Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/02/2018
Οι εφοπλιστές αναμένουν τέλος των μνημονίων

«Σχέσεις ισορροπίας» εξακολουθούν να επικρατούν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εφοπλιστές, όπως φάνηκε και από την ομιλία του επανεκλεγέντος προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρου Βενιάμη στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιάμης αφού υπογράμμισε τα στοιχεία για τη δύναμη του ελληνόκτητου στόλου και την αυξητική εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος, σημείωσε:
•    Τη σθεναρή υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας «προς διασφάλιση των θέσεων της ναυτιλίας μας» στο πλαίσιο της πενταετούς διερεύνησης του ελληνικού ναυτιλιακού πλαισίου από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος υπογράμμισε τη σύμπνοια με την οποία η ναυτιλιακή κοινότητα αποφάσισε «να ανταποκριθεί για ακόμη μια φορά στο αίτημα της Πολιτείας για παράταση της οικειοθελούς παροχής της για ένα επιπλέον έτος, δηλαδή και το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να ολοκληρωθεί η σχετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Από τις αναφορές του κ. Βενιάμη φαίνεται ότι ο εφοπλισμός «βλέπει» φως στο… τούνελ της μνημονιακής 8ετιας, αφού όπως είπε «η αναμενόμενη ολοκλήρωση της εκκρεμούς ελληνικής υπόθεσης θα επιτρέψει στην εφοπλιστική μας οικογένεια να επικεντρωθεί με αναπόσπαστη την προσοχή της στις διεθνείς προκλήσεις της ναυτιλίας και στην υπέρβαση των αναδυομένων κατά καιρούς λειτουργικών της κωλυμάτων, τεχνικού ή εμπορικού χαρακτήρα, με στόχο την παραμονή μας στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης».

Είναι αξιοσημείωτο ότι για μια ακόμα χρονιά ο πρόεδρος της ΕΕΕ επέλεξε να μην «ανοίξει» ζητήματα για τα «ευαίσθητα» για τη κυβέρνηση ναυτεργατικά θέματα περιοριζόμενος σε κριτική προς τη συνδικαλιστική ηγεσία εκφράζοντας την ελπίδα «ότι έχουμε συμμάχους μας την ναυτεργασία, η οποία όμως θα πρέπει να ξεπεράσει τα συνδικαλιστικά κωλύματα που την εγκλωβίζουν σε μια μη εποικοδομητική πολιτική, που τελικά αποβαίνει εις βάρος δυστυχώς της αναβάθμισης και προώθησης του ναυτικού επαγγέλματος, ειδικά σε μια περίοδο για την πατρίδα μας, όπου πολλοί νέοι θα το επέλεγαν ως επαγγελματική διέξοδο και λόγω της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει την πλειοψηφία των στεριανών επαγγελμάτων».

Ο ίδιος αναφερόμενος στη κυβέρνηση έκανε μια «χλιαρή» κριτική στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης λέγοντας:

«Όσον αφορά τώρα στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, δυστυχώς πέρασε άλλη μια χρονιά χωρίς να υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση για ρεαλιστική και ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Προτιμήσαμε λοιπόν να παραμείνουμε παρατηρητές των εξαγγελιών του Αρμόδιου Υπουργείου, οι οποίες αν και καλοπροαίρετες, δεν αρκούν ούτε για να αναβαθμίσουν τη ναυτική εκπαίδευση ούτε για να θεραπεύσουν τις λειτουργικές αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος, δεδομένης της έλλειψης μη μακροπρόθεσμης προστιθέμενης αξίας αυτών.
Η ΕΕΕ επιπροσθέτως προέβη σε μια πρόταση αναδιαμόρφωσης του συστήματος λειτουργίας των Επαγγελματικών Ναυτικών Λυκείων προκειμένου να μπορούν οι απόφοιτοι αυτών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να εξελίσσονται ως τον βαθμό του Α’ Πλοιάρχου και Α’ Μηχανικού. Σε περίπτωση που υπάρξει σωστή υλοποίηση της πρότασης αυτής, θα μπορέσει να δοθεί επαγγελματική διέξοδος σε αρκετούς νέους και παράλληλα θα αυξηθούν οι πηγές παραγωγής ναυτικών»

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της ΕΕΕ κ. Θεόδωρου Βενιάμη πατήστε εδώ

Οι εργασίες της Συνέλευσης συνεχίσθηκαν με αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας Διοίκησης τριετούς θητείας.
Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο, συνήλθε στα γραφεία της ΕΕΕ και μετά την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:

Πρόεδρος:           Βενιάμης Ε. Θεόδωρος
Αντιπρόεδροι:      Αγγελόπουλος Κ. Γεώργιος, Μαρτίνος Ι. Κωνσταντίνος
Γραμματείς:        Λαιμός Ν. Αντώνιος-Θωμάς, Τραυλού Ν. Μελπομένη
Ταμίας:          Ξυλάς Α. Ιωάννης
Αναπλ. Ταμίας:    Μακρυμίχαλος Ι. Γεώργιος
Μέλη οι κ.κ. :   
Αγγελάκης Ι. Γεώργιος, Αγγελικούσης Α. Ιωάννης,  Βαφειάς Ν. Χαράλαμπος, Βενιάμης Θ. Νικόλαος, Δράγνης Π. Ιωάννης, Ιωαννίδης Π. Ιωάννης, Κανελλάκης Χ.Φραγκίσκος, Καρούσης Ι. Κωνσταντίνος, Κουμάνταρος Γ. Ιωάννης, Κούστας Δ. Ιωάννης (Δρ.), Κωνσταντακόπουλος Β. Κωνσταντίνος, Λασκαρίδης Κ. Παναγιώτης, Λεκανίδης Δ. Στέφανος, Λιβανός Σ. Γεώργιος, Λύρας Κ. Ιωάννης, Λώς Δ. Ματθαίος (Δρ.), Νομικός Α. Μάρκος, Οικονόμου Χ. Γεώργιος, Παπαγιαννόπουλος Α. Βασίλειος, Προκοπίου Γ. Ιωάννα, Φαφαλιός Ι. Δημήτριος, Φράγκου Ν. Αγγελική, Χανδρής Δ. Μιχαήλ.

Αισιοδοξία για ανάκαμψη στην αγορά των τάνκερ
Χατζηιωάννου: Πως αντέξαμε στη ναυτιλιακή κρίση
ΕΕΕ: Συνεχίζει την εθελοντική φορολόγηση
ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ για κοινωνική προσφορά της Ναυτιλίας
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή