Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/04/2018
Προετοιμάζεται η απεργία των ναυτικών στις 18/4

Μετά από το «ναυάγιο» της συνάντησης, που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανάμεσα στο υπουργό Π. Κουρουμπλή και στη διοίκηση της ΠΝΟ ξεκίνησε η προετοιμασία για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, που έχει προκηρυχθεί για τη Τετάρτη 18/4, με προοπτική κλιμάκωσης.

Ήδη, οι ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσων» και ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) προγραμματίζουν για τη Παρασκευή 13/4, οργανωτική σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.
Παράλληλα, τη Πέμπτη έγινε νέα συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ, όπου συζητήθηκε το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον υπουργό και διαπιστώθηκε ότι δεν προέκυψε κάποιο καινούργιο στοιχείο για αλλαγή της απόφασης.

Να θυμίσουμε ότι αφορμή για την κήρυξη της απεργίας έδωσε η δημοσιοποίηση από τα παραπάνω ναυτεργατικά σωματεία σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, που ανοίγει την «πόρτα» εκτέλεσης θαλάσσιων ενδομεταφορών σε πλοία με σημαίες τρίτων χωρών- ευκαιρίας, απασχολώντας χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτικούς.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι η δρομολόγηση πλοίου με σημαία ευκαιρίας επαφίεται, ουσιαστικά, στην Ένωση Εφοπλιστών Μεσογειακών Πλοίων, στην οποία δίνει την αρμοδιότητα να κρίνει εάν συντρέχουν λόγοι για να του επιτραπεί ή όχι….

Τα τρία παραπάνω ναυτεργατικά σωματεία σε κοινή ανακοίνωσή τους κάνουν αναφορά σε «επαίσχυντο σχέδιο υπουργικής απόφασης που οι ταξικές δυνάμεις ανέδειξαν και απαίτησαν την απόσυρση του». Και σημειώνουν ότι δίνει «το δικαίωμα να δρομολογούνται πλοία μεταξύ ελληνικών λιμανιών, ανεξαρτήτου εθνικότητας, μειώνοντας ακόμα παραπέρα τις οργανικές συνθέσεις, διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση».

«Αποτελεί συνέχεια του ν.4150/2013 και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν αποδεκατίσει τις οργανικές συνθέσεις στα επιβατηγά πλοία, με τους εφοπλιστές να τις καθορίζουν και να τις επιβάλουν, υπονομεύοντας  ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, με αφορμή αίτημα που έχει υποβληθεί από τους αγρότες της Κρήτης για να γίνει συνάντηση με την ΠΝΟ στο Υπουργείο Ναυτιλίας, τα τρία σωματεία καλούν «τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών».
 
«Να απομονώσουμε τον μηχανισμό των εφοπλιστών, του κεφαλαίου, που στήνεται  από περιφερειάρχες και δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,  κατά την προσφιλή τακτική τους, προετοιμάζουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», όπως έκανε με δήλωση του και ο υπουργός ναυτιλίας, για να υπονομεύσουν την απεργία», καταγγέλλουν τα τρία ναυτεργατικά σωματεία.


Προϋπολογισμός εκατομμυρίων € από τη ΠΝΟ!
Ναυάγιο και στη νέα συνάντηση ΠΝΟ- ακτοπλόων
Δεμένα τα πλοία την Πρωτομαγιά
Ναυτικοί: 48ωρη στις 22 Σεπτεμβρίου
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή