Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/04/2018
Αντιπλημμυρικό έργο στην οδό Θεσσαλονίκης

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Αττικής η κατασκευή του αγωγού ομβρίων της οδού Θεσσαλονίκης, ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής Μοσχάτου-Ταύρου, των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων στην περιοχή βόρεια των γραμμών του τραίνου.

Η ολοκλήρωση του αγωγού θα λύσει χρόνια προβλήματα πλημμυρών τόσο επί της οδού Πειραιώς όσο και κατά μήκος της οδού Θεσσαλονίκης (ιδιαίτερα πέριξ του σταθμού του ηλεκτρικού), σε συνδυασμό και με το εκτελούμενο έργο της οδού Χαμοστέρνας.

Η κατασκευή του αγωγού Θεσσαλονίκης εντάχθηκε με την πράξη: «Κατασκευή δικτύου ομβρίων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό: 12.710.800 €, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά το Δήμο μας.   

Με προσωπική παρέμβαση του δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και με συστηματικές ενέργειές του σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μελετών και την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας επετεύχθη η ανάθεση και η σύνταξη συμπληρωματικής μελέτης μετακίνησης των υπαρχόντων αγωγών ακαθάρτων της οδού Θεσσαλονίκης από την οδό Ολύμπου και σε όλο το μήκος της που θα οδεύουν παράλληλα  με τον νέο αγωγό όμβριων υδάτων.

Η μετακίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού έτσι θα αποφευχθούν παρεμβάσεις στις ιδιοκτησίες βόρεια των γραμμών του ηλεκτρικού στο Μοσχάτο από την κατασκευή του βασικού συλλεκτήρα ομβρίων υδάτων, όπως κατάληψη τμήματος πρασιών και δέσμευση αυτών, καθαίρεση μαντρότοιχων και άλλες επιβαρύνσεις στις ιδιοκτησίες των δημοτών μας. Συνέπειες και επιβαρύνσεις που απέτρεψε ο Δήμαρχος ζητώντας την μετακίνηση του αγωγού.

Συγκεκριμένα ο αγωγός ομβρίων θα εκβάλλει στον Κηφισό ποταμό στο ύψος της οδού Μετσόβου, θα διέρχεται από την οδό Ολύμπου και θα συνεχίσει στην οδό Θεσσαλονίκης έως την οδό Μυτιλήνης, όπου και θα ακολουθήσει πορεία προς την οδό Πειραιώς, με κατάληξη την οδό Χρ. Σμύρνης στον Ταύρο.

Με την παρέμβαση του δημάρχου που είχε ως αποτέλεσμα τη συμπληρωματική μελέτη θα μεταφερθούν οι υπάρχοντες αγωγοί ακαθάρτων της οδού Θεσσαλονίκης προς τις γραμμές του τραίνου, έτσι ώστε η διέλευση  του νέου αγωγού ομβρίων να τοποθετηθεί εντός του οδοστρώματος, χωρίς να διέρχεται σε κάποια τμήματά του κατά μήκος και εντός των πρασιών των παρακείμενων ιδιοκτησιών της οδού και φυσικά χωρίς να τις επηρεάζει.

Ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου δήλωσε: «Από το 2011 που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή του Καλλικρατικού Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου σχεδιάσαμε και ολοκληρώνουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού ομβρίων της Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Μοσχάτο, την ανάθεση της μελέτης για το υπόλοιπο Μοσχάτο και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής της, με τα αντιπλημμυρικά έργα στη Χαμοστέρνας στον Ταύρο τα οποία και εκπονούνται από την Περιφέρεια Αττικής, με την υλοποίηση της κατασκευής του έργου του αγωγού ομβρίων της Θεσσαλονίκης ο οποίος θωρακίζει και τον Ταύρο στην περιοχή της Πειραιώς και της Χρ. Σμύρνης, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουμε ζητήσει και έχουν ενταχθεί στην διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου και του Ιλισού, ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου θωρακίζεται αντιπλημμυρικά στο σύνολό του.
Η κατασκευή του αγωγού της οδού Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο αναγκαίο για την περιοχή μας. Ανασύραμε την μελέτη του έργου από το 2011 η οποία όμως μας βρήκε σταθερά αντίθετους αφού η υλοποίησή της θα επέφερε ζημιές στις περιουσίες των συμπολιτών μας.  Γι αυτό το λόγο ζητήσαμε επιτακτικά την επικαιροποίηση και την τροποποίηση της μελέτης ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση χάραξης του αγωγού. Με την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής μελέτης, την έγκρισή της από την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Υ.Δ.Α.Π.  και τη δημοπράτηση του αγωγού από την Περιφέρεια Αττικής, ξεκινά η υλοποίηση άλλου ένα σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων μας στο Μοσχάτο και στον Ταύρο. Σχεδιάζουμε, διεκδικούμε και πετυχαίνουμε χρηματοδοτήσεις έργων, αλλά πρωτίστως είμαστε συνεπείς προς τους πολίτες μας με σωστό σχεδιασμό και μέριμνα για τους ίδιους και την περιουσία τους».

«Τα παιδιά της χορωδίας» στο Μοσχάτο
Η κοπή της πίτας του Δήμου Μοσχάτου
Δήμος Μοσχάτου: Ανάγκη ενίσχυσης Μέριμνας
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Μοσχάτο
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή