Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/03/2017
Ρότα υποβάθμισης της Ναυτιλίας μπήκε στη Μάλτα

Συνθήκες ανταγωνισμού με τις… σημαίες ευκαιρίας (!) φαίνεται ότι επιδιώκουν να διαμορφωθούν οι υπουργοί Μεταφορών (και Ναυτιλίας), που μετείχαν, στις 28 και 29 Μαρτίου, στη Βαλέτα, σε Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου της Μάλτας ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ανησυχητικές διατυπώσεις βρίσκονται στη κοινή δήλωση των συμμετεχόντων, όπου από τις πρώτες γραμμές επιβεβαιώνεται ο στόχος «της υποστήριξης της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και των συναφών ναυτιλιακών κλάδων στις παγκόσμιες αγορές, εν όψει του αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού».

Παρακάτω υπογραμμίζεται ότι «προκειμένου να αναπτυχθεί μια παγκόσμια ηγετική βιομηχανία των θαλάσσιων μεταφορών στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο να παρέχεται σταθερό, προβλέψιμο και ανταγωνιστικό πλαίσιο συνθηκών που βασίζονται σε υψηλά διεθνή πρότυπα για την ασφάλεια, το περιβάλλον και τις κοινωνικές συνθήκες».

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Οι ποιοτικές σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η σημαία της Μάλτας δεν θεωρήθηκε ποτέ μέχρι τώρα ποιοτική) πως μπορούν να ανταγωνιστούν τις σημαίες ευκαιρίας των Νήσων Μάρσαλ, Νήσων Καϋμάν και άλλων εξωχώριων προορισμών; Υποβαθμίζοντας την ποιότητά τους στα «υψηλά διεθνή πρότυπα» ή μειώνοντας τους όρους εργασίας;

Ειδικά, για τα εργασιακά θέματα στην ίδια «Δήλωση της Βαλέτας», όπως ονομάζεται διαβάζουμε ότι ζητείται «δημιουργία ίσων όρων κοινωνικό επίπεδο στον τομέα της ναυτιλίας και να εξασφαλιστεί δίκαιη μεταχείριση των ναυτικών με την αποτελεσματική εφαρμογή της σύμβασης Ναυτικής Εργασίας της ΔΟΕ του 2006 και τις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η εν λόγω Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας αφορά τα ελάχιστα κατώτερα ανεκτά όρια συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους ναυτικούς. Κατά συνέπεια φαίνεται ότι οι υπουργοί της ΕΕ θεωρούν θετική την… προς τα κάτω εξίσωση!

Το Συνέδριο θεωρήθηκε από τη Προεδρία της Μάλτας μια πολύ καλή ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή οι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ με υπουργούς των τρίτων χωρών, αρμόδιων για τις θαλάσσιες υποθέσεις.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να προσφερθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη ένα φόρουμ για να συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα στον τομέα της ναυτιλίας, μέσα σε ένα πλαίσιο της ΕΕ, ενώ το αποτέλεσμα της υπουργικής συνάντησης καταγράφεται στη δήλωση που συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών.

Στις 28 Μαρτίου, η Διάσκεψη για τον τομέα της ναυτιλίας ξεκίνησε με ένα διάλογο, που έδωσε τη δυνατότητα για συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπαλλήλων του κλάδου και αξιωματούχους από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενδιαφέρονται για αυτόν τον τομέα. Ακολούθησε η υπουργική σύσκεψη, στην οποίες συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, υπουργοί, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Επιτροπής.


Σύσκεψη φορέων ενάντια στο νομοσχέδιο
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή