Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/04/2018
Μέθανα: Η Μύκονος του 19ου αι. χάνει τις Πηγές

Ανησυχία προκαλεί στα Μέθανα η… παρακμή των ιαματικών πηγών της λουτρόπολης, που λόγω της ύπαρξης τους ήταν «η Μύκονος του 19ου αιώνα»!

Το θέμα αναδεικνύουν με ερώτησή τους στη Βουλή 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Α Πειραιά Ελένη Σταματάκη, που καλούν τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
1.    Υπάρχει σχεδιασμός για την άμεση αξιοποίηση των τριών κρατικών Ιαματικών Πηγών;
2.    Έχουν γίνει αναλύσεις για την αναγνώριση και πιστοποίηση των Ιαματικών Πηγών των Μεθάνων; Αν όχι γιατί δεν έχουν γίνει;
3.    Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία δημιουργίας γεωθερμικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στα Μέθανα;

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε ένα νοσταλγικό αφιέρωμα για τα Μέθανα, που έχουν… χαθεί, «ταξίδευε» στο μακρινό καλοκαίρι του 1887 και έγραφε, μεταξύ άλλων (29.5.2016) ότι:

«Στο επίκεντρο της κοσμικής κίνησης, κάτι σαν τη… Μύκονο της εποχής, η λουτρόπολη των Μεθάνων, με μεγάλο «μαγνήτη» τα θερμά ιαματικά λουτρά και τις φυσικές ομορφιές της.
Στις σελίδες των εφημερίδων υπάρχουν πολλές διαφημιστικές καταχωρήσεις για τα δρομολόγια πλοίων από Πειραιά και για ξενοδοχεία των Μεθάνων.
Παράλληλα, στήλες αφιερώνονται στο κοσμικό ρεπορτάζ από τη λουτρόπολη, τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις απ’ αυτήν αλλά και τα… παράπονα για τις ελλιπείς υποδομές και την ακρίβεια.
Όπως επισημαίνουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής ένας ακόμα λόγος, που προσέλκυαν πολλούς παραθεριστές τα Μέθανα ήταν η κοντινή απόσταση από τον Πειραιά.
Και δεν είναι υπερβολή, ότι εκείνη την εποχή η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Μεθάνων με το επίνειο της πρωτεύουσας και τ’ άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού ήταν πολύ συχνότερη απ’ ότι είναι τα τελευταία χρόνια.
«(Τα Μέθανα) δεν απέχουσι του Πειραιώς πλέον των 27 μιλίων και συγκοινωνούντα μετ’ αυτού δις και τρις πολλάκις της ημέρας, προτιμώνται των άλλων ιαματικών πηγών», έγραφε, μεταξύ άλλων, στις 27 Ιουλίου 1887, σε πρωτοσέλιδο εκτενές ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδη».

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων είναι φημισμένες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία και στον καλλωπισμό. Αναφορές περιηγητών όπως ο Παυσανίας, αλλά και τα απομεινάρια δεξαμενής ρωμαϊκής εποχής, μαρτυρούν ότι κάποιες ιαματικές πηγές χρησιμοποιούνταν ήδη από τους αρχαίους χρόνους.

Στο τέλος του 19ου αιώνα ξεκίνησε η οργανωμένη χρήση των θειούχων αλιπηγών των Αγίων Αναργύρων. Το 1906 κτίστηκαν δύο κτίρια για τη χρήση των λουτρών, το 1912 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο, ενώ το κεντρικό παραδοσιακό κτίριο των Ιαματικών Λουτρών των Μεθάνων, τα σχέδια του οποίου έχει εκπονήσει ο γνωστός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ, θεωρείται ότι κατασκευάστηκε το 1917. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. 

Το 1966 τα Μέθανα αναδείχθηκαν σε δεύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας σε λούσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κατά την τετραετία 1961-1965 είχαν επισκεφθεί τις λουτρικές εγκαταστάσεις της περιοχής 61.219 λουόμενοι (κατά μέσο όρο 15.305 ετησίως) και είχαν πραγματοποιήσει 920.294 λούσεις (κατά μέσο όρο 230.074 ετησίως). Κατά την τετραετία 1994-1998 τα λουτρά είχαν 12.243 επισκέπτες και 184.058 λούσεις ετησίως.

Οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της παραλίας των Μεθάνων ενώ ειδικά στις πηγές των Αγίων Αναργύρων (34,4 - 37 βαθμών Κελσίου) τα νερά αναβλύζουν μέσα από ρωγμές του ασβεστόλιθου του Ασπροβουνίου. Πηγές υπάρχουν επίσης και στην ανατολική πλευρά της λουτρόπολης των Μεθάνων στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Εκεί τα ιαματικά έχουν έναν χλωριονατριούχο χαρακτήρα και φτάνουν με 41 – 47 βαθμούς την υψηλότερη θερμοκρασία των ιαματικών νερών της χερσονήσου και όλης της Τροιζηνίας.

Το 2003 με απόφαση του ΕΟΤ, οι ιαματικές πηγές παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες και λειτούργησαν μέχρι το 2016.

Το 2017 οι ιδιώτες απομακρύνθηκαν με δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2017 η κεντρική μονάδα να κλείσει. Αυτό είχε σαν επίπτωση τη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, η οποία βασιζόταν κατά μεγάλο μέρος στις πηγές, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, επηρεάστηκε ακόμα και η αγροτική παραγωγή αφού δεν υπήρχε κατανάλωση και γενικότερα επήλθε οικονομική κατάρρευση.

Οι κάτοικοι των Μεθάνων είναι ανήσυχοι για τις επιπτώσεις και τη φετινή χρονιά στην τουριστική κίνηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των λουτρών. Επιπροσθέτως, τα Μέθανα δεν συμπεριλαμβάνονται στους φυσικούς πόρους που έχουν αναγνωριστεί ως ιαματικοί από την αρμόδια επιτροπή για την Αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών.

Η δυναμική των ιαματικών πηγών στην χώρα αναδεικνύεται τόσο από το Υπουργείο, το οποίο έχει αναπτύξει μια στρατηγική για τον ιαματικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας, όσο και από επενδυτές, αφού πρόκειται για ένα τουριστικό κλάδο που παράγει σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 563 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση και οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα.

Επιπρόσθετα με την αξιοποίηση του ορυκτού φυσικού πλούτου για τουριστικούς σκοπούς, από τις γεωθερμικές μελέτες προκύπτει ότι η Χερσόνησος των Μεθάνων αποτελεί ελπιδοφόρο περιοχή από γεωθερμική άποψη και για το λόγο αυτό η ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει στη συστηματική έρευνά της με στόχο τον εντοπισμό και την αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού για ηλεκτροπαραγωγή. Δεδομένου του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ, μια τέτοια εξέλιξη θα αναδείκνυε τις δυνατότητες πράσινης ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση της γεω-ηφαιστειακής ιδιαιτερότητας των Μεθάνων.  

Μέθανα: Μόνο η 1 από τις 4 πηγές λειτουργούν
Μέθανα: Στο υδροθεραπευτήριο «Αγιοι Ανάργυροι»
Μοχλός ανάπτυξης το ηφαίστειο των Μεθάνων
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή