Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/01/2018
Πέραμα: Μετά 31 χρόνια φεύγει το Κορφού Άιλαντ

Μετά από 31 χρόνια βγαίνει από το βυθό, στο Πέραμα, το επιβατηγό- οχηματαγωγό «Κορφού Άιλαντ» (Corfu Island) και η φορτηγίδα «Ευαγγελία».

Το μήκους 103 μέτρων επιβατηγό πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1961 στην Ισπανία και το όνομά του ήταν «Cuidad de Tarifa», το οποίο διατήρησε μέχρι το 1984- 1985, οπότε αγοράστηκε από την εταιρεία των αδελφών Αγαπητού, μετονομάστηκε σε «Corfu Island» και ύψωσε την ελληνική σημαία.

Το 1985 το επιβατηγό έκανε δρομολόγια στη γραμμή της Αδριατικής και στις 20 Μαΐου 1986 βυθίστηκε στο Πέραμα, πάνω από την ήδη βυθισμένη φορτηγίδα «Ευαγγελία».

Σύμφωνα με μια περιγραφή σε ναυτιλιακό φόρουμ το «Corfu Island» είχε πάει στο Πέραμα για επισκευή «με άνοιγμα στην ίσαλο. Μπήκαν νερά όταν πήγε να μπει φορτηγό φορτωμένο με υλικά από τον καταπέλτη του, στο γκαράζ και πήρε μικρή κλίση και βούλιαξε επιτόπου».

Το πλοίο βυθίστηκε σε βάθος 22 μέτρων και σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες το 1991 ο ΟΛΠ είχε αναθέσει την απομάκρυνση κάποιων τμημάτων του βυθισμένου σκάφους για να απελευθερωθεί η προβλήτα.

Ωστόσο, τώρα, στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για άμεση απομάκρυνση των ναυαγίων, καθώς και των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας, ο Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, Δημοσθένης Μπακόπουλος, ανέθεσε στην εταιρεία GREEK DIVING CENTER ΕΠΕ την παροχή υπηρεσιών ανέλκυσης, απομάκρυνσης και καταστροφής των ναυαγίων “ΚΟΡΦΟΥ ΑΪΛΑΝΤ” και “ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ” από το Πέραμα.

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Ναυτιλίας η ανάθεση ανέλκυσης, καταστροφής και απομάκρυνσης των ανωτέρω ναυαγίων έγινε αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δεν υποχρεούται να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό, από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, εξοικονομείται ποσό 1,5 εκατομμυρίου ΕΥΡΩ, το οποίο είχε ζητήσει από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής η ΟΛΠ ΑΕ, προκειμένου να προβεί στην ανέλκυση των εν λόγω ναυαγίων.

Η εκτέλεση των εργασιών ανέλκυσης, απομάκρυνσης και καταστροφής των προαναφερόμενων ναυαγίων, είναι σύμφωνη με όσα ορίζονται στο α. 2 του ν.2881/2001 και αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος του Λιμένα Πειραιά.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και άλλες ανελκύσεις και απομακρύνσεις επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων, μέχρι ο αριθμός τους στον Αργοσαρωνικό να μηδενιστεί.

Στους Δήμους περνάνε χώροι του λιμανιού
ΥΝΑ: Σημαντικές λιμενικές εκτάσεις στους Δήμους
Παραχώρηση χώρων στους Δήμους συζητάει το ΥΕΝ
Τι έγινε στη παράδοση- παραλαβή στο ΥΕΝ
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή