Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/12/2017
Ευρωδικαστήριο & οι καταργημένες φοροαπαλλαγές

Σε τυπική διαδικασία είχε μετατραπεί η δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την προσφυγή της Ελλάδας κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία κρίθηκαν αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο οι φοροαπαλλαγές της Cosco, που είχε πάρει, το 2009, από τη κυβέρνηση Καραμανλή, στο πλαίσιο της παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

Η απόφαση του Δικαστηρίου, που εκδόθηκε, τη Τετάρτη 13/12, και απέρριψε την ελληνική προσφυγή είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου καθώς οι επίμαχες φοροαπαλλαγές έχουν καταργηθεί, με νομοθετική ρύθμιση, από το Νοέμβρη του 2016 (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση του Pireas2day.gr πατήστε εδώ)

Εκείνο, που παρουσιάζει πλέον ενδιαφέρον είναι:
•    Εάν οι υπηρεσίες της Επιτροπής κρίνουν ως επαρκής τις διατάξεις της παραπάνω ρυθμίσεις ώστε να «κλείσουν» την υπόθεση, που κινήθηκε μετά από προσφυγές, που είχαν κάνει το ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC), οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι του Πειραιά και ο τότε νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

«Γκρίζο σημείο», που ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες τριβές αλλά όχι ικανές να προκαλέσουν… αναταράξεις αποτελεί το ποσό, που θα πρέπει να επιστρέψει η ΣΕΠ ΑΕ στο Δημόσιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει, με την απόφασή της, να επιστραφούν τα χρήματα, που έχει ωφεληθεί η κινέζικη εταιρεία από τις φοροαπαλλαγές. Η ακριβής διατύπωση είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να την ενημερώσει για «το συνολικό ποσό (κεφάλαιο και τόκοι) που πρέπει να ανακτηθεί, από τον ΣΕΠ και τη μητρική του εταιρεία Cosco»

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο χρόνος κατάργησης των φοροαπαλλαγών προσδιορίστηκε από τότε που εκδόθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή στις 23 Μαρτίου 2015. Αυτό «απαλάσσει» την ΣΕΠ από την επιστροφή χρημάτων παρελθόντων ετών αλλά είναι αδιευκρίνιστο εάν θα γίνει αποδεκτό από την ΕΕ…

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει ως εξής:

«Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ)-Κρατικές ενισχύσεις»

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (ΟΛΠ) είναι δημόσια εταιρία κοινής ωφέλειας η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσεως και εκμεταλλεύσεως των γηπέδων, κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της λιμενικής ζώνης του λιμένα Πειραιώς, δυνάμει συμβάσεως παραχωρήσεως διάρκειας 40 ετών που συνήφθη με το Ελληνικό Δημόσιο το 2002.
Ο λιμένας του Πειραιά χωρίζεται σε δύο τμήματα: τον εμπορευματικό λιμένα και τον επιβατικό λιμένα. Ο εμπορευματικός λιμένας έχει 3 τερματικούς σταθμούς: τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, τον τερματικό σταθμό διακινήσεως συμβατικού φορτίου και τον τερματικό σταθμό αυτοκινήτων. Ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων διαθέτει δύο προβλήτες. Ο ΟΛΠ αποφάσισε να επεκτείνει την υποδομή του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.
Το 2008, ο ΟΛΠ προκήρυξε ευρωπαϊκό δημόσιο διαγωνισμό για την παραχώρηση της εκμεταλλεύσεως των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στο πλαίσιο του οποίου επελέγη η Cosco Pacific Limited η οποία και συνέστησε θυγατρική ειδικού σκοπού, τη Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ). Το ίδιο έτος, ο ΟΛΠ υπέγραψε σύμβαση παραχωρήσεως με τον ΣΕΠ η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 3755/2009.
Στις 23 Μαρτίου 2015, η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση (ΕΕ) 2015/1827, σύμφωνα με την οποία τα ακόλουθα μέτρα κρατικής ενίσχυσης προς όφελος του ΣΕΠ δεν συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά:
•    Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί δεδουλευμένων τόκων μέχρι την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του προβλήτα III.
•    Δικαίωμα για την επιστροφή του πιστωθέντος ΦΠΑ.
•    Μεταφορά ζημιών εις νέον χωρίς χρονικό περιορισμό.
•    Επιλογή μεταξύ τριών μεθόδων απόσβεσης.
•    Απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου επί των συμφωνιών δανειοδότησης.
Η Ελλάδα όφειλε να ανακτήσει άμεσα τη χορηγηθείσα μη συμβιβάσιμη ενίσχυση από τον ΣΕΠ και τη μητρική του εταιρεία Cosco, περιλαμβανομένων των τόκων, υπολογιζομένων με τη μέθοδο του ανατοκισμού.

Στις 2 Ιουνίου 2015, η Ελλάδα άσκησε την παρούσα προσφυγή ακυρώσεως της αποφάσεως της Επιτροπής, προβάλλοντας τους εξής λόγους:
•    προσβολή των δικαιωμάτων άμυνάς της,
•    εσφαλμένη εφαρμογή του άρθρου 107, ΣΛΕΕ, ως προς την έννοια της κρατικής ενισχύσεως,
•    εσφαλμένη, ελλιπή και αντιφατική αιτιολογία ως προς τη στοιχειοθέτηση της κρατικής ενισχύσεως,
•    εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 107, ΣΛΕΕ, σχετικά με το συμβατό των ενισχύσεων με την εσωτερική αγορά,
•    εσφαλμένη ποσοτικοποίηση των προς ανάκτηση ποσών και παραβίαση των γενικών αρχών του δικαίου της ΕΕ.
Με τη σημερινή του απόφαση το Γενικό Δικαστήριο δεν κάνει δεκτά τα επιχειρήματα της Ελλάδας και απορρίπτει όλους τους λόγους ακυρώσεως ως αβάσιμους. Η προσφυγή απορρίπτεται στο σύνολό της.
Κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου μπορεί να ασκηθεί αναίρεση, περιοριζόμενη σε νομικά ζητήματα, ενώπιον του Δικαστηρίου, εντός δύο μηνών από της κοινοποιήσεώς της.

Ξεκίνησε λειτουργία η νέα δεξαμενή του ΟΛΠ
Ο Πειραιάς στη νέα εποχή των μεταφορών
ΟΛΠ: Πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών
Το ΕΒΕΠ για το master plan του ΟΛΠ
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή