Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/04/2018
Ναυτικοί: Απεργία για Απόφαση- βόμβα του ΥΕΝ

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωράει από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 18/4, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ενάντια σε Υπουργική Απόφαση- τορπίλη για τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών στα μικρά μεσογειακά φορτηγά πλοία.

Η Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, που ακόμα βρίσκεται υπό μορφή σχεδίου, δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσων», ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), πληρωμάτων ρυμουλκών και συνταξιούχων ΝΑΤ.

«Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου, δίνει το δικαίωμα να δρομολογούνται πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ ελληνικών λιμανιών, με σημαίες ευκαιρίας και με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση και περαιτέρω μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων», αναφέρεται σε ανακοίνωση των ναυτεργατικών ενώσεων.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο:
1. «Ανοίγει» η πόρτα των εσωτερικών εμπορικών ενδομεταφορών σε πλοία με σημαίες τρίτων χωρών, όταν διαπιστώνεται ανεπάρκεια διαθέσιμου πλοίου (με ελληνική ή ευρωπαϊκή σημαία).
Ποιος θα διαπιστώνει εάν υπάρχει ή όχι πλοίο, με ελληνική ή ευρωπαϊκή σημαία, για να μεταφέρει εμπορεύματα; Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, δηλαδή οι ίδιοι οι πλοιοκτήτες θα αποφαίνονται εάν θα ταξιδέψει πλοίο τους με ελληνική η σημαία τρίτης χώρας (ευκαιρίας;)
2. Το πλοίο, με τρίτη σημαία, ορίζεται ότι θα έχει «έγγραφο ελάχιστης ασφαλούς στελέχωσης» (safe manning). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα έχει την ελάχιστη οργανική σύνθεση που απαιτείται, δηλαδή τους λιγότερους δυνατούς ναυτικούς.
Αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και τα υπό ελληνική σημαία «μεσογειακά» να ζητήσουν και (αναγκαστικά) να τους εγκριθεί η δυνατότητα «ελάχιστης ασφαλούς στελέχωσης» και εάν αυτό επεκταθεί στα επιβατικά… τελειώνει το ξενοδοχειακό προσωπικό.
3. Στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης ορίζεται ότι τα μέλη του πληρώματος θα είναι Έλληνες ή ευρωπαίοι εκτός εάν προσκομίζεται βεβαίωση «μη προσφερομένου» από το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Αυτό αποτελεί διαχρονικά το «άλλοθι» για την απασχόληση χαμηλόμισθων αλλοδαπών ναυτικών καθώς οι βεβαιώσεις μη προσφερομένου εκδίδονται αφειδώς, για πολλούς λόγους που άπτονται της αναχρονιστικής λειτουργίας του ΓΕΝΕ.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου συγκλήθηκε, εκτάκτως, τη Μεγάλη Πέμπτη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και αποφάσισε ομόφωνα 24ώρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης από την Τετάρτη 18 Απρίλη από 06:00 έως την Πέμπτη 19 Απρίλη στις 06:00, με αίτημα:

Την άμεση απόσυρση του επαίσχυντου σχεδίου υπουργικής απόφασης.

Κανονικά φεύγουν τα πλοία. Προσωρινή ανακωχή!
Σε μετωπική σύγκρουση ναυτικοί- Υπουργείο
Προετοιμάζεται η απεργία των ναυτικών στις 18/4
Προϋπολογισμός εκατομμυρίων € από τη ΠΝΟ!
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή