Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/05/2017
Η νέα εποχή στη λιμενική βιομηχανία

Τη νέα εποχή στη λιμενική βιομηχανία αναμένεται να σχεδιάσει η  η νεοσυσταθείσα Επιτροπή για τον Εκσυγχρονισμό του  Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά.

Η Επιτροπή αποτελείται από στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, που ήταν παρών στη συνεδρίαση ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής και κυρίως τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών που παραβρέθηκαν.

Η Επιτροπή, όπως τόνισε, αποτελεί προϊόν ανάγκης, για να έχουμε ένα σύγχρονο λιμενικό σύστημα, ένα σύστημα βιώσιμο. Είπε ότι, περιμένει από την Επιτροπή παραγωγή έργου, για να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά σε θέματα θεσμικού πλαισίου.      

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι τα λιμάνια είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη της χώρας. «Έχουμε μεγάλο αριθμό λιμανιών, αντίστοιχο της μεγάλης ακτογραμμής που έχει η χώρα», είπε. Σημείωσε ότι το σημερινό σύστημα λιμενικής διακυβέρνησης παρουσιάζει προβλήματα και τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία και η ψηφιοποίηση.

Έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στο εξωτερικό, όπου βελτιώθηκε κατακόρυφα η λιμενική λειτουργία.  Όπως είπε,  η Επιτροπή δε συστάθηκε για να διαπιστώνει ανάγκες και να παραπέμπει τα θέματα στις καλένδες ούτε για να λέει το Υπουργείο ότι πήρε μία πρωτοβουλία.

«Περιμένουμε προτάσεις για λύσεις πρακτικές και εφαρμόσιμες», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρχει κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των μελών της Επιτροπής, ώστε να εντοπιστούν και να προταθούν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης σημείωσε ότι είναι μεγάλη ανάγκη η αναδιοργάνωση του Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης. «Πρέπει να έχουμε ένα λιμενικό σύστημα βιώσιμο, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες  ανάγκες.

Σήμερα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φορέων Διαχείρισης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δομές. Χρειάζονται οι κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις για να αποκτήσουμε ένα σύστημα βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό», δήλωσε ο κ. Λαμπρίδης.

Όπως είπε, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καταλήξει σε προτάσεις που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτόν τον σημαντικό, παραγωγικό συντελεστή, που λέγεται Λιμενική βιομηχανία.

Η Επιτροπή, εκτός των άλλων θα αξιολογήσει τις υφιστάμενες μεταφορικές ανάγκες και θα διατυπώσει προτάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη των λιμένων, η αποτελεσματικότητα του μεταφορικού δικτύου, η ευελιξία στην λειτουργία τους με την εξάλειψη γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, η ελκυστικότητα των θαλάσσιων και συνδυασμένων μεταφορών και η παροχή λιμενικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Πάνω από 1.850 εταιρείες στα Ποσειδώνια 2018
Δ.Α.Λ.: Μια δαπανηρή, δυσκίνητη αρχή γεννιέται
Χ. Λαμπρίδης: Τέλος οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών
Ο Υπουργός Ναυτιλίας στην ΑΕΝ Ασπροπύργου
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή