Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/10/2017
Τι γινόταν στον Πειραιά στις 28 Οκτωβρίου 1940

Το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 βρήκε τον Πειραιά όπως και όλη την Ελλάδα σε αναστάτωση καθώς ο πόλεμος είχε φτάσει και εδώ. Οι πειραϊκές εφημερίδες κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδα τα διαγγέλματα του βασιλιά Γεώργιου και του Ιωάννη Μεταξά αλλά στις εσωτερικές σελίδες τους αποτυπώνεται η κίνηση και η ζωή της πόλης.

Εκείνη τη μέρα η ημερήσια απογευματινή πειραϊκή εφημερίδα «Θάρρος» του Θεοδ. Λ. Χαραλάμπους κυκλοφορεί έχοντας κύριο τίτλο:
«Η Ιταλία εκήρυξε από της χθεσινής νυκτός τον πόλεμον εναντίον της Ελλάδος. Τα ιστορικά διαγγέλματα της Α.Μ. του Βασιλέως Γεωργίου και του αρχηγού της εθνικής κυβερνήσεως κ. Ιωάννου Μεταξά προς τον ελληνικόν λαόν».
Ο υπότιτλος γράφει: «Εις την «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» εδημοσιεύθη το διάταγμα της επιστρατεύσεως» ενώ σε διακριτό ένθετο αναφέρονται τα εξής:
«Την 3ην πρωινήν ο πρεσβευτής της Ιταλίας κ. Γκράτσι επεσκέφθη τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως κ. Μεταξάν και επέδωσε εις αυτόν μακράν διακοίνωσιν.
Οι όροι της διακοινώσεως δεν εγνώσθησαν ακόμη. Το μόνον γνωστόν είνε ότι τα Ιταλικά στρατεύματα θα κινηθούν εναντίον της Ελλάδος την 6ην πρωινήν».

Όπως είναι εύλογο με τα δύο διαγγέλματα ως πρώτο θέμα κυκλοφορεί και η «καθημερινή απογευματινή πολιτική πειραϊκή εφημερίς» «Σημαία» του Παντ. Θ. Λογοθέτη αλλά υπάρχει και κύριο άρθρο με τίτλο «Με πίστιν εις τον αγώνα».

Φυσικά στην ειδησεογραφία κυριαρχούν τα νέα γύρω από την επιστράτευση και τον πόλεμο ενώ υπάρχουν και δύο άλλες ειδήσεις, όπως η απόφαση για το κλείσιμο όλων των σχολείων, με την επισήμανση ότι οι διευθυντές έπρεπε να μεριμνήσουν για την ασφαλή φύλαξη των αρχείων των σχολείων, ιδίως βιβλίων, αποδεικτικών σπουδών κ.τλ. και η απόφαση για αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Όμως, η ζωή στη πόλη συνεχίζεται και στις εσωτερικές σελίδες των δύο εφημερίδων διαβάζουμε χρήσιμες ανακοινώσεις του Δήμου και άλλων δημόσιων οργανισμών.

Για παράδειγμα,  ο Δήμος Πειραιά γνωστοποιούσε ότι «το Θεμιστόκλειον Δημοτικόν Γυμναστήριον Πειραιώς ήρχισε λειτουργούν» και καλούσε τους συλλόγους που ήθελε να το χρησιμοποιούν να κάνουν αίτηση στη Γενική Γραμματεία του Δήμου.

Επίσης, ενημέρωνε ότι «ο απ’ της αρχής της θερινής περιόδου διενεργούμενος αντιτυφικός εμβολιασμός θα παραταθή και κατά την φθινοπωρινήν τοιαύτην». Παρακάτω γνωστοποιεί που θα γίνεται ο εμβολιασμός και είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι σχεδόν σε κάθε γειτονιά υπήρχαν Δημοτικά Ιατρεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση (εφημερίδα «Σημαία») ο εμβολιασμός θα γινόταν στο Παθολογικό ιατρείο του Τζανείου νοσοκομείου και στα Δημοτικά Ιατρεία:
Καμινίων, Δ. Μουτσοπούλου και Υμηττού
Παλαιάς Κοκκινιάς, Αργυροκάστρου 36
Αγίας Σοφίας, Θερμοπυλών και Αγχιάλου
Δραπετσώνας, Αγ. Παντελεήμωνος και Σφαγείων
Καστέλας, Μαβίλη 1
«Κρητικών», Νεωρίων 32, Ευαγγελίστρια

Ταυτόχρονα, συνεχιζόταν η πλούσια πνευματική ζωή του Πειραιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ένα άρθρο, στην εφημερίδα «Θάρρος», του ακαδημαϊκού και συγγραφέα Γρηγόρη Ξενόπουλου για τον «Πνευματικό Πειραιά», στο οποίο σημείωνε ότι «μου είνε από χρόνια γνώριμος κι’ αγαπητός, εξαιτίας προπάντων της στενής μου φιλίας με τους κορυφαίους πειραιώτες διανοούμενους τους αείμνηστους  Νιρβάνα, Πορφύρα κι’ άλλους».
Αφορμή φαίνεται είχε σταθεί ο εορτασμός των 60 χρόνων κυκλοφορίας της «Διάπλασης των Παίδων», που είχε γίνει στον Πειραιά και ο Ξενόπουλος, που είχε διατελέσει αρχισυντάκτης στο περιοδικό, είχε γράψει ότι «ήταν αληθινά κάτι έκτακτο».
«Είδαμε και ακούσαμε τόσα κορίτσια να μιλούν, ναπαγγέλλουν, να παίζουν δράμα και κωμωδία, να τραγουδούν, να παίζουν πιάνο, που δεν το φανταζόμαστε και δεν το περιμέναμε!
(…) Η Αντιγόνη Βρυώνη έγραψε τον θαυμάσιο πανηγυρικό που είπε στην αρχή με μια συγκίνηση που τη μετέδωσε σε όλους
Η Ακριβή Σούστα έγραψε τοραιότατο δίπρακτο δράμα που το έπαιξαν με τόση τελειότητα οι ερασιτέχνιδες. Κι’ ακόμα η Κίτσα Μαλικούτη έγραψε τους στίχους κι’ η αδελφή της Έλλη συνέθεσε τη μουσική του ενθουσιώδους Ύμνου της Διαπλάσεως», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ξενόπουλος.

Από τις ίδιες εφημερίδες μάθαμε ότι ότι ο γνωστός φυσιολατρικός και πολιτιστικός σύνδεσμος «Ζήνων» είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει και «κατά την εφετεινήν χειμερινήν περίοδον» διαλέξεις «με ομιλητάς τους κ. Αλ. Φιλαδελφία, Κλ. Παράσχου, Αλ. Λιδωρίκην, Νικ. Τουτουντζάκην, Κορρέν, Σύλβιον κ.α.»
«Αι διαλέξεις αυταί θα οργανούνται κατά Παρασκευήν», αναφερόταν ακόμα.

Τη Τρίτη 29 Οκτωβρίου 1940, με ώρα έναρξης 9.30, είχε προγραμματιστεί να δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο έκτακτη καλλιτεχνική παράσταση προφανώς για να διατεθούν τα έσοδο «υπέρ της ιδρύσεως Φιλολογικού Ομίλου Ταμπουρίων». Θα παρουσιαζόταν «το αριστούργημα του Σίλλερ «Οι λησταί» και θα παρίσταντο οι δήμαρχοι Πειραιά και Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου.
Η «Σημαία» ανέφερε, ακόμα, πληροφορίες «ότι από του προσεχούς μηνός Νοεμβρίου θα αρχίσει εις το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τας παραστάσεις της η συγκροτούμενη Πειραϊκή Οπερέττα ,επικεφαλής της οποίας ευρίσκωνται οι γνωστοί καλλιτέχναι του ελαφρού θεάτρου κ.κ. Σ. Πατρίκιος και Β. Μεσολογγίτης».

Στα θεάματα ξεχωριστή θέση είχαν οι κινηματογράφοι.
Σε διαφημιστική καταχώρηση διαβάζουμε ότι στο «Χάϊ Λάϊφ» προβάλλεται «το μεγίστου ενδιαφέροντος περιπετειώδες έργον» «Το τελευταίο έγκλημα του γκάγκστερ», με πρωταγωνιστή τον «σκληρό» της εποχής Χάμφρεί Μπόγκαρντ.
«Ένα φίλμ γεμάτο δράση, περιπέτειες και επεισόδια που προκαλούν αδιάπτωτον το ενδιαφέρον. Ένα κινηματογραφικό αριστούργημα που βασίζεται στην αγάπη μιας γυναίκας που δεν διστάζει ν’ αντιμετωπίσει ολόκληρη συμμορία γκάγκστερ δια να σώσει τον αγαπημένο της», αναφέρει η διαφήμιση.
Σε άλλη διαφημιστική καταχώρηση διαβάζουμε ότι ο «Οικογενειακός κινηματογράφος «Καλλιφόρνια». στην Αγία Σοφία. που λειτουργούσε υπό νέα διεύθυνση «ανακαινισθείς τελείως και με μηχανήματα Σινεμικάνικα (διφωνικό) Νο 7 Μοντέλο 1940» πρόβαλε στις 28 Οκτωβρίου δύο έργα:
«Μια σπαρταριστή κομεντί γεμάτη χιούμορ και φινέτσα:
«Ο άνδρας μου… ο αλήτης», με τους Ουίλιαμ Πάουελ και Κάρολ Λομπάρ
Και
«Στας υπονόμους των Παρισίων»,  με τον Άντολφ Βόλμπρυκ, που είχε διακριθεί στη ταινία «Μιχαήλ Στρογκώφ».

Στους άλλους κινηματογράφους του Πειραιά προβάλλονταν εκείνη τη μέρα οι εξής ταινίες
Παλλάς: «Η κατάσκοπος με τα μαύρα μάτια»
Καπιτόλ: «Αντίζηλοι στον έρωτα»
Σπλέντιτ: Τρεις ταινίες, «Αγωνία κοριτσιών», «Βαλκάνια» και «Κλο Κλο».

Τέλος, από το λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχου Ατμοπλοϊκών Συγκοινωνιών επρόκειτο το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου ν’ αναχωρήσουν δύο πλοία για την εκτέλεση των εξής δρομολογίων:
«Αρντίνα» 6 μ.μ. Για Σύρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο, Απόλλωνα, Δονούσα, Μουτσούναν, Αγ. Γεώργιον, Αιγιάλη, Αμοργόν, Ανάφη, Θήρα, Οία, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο, Μάρπησα, Νάξον Νάουσα Πάρον, Τήνον, Σύρον, Πειραιά.

«Νικόλαος Λ.» 6 μ.μ Για Χανιά, Καλύβες, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χερσόνησο, Άγιο Νικόλαο, Σητεία, Ιεράπετρα Μύρτον, Κερατόκαμπο, Πύργο, Αγία Γαλήνη, Δαμιόνι, Παλαιοχώρα, Καστέλλι, Χανιά, Πειραιά.

Σαν σήμερα με τα «μάτια» του Pireas2day.gr
«Τέλος εποχής» για δύο επιβατηγά του... χτές
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή