Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/03/2018
23 χρόνια ψάχνουν τη σωτηρία φυλακών Αίγινας

Στα… γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας έχει «μπλοκάρει» εδώ και 23 χρόνια (από το 1995!) η αποκατάσταση και μετατροπή σε Διαχρονικό Μουσείο των ιστορικών Φυλακών της Αίγινας, χωρίς ακόμα να φαίνεται «φως στο τούνελ».

Αυτό αποκαλύπτεται στην απάντηση που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σε ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την βουλευτή Α Πειραιά Ελένη Σταματάκη.

Το κτήριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και μετέπειτα Φυλακών Αίγινας ανεγέρθηκε το έτος 1828 προκειμένου να στεγάσει τα ορφανά του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, ενώ φιλοξένησε και άλλες χρήσεις (το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό τυπογραφείο, Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, Σχολή Ευελπίδων, Φυλακές πολιτικών και ποινικών κρατουμένων) που συνδέονται με σημαντικές πτυχές της νεώτερης ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Η απίστευτη γραφειοκρατική δυσκινησία αποτυπώνεται στα παρακάτω στοιχεία, που αναφέρονται στην απάντηση της υπουργού:
1985:  Από το κτηριακό συγκρότημα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας κηρύχθηκαν ως διατηρητέα μνημεία, το τμήμα του μεγάλου ορθογωνικού κτηρίου, ως αρχιτεκτονικό δείγμα της εποχής του (1820) με νεοκλασικά στοιχεία (αετωματικά υπέρθυρα, λίθινα ή ξύλινα προεξέχοντα γείσα, εξέχοντες γωνιόλιθους κ.λπ.) και ο ναός του ορφανοτροφείου, μονόκλιτη βασιλική που ιδρύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1828 και περιέχει ξύλινο τέμπλο και εικόνες.
1995: Εγκρίθηκε το Κτηριολογικό Πρόγραμμα για το Διαχρονικό Μουσείο της Αίγινας.
1997: Εγκρίθηκε η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής αρχιτεκτονικών, στατικών και Η/Μ για την αποκατάσταση και μετατροπή του μνημείου σε Διαχρονικό Μουσείο της Αίγινας.
«Στόχος της Εφορείας {Αρχαιοτήτων} είναι η λειτουργία του κτηρίου ως το Διαχρονικό Μουσείο της νήσου που θα αναδείξει συνολικά αφ’ ενός το ίδιο το κτήριο ως Μνημείο και αφ’ ετέρου την ιστορία της Αίγινας από την Προϊστορική Εποχή μέχρι τα Νεώτερα χρόνια».
2002:  Το έργο «Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες αποκατάστασης Καποδιστριακού  Ορφανοτροφείου Αίγινας και μετατροπής του σε Διαχρονικό Μουσείο» είχε ενταχθεί στο Γ΄  ΚΠΣ «ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ»  2000-2006 και περιελάμβανε όλες τις κατεδαφίσεις, τις στερεωτικές εργασίες των λιθοδομών, τα ενέματα, τα αρμολογήματα, τα επιχρίσματα, την μόρφωση των λαμπάδων των ανοιγμάτων και την κατασκευή της στέγης στο σύνολο του κτιρίου.
Κατά την αποκατάσταση της αρχικής φάσης του κτηρίου ως καποδιστριακού, διατηρήθηκαν ορισμένα στοιχεία όπως: το πειθαρχείο – Γολγοθάς, το επισκεπτήριο, το κέλυφος του αναρρωτηρίου (η κεντρική αίθουσα θα αποτελέσει μουσείο φυλακών) κ.α. που αφορούν στην τελευταία φάση χρήσης του ως φυλακή, για λόγους ιστορικής μνήμης.
2008: Η ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων (πρώην ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ) παρέλαβε από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων το σύνολο του κτηρίου από διοικητική άποψη και της παρεδόθησαν τα κλειδιά των εξωτερικών εργοταξιακών θυρών.
«Η μη αποπεράτωση των εργασιών του κτηρίου έως σήμερα, έχει συνέπειες στην κατάσταση διατήρησής του και το καθιστά μη επισκέψιμο».

2016: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, προβαίνει κάθε χρόνο σε εργασίες αποψίλωσης, ενώ το 2016 προέβη σε εργασίες προσωρινής σφράγισης των ανοιγμάτων προς τον αύλειο χώρο, εκτός αυτών που ανήκουν στις αίθουσες που περιλαμβάνονται στο ανωτέρω έργο.
Προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη του κτηρίου μέσω ήπιων παρεμβάσεων που θα σέβονται τις αρχικές χρήσεις των επιμέρους τμημάτων στο πλαίσιο του ανωτέρω εγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος προτάχθηκε η μερική επανάχρηση του μνημείου σε πρώτη φάση ως χώρου πολιτιστικών δράσεων – εκδηλώσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες του έργου «Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες για τη λειτουργία της αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων στο Διαχρονικό Μουσείο της Αίγινας».
Παράλληλα, η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. έχει υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για το έργο «Αποκατάσταση Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (Φυλακές Αίγινας) για νέες χρήσεις», με προϋπολογισμό 1.996.647,31 €, στο πλαίσιο σχετικής Πρόσκλησης του ΠΕΠ Αττικής για τη  νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης.

2017: Μετά από αυτοψία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων διαπιστώθηκε η δραματική επιδείνωση της κατάστασης διατήρησης του κελύφους, των κονιαμάτων και των ακιδογραφημάτων στα κελιά της απομόνωσης. Άμεσα πραγματοποιήθηκαν εργασίες σωστικού χαρακτήρα από κλιμάκιο συντηρητών της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων( ΔΣΑΝΜ) που αφορούσαν σε :
•    Συλλογή και απομάκρυνση των τσιμεντοκονιαμάτων τα οποία αποκολλήθηκαν από τις οροφές του διαδρόμου και των κελιών λόγω της συνεχούς εισροής υδάτων και διάβρωσης του οπλισμού τους.
•    Συλλογή των αυθεντικών κονιαμάτων που έχουν καταρρεύσει, συσκευασία και φύλαξή τους εντός των κελίων.
•    Οπλισμός των έντονα αποκολλημένων και επικίνδυνων προς κατάρρευση τμημάτων των αυθεντικών κονιαμάτων, μετά από επιφανειακή στερέωση.

«Δεδομένης της σπουδαιότητας του μνημείου ως χώρος ιστορικής μνήμης και λόγω της κακής κατάστασης του κελύφους, προγραμματίστηκε η εφαρμογή άμεσων αναστηλωτικών εργασιών. Σε αντίθετη περίπτωση, διαφαίνεται η ανάγκη να τεθεί προς εξέταση το θέμα της απόσπασης του συνόλου των επιχρισμάτων που φέρουν ακιδογραφήματα.
Σημειώνεται ότι στα εργαστήρια της ΔΣΑΝΜ βρίσκονται συντηρημένα και αποθηκευμένα 15 αποτοιχισμένα τμήματα τοιχογραφιών, σε σύνολο 9,7τ.μ. περίπου, από κελιά των φυλακών (εκτός της απομόνωσης). Το μεγαλύτερο αποτοιχισμένο τμήμα καλύπτει εμβαδό 4,3τ.μ. Μετά τη συντήρησή τους θα είναι δυνατή η επανατοποθέτηση τους στο κτίριο όποτε αυτό αναστηλωθεί και στεγανοποιηθεί".

Μέθανα: Η Μύκονος του 19ου αι. χάνει τις Πηγές
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ναυτικό Μουσείο
Δρομολογείται η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου
Ξεκινάει η ανάπλαση στο Καστράκι
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή