Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/10/2017
Δοκός Υδρας: Μια νησίδα με 6.000 χρόνια ιστορία

Εκδήλωση για την ιστορία και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στη νησίδα Δοκός, ανάμεσα στην Ύδρα και στις απέναντι αργολικές ακτές πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης Ύδρας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «Ύδρα-Δοκός, 6.000 χρόνια πολιτισμός» του Άδωνι Κύρου που περιλαμβάνει αρχαιολογική έρευνα, κυρίως στα νησιά της Ύδρας, του Δοκού και της απέναντι Πελοποννησιακής ακτής

Ο Δοκός είναι ένα μικρό νησάκι του Αργοσαρωνικού, ανάμεσα στην Ύδρα και την απέναντι ακτή της Ερμιόνης και κοντά στις Σπέτσες.  Το έδαφος του μικρού νησιού βραχώδες και σχετικά ορεινό, με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 308 μέτρα. Είναι άγονο και με ελάχιστες πηγές πόσιμου νερού.Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών το νησί κατοικήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη της 5ης π.Χ. χιλιετίας (Νεότερη Νεολιθική περίοδος), αλλά γνώρισε μέρες ακμής κατά την Πρωτοελλαδική Εποχή (3η π.Χ. χιλιετία), λόγω της γοργής ανάπτυξης της ναυσιπλοΐας.

Κατά τους Μυκηναϊκούς Χρόνους αναπτύχθηκαν οι οικισμοί στις θέσεις Λέδεζα και Κομμένη Μύτη. Κατά τους αρχαίους ιστορικούς χρόνους ονομαζόταν Απεροπία.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Απεροπία, λόγω της άπειρης θέας που της προσφέρει η στρατηγική της θέση, με αυτό το όνομα αναφέρεται και από τον Παυσανία. Το Δοκός, το απέκτησε κατά την Βυζαντινή περίοδο καθώς αποτελεί πέρασμα για την Ύδρα αλλά και για την Ερμιόνη, για την δεύτερη δε μέσω του Βούπορθμου, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα η σημερινή χερσόνησος Μουζάκι στην ηπειρωτική πλευρά του περάσματος. Είναι ένα από τα λίγα ελληνικά νησιά γένους αρσενικού.

Σε όλη την διάρκεια της ιστορίας του το νησί αποτελούσε σημείο στρατηγικής σημασίας, γεγονός που βεβαιώνουν τα ερείπια του μεγάλου Βυζαντινού κάστρου που χρησιμοποιήθηκε με πολλές επεκτάσεις και από τους Ενετούς.
Η στρατηγική του θέση επέτρεπε σε όποιον το εξουσίαζε να ελέγχει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες προς τον Αργολικό Κόλπο και την Ανατολική Λακωνία.

Επίσης, κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 ο πολεμικός στόλος της Ύδρας χρησιμοποίησε το νησάκι ως ασφαλές χειμερινό αγκυροβόλιο.

Την δεκαετία του 1970 βεβαιώθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Δοκού το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο που οι ερευνητές το τοποθετούν κατά το δεύτερο μισό της τρίτης χιλιετίας π.Χ.

Ναυάγιο της Δοκού

Το καλοκαίρι του 1975 εντοπίστηκε από τον Peter Throckmorton , ένα ερευνητή των βυθών, μεγάλος αριθμός συγκεντρωμένης κεραμεικής σε βάθος 20 περίπου μέτρων στο βυθό της νήσου Δοκός.

Μετά από λίγο καιρό ο Throckmorton γύρισε στο Δοκό συνοδευόμενος από τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο με τον οποίο χρονολόγησαν την κεραμεική στην Πρωτοελλαδική εποχή και διατύπωσαν την υπόθεση ότι ενδεχομένως επρόκειτο για ναυάγιο του 2200 π.Χ. περίπου. Κατόπιν, σε δύο διερευνητικές αποστολές (1975 και 1977) τα ευρήματα χρονολογήθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια στην Πρωτοελλαδική ΙΙ περίοδο (2700-2200/2100 π.Χ.) και οριοθετήθηκε η έκτασή του ναυαγίου στο βυθό περίπου σε βάθη 15 έως 30 μέτρων.

Τότε διαπιστώθηκε ότι σίγουρα ήταν το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο.

Η συστηματική ανασκαφή του ναυαγίου άρχισε το καλοκαίρι του 1989 από την Εφορία Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου Γιώργου Παπαθανασόπουλου.

Το κεραμικό φορτίο του ναυαγίου που ανελκύστηκε από το βυθό αποτελούσε το φορτίο ενός εμπορικού πλοίου που προοριζόταν για διανομή στον τόπο παράδοσής του. Το ενάλιο αυτό εύρημα αποτελεί μια από τις πιο πολύτιμες μαρτυρίες για την πρώιμη ναυσιπλοΐα που πρόσφερε μεγάλες δυνατότητες στο θαλάσσιο εμπόριο, όπως επίσης και για το επίπεδο της τεχνολογίας της εποχής του Χαλκού και την οικονομία στο Αιγαίο κατά τους ύστερους χρόνους της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

Σήμερα η νησίδα κατοικείται από σχεδόν 50 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την αλιεία και δέχεται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες, κυρίως φυσιολάτρες που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στις βόρειες ακτές της, ή επισκέπτονται την Ιερά Μονής της Αγίας Ευπραξίας (γυναικεία μονή).

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οικολόγων Ύδρας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, που μετέφερε χαιρετισμό της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και συνεχάρη το δημιουργό του ντοκιμαντέρ Άδωνι Κύρου για το σπουδαίο ερευνητικό έργο που επιτελεί, καθώς και τους Οικολόγους Ύδρας και ιδιαίτερα τον πρόεδρο τους Μανόλη Τσακίρη για την προσφορά τους στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ενημέρωσε τους κατοίκους και τους φορείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη νησίδα Άγ. Γεώργιος (Saint George), στο οποίο έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο νησιωτικό αιολικό πάρκο του Αιγαίου. Καυτηρίασε τις αυθαίρετες ενέργειες της ΕΛΣΤΑΤ κατά την απογραφή του 2011 και δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του στάθηκε στο πλευρό του Δήμου Ύδρας και του Δημάρχου στην προσπάθεια αποκατάστασης της έννομης τάξης με προσφυγές  και παραστάσεις. 

Πριν 15 μέρες το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αποφάνθηκε ότι το νησί πρέπει να επανέλθει εκεί που ανήκει, δηλαδή στο Δήμο Ύδρας. Τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα είναι το ελάχιστο ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους της Ύδρας. 

•    Η φωτογραφία του νησιού είναι από το Hydra News

Ιστορικός περίπατος σε Πασαλιμάνι- Μικρολίμανο
Να αξιοποιηθούν οι παλαιές φυλακές Αίγινας
Στο φως το φυσικό εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
«Εμπορικός Συνδικαλισμός & Ε. Σύλλογος Πειραιά»
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή