Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/07/2017
Δ.Α.Λ.: Μια δαπανηρή, δυσκίνητη αρχή γεννιέται

Σε ένα… δυσκίνητο, δαπανηρό και γραφειοκρατικό όργανο, με «θολές» αρμοδιότητες, μετατρέπεται η Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ) πριν καλά καλά ξεκινήσει να λειτουργεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ακόμα αρχίσει η λειτουργία της και μόλις 13 μηνών μετά την ίδρυσή της (νόμος 4389/27.5.2016), όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υ.Ε.Ν, κρίθηκε απαραίτητο να τροποποιηθεί με Υπουργική Τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού (έχει ψηφιστεί και δημοσιευτεί στο ΦΕΚ Α’ 96/2017) «ως προς τη διάρθρωση και τη στελέχωση, ώστε να δύναται να ασκήσει αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές της με πλήρη ανάπτυξη των λειτουργιών της σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η διάρθρωση, όπως σημειώνει ο Σύλλογος, αφορά στη δημιουργία νέων οργανικών μονάδων της ΔΑΛ, όπου συστήνεται Γενική Διεύθυνση με προσθήκη μίας Διεύθυνσης με 6 τμήματα και ενός αυτοτελούς γραφείου.
Συνολικά, λοιπόν, η ΔΑΛ ύστερα από την υπουργική τροπολογία αποτελείται από μια Γενική Διεύθυνση, δύο Διευθύνσεις, 11 τμήματα, ένα αυτοτελές γραφείο και δύο Περιφερειακά.

Η νέα διάρθρωση… μεταφράζεται σε ετήσιο κόστος της τάξης των 51.000 € καθώς η νέα θέση του Γενικού Διευθυντή και οι θέσεις Προϊσταμένων Τμημάτων έχουν αυξημένες αποδοχές.
Έτσι, όπως σημειώνεται στην ειδική έκθεση, που συνόδευε τη τροπολογία διαμορφώνεται η ετήσια δαπάνη λόγω της καταβολής «αυξημένων αποδοχών στο Γενικό Διευθυντή που προΐσταται της συνιστώμενης Γενικής Διεύθυνσης Δ.Α.Λ.  και τη χορήγηση επιδομάτων θέσης ευθύνης στους Προϊσταμένους των Τμημάτων».

Άλλο περίεργο σημείο είναι η επισήμανση, που έκανε ο Σύλλογος Υπαλλήλων, σε σχέση με τη στελέχωση της ΔΑΛ, όπου άνοιξε «παράθυρο» για να ενταχθούν ακόμα και αξιωματικοί του… Πεζικού!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, η στελέχωση πέρα των οριζομένων διαδικασιών πρόσληψης, απόσπασης, μετάταξης εισάγει μια καινοτόμα «δυνατότητα που δίνεται σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων (!) που διαθέτουν επιστημονικά προσόντα να συμβάλουν στο έργο της Αρχής».

«Αλήθεια, τι είδους μόρφωμα είναι αυτό; Τι και ποιους εξυπηρετεί άραγε;», σημειώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων

Σύμφωνα, πάντα, με το Σύλλογο τα «όρια» ανάμεσα στη Δ.Α.Λ, στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και στη Γενική Γραμματεία Λιμένων είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα.
Όμως, φαίνεται να υπάρχουν αλληλοκαλύψεις και με υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, όπως το ΣΕΠΕ.

Σε ότι αφορά το δαπανηρό της λειτουργίας του νέου οργάνου πέραν των άλλων, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται, σύμφωνα με το Σύλλογο «αυξημένη οικονομική επιβάρυνση περίπου 51.000€, χωρίς εκτιμώμενο κόστος για τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς εκτιμώμενο κόστος των προγραμμάτων εκπαίδευσης για το προσωπικό, χωρίς εκτιμώμενο κόστος από την καταβολή εξόδων μετακίνησης, τα οποία έως το τέλος του έτους καλύπτονται από πιστώσεις του Υπουργείου».

Τέλος, στην ανακοίνωση του Συλλόγου σημειώνεται εύστοχα ότι στην «ανεξάρτητη» αυτή αρχή «το πενταμελές όργανο διοίκησης αποτελείται από έναν πανίσχυρο Διοικητή, έναν εκπρόσωπο του κ. Υπουργού, έναν μόνο υπηρεσιακό παράγοντα (καθ ύλην αρμόδιο) και δύο συνδικαλιστές»!

Διχασμένοι οι πολιτικοί υπάλληλοι για τη ΔΑΛ
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή