Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/12/2017
Παρεμβάσεις- ανάσα στη Ναυτική Εκπαίδευση

«Ανάσα» στη Ναυτική Εκπαίδευση δίνει, με σειρά παρεμβάσεων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για να αντιστρέψει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από το 2010 με την έναρξη των περικοπών λόγω των μνημονιακών πολιτικών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε δηλώσεις του μετά την τελετή ορκωμοσίας των πρωτοετών σπουδαστών της ιστορικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας υπογράμμισε ότι «η ελληνική πολιτεία τα τελευταία 3 χρόνια, παρέλαβε μια κατάσταση που όλοι γνωρίζουν, μιας πλήρους εγκατάλειψης στο χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης».

«Έτσι αποφάσισε να σημάνει συναγερμό. Συναγερμό στον τομέα της στελέχωσης των Σχολών», σημείωσε ο υπουργός. Και παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

1.    Τα περιοριστικά μέτρα της οικονομικής κρίσης κατάργησαν τις 200 από τις περίπου 280 θέσεις καθηγητών. Φέτος στελεχώσαμε τις σχολές με 290 καθηγητές ωρομίσθιους, λόγω των περιοριστικών μέτρων, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μόνιμες θέσεις καθηγητών. Καλύψαμε μόνο 17 θέσεις μονίμων, που ήταν κενές.
2.    Για τον εξοπλισμό των ΑΕΝ καταφέραμε και πάνω από 10.000.000 € εντάχθηκαν για πρώτη φορά στα προγράμματα όλων των Περιφερειών στις οποίες υπάρχουν Ναυτικές Ακαδημίες.
3.     Έχουμε εξασφαλίσει την επαναφορά της σίτισης και πιστεύω ότι θα την αυξήσουμε την επόμενη χρονιά.

«Συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου μου Θοδωρή Δρίτσα προχωρήσαμε με το Ίδρυμα Ευγενίδη σε δύο ζητήματα: στην έρευνα των λόγων για τους οποίους πολλά παιδιά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στις ΑΕΝ και στην αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση στο υψηλότερο δυνατό βαθμό του προγράμματος των σπουδών, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον δημόσιο τομέα, αλλά και από τον τομέα της αγοράς. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι πραγματικά στη μάχη της Ναυτιλίας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Κουρουμπλής εκτός από την ορκωμοσία παρέστη και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου χώρου πολλαπλών χρήσεων της Σχολής της Ύδρας. Η ανακαίνιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων έγινε με την ευγενική χορηγία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ο υπουργός συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτή Α΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, τις βουλευτές Α΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη, τον Γενικό Επιθεωρητή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχο Αθανάσιο Ντούνη και  τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Πατέρα.

Ακόμα, ο υπουργός επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο της Ύδρας όπου ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη, Πλωτάρχη Λ.Σ., Γεώργιο Μανδαλάκη για τις επιχειρησιακές λειτουργίες και από τον Δήμαρχο της Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη για τις εργασίες ανακαίνισης του δημοτικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Λιμεναρχείο.

«Θεωρώ πως οι σχολές μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο που θέλουμε. Γιατί αυτή την περίοδο 600 υπερσύγχρονα πλοία έχουν παραγγείλει οι Έλληνες εφοπλιστές. Χρειάζονται κατά συνέπεια άνθρωποι με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας. Γι’ αυτό δεν σταματάμε μόνο σε όσα είπα. Ξεκινήσαμε συνεργασία των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας με όλες τις ΑΕΝ. Αυτό σημαίνει εμπλουτισμό με την παρουσία καθηγητών και επιστημόνων από όλα αυτά τα επιστημονικά κέντρα που σχετίζονται με τις εξειδικεύσεις των σχολών μας. Ιδρύσαμε Σχολή Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού, Ειδικό Σχολείο Μηχανικών Ε.Ν. στην ΑΕΝ Χίου και Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων στην ΑΕΝ Οινουσσών για εθνικούς λόγους», υπογράμμισε ο υπουργός, οποίος αποκάλυψε ότι:
«Ζητήσαμε από τον Γ.Γ. του IMO και διεκδικούμε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό τη λειτουργία παραρτήματος του ναυτιλιακού του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Θέλουμε να είστε οι πιο ανταγωνιστικοί αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού στον κόσμο, γιατί η ναυτιλία είναι πλέον μια παγκόσμια πραγματικότητα».

Επίσης, ο Θοδωρής Δρίτσας σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η ναυτική εκπαίδευση είναι λοιπόν ο πυρήνας και της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής δημιουργίας στον κρίσιμο τομέα της ναυτιλίας και όχι μόνο, γιατί η ναυτιλία και η ναυτοσύνη έχει επηρεάσει και θα συνεχίζει να επηρεάζει το συνολικό χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού. Συγχαίρω όλους τους συντελεστές αυτής της αναβάθμισης και της πρωτοβουλίας που αναβαθμίζει πρώτα απ όλα τη ζωή των ίδιων των σπουδαστών».

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός θα συνεχίσουμε τη συστηματική προσπάθεια για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και για την αναγέννηση της χώρας και το ξεπέρασμα της κρίσης. Για να αναζητήσουμε δρόμους προς τις κατευθύνσεις που πραγματικά το έχει ανάγκη αλλά και το αξίζει ο Ελληνικός Λαός», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας,

Στον χαιρετισμό της η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων Ελένη Σταματάκη  αναφέρθηκε στην ιστορία της Ναυτικής Σχολής της Ύδρας, τόνισε ότι πρόκειται για την αρχαιότερη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Παγκοσμίως η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1749 και καλωσόρισε τους νέους σπουδαστές συνιστώντας τους να είναι  φιλομαθείς ώστε να συνεχίσουν την ναυτική ιστορία της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου.

 


Κανονικά φεύγουν τα πλοία. Προσωρινή ανακωχή!
Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της ΠΕΜΕΝ
Με ένταση ξεκίνησε το συνέδριο της ΠΝΟ
Συνέδριο ΠΝΟ: Ποιοί ζητάνε αλλαγή καταστατικού
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή