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

«Θεωρούμε ότι η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, εκτός από πράξη δικαιοσύνης, αποτελεί στέρεο έδαφος για την αναπτυξιακή πορεία των δύο λιμανιών και προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο και χρήσιμο να βοηθήσουν οι πάντες», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί.

Μέχρι τώρα, πάντως, φαίνεται ότι δεν έχει βρεθεί «κοινός τόπος» με τη Cosco και γι’ αυτό, όπως έχει επισημάνει το Pireas2day.gr, στο νέο κείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης Δημοσίου- ΟΛΠ η αναφορά για τα εργασιακά είναι «θολή».

Ειδικότερα, στο νέο κείμενο, που το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εγκρίνει, την Τρίτη 31/5, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετοχών  για τα εργασιακά αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

5.11 «Ο ΟΛΠ θα απασχολεί και θα διατηρεί επαρκές σε αριθμό και κατάρτιση εργατικό δυναμικό, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνει εγκαίρως (…) όλες τις ευθύνες, τα καθήκοντα (…) που απορρέουν από την παρούσα Σύμβαση. (…) Επιπλέον ο ΟΛΠ θα λαμβάνει κατάλληλα μέτρα, για να διασφαλίζει ότι το προσωπικό του είναι εξοικειωμένο με τις υποχρεώσεις του ΟΛΠ βάσει της παρούσας Σύμβασης.  Ανά πάσα στιγμή, ο ΟΛΠ θα διατηρεί ένα ασφαλές, αποδοτικό και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας. Δίχως να περιορίζεται η γενική εφαρμογή των ανωτέρω, ο ΟΛΠ θα συμμορφώνεται με όλες τις διατάξεις και απαιτήσεις των εφαρμοστέων νόμων και κανονισμών σχετικά με την απασχόλησης, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και με την υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας».
5.12 «Ο ΟΛΠ θα επιδιώκει να συμπεριφέρεται από κάθε ουσιαστική άποψη ως συνετός και υπεύθυνος εργοδότης και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας».

Αποτελεί σοβαρό θέμα το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση ούτε καν για ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων για τη Cosco και πολύ περισσότερο για τη φύση των εργασιακών σχέσεων για να μη γεμίσει ο Πειραιάς με… νοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Ολόκληρη η δήλωση των υπουργών Γ. Κατρούγκαλου και Θ. Δρίτσα έχει ως εξής:

«Υπό το φως των εξελίξεων και αξιολογώντας τα αιτήματα/ανησυχίες των εργαζομένων στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης δηλώνουμε ότι σταθερή βούληση και επιδίωξη των συναρμοδίων Υπουργών και της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση των σταθερών και ασφαλών σχέσεων εργασίας στον Ο.Λ.Π και στον Ο.Λ.Θ στο "νέο περιβάλλον", με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η προσπάθεια για την εξασφάλιση σταθερών εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων θα συνεχιστεί.
Θεωρούμε ότι η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, εκτός από πράξη δικαιοσύνης, αποτελεί στέρεο έδαφος για την αναπτυξιακή πορεία των δύο λιμανιών και προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο και χρήσιμο να βοηθήσουν οι πάντες».

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία του και την Τρίτη πραγματοποιούν συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα.

Ενημέρωση για το Δώρο των Χριστουγέννων
Απεργία τη Πέμπτη. Χωρίς Μέσα Ενημέρωσης
Αγώνες για τις εργασιακές σχέσεις
Νέα 48ωρη απεργία από την ΟΜΥΛΕ
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή