Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/06/2017
Ο Πειραιάς τίμησε τον Αγώνα των Μανιατών

λογία προς τιμήν της ιστορικής επετείου και μεγάλης νίκης των Μανιατισσών και Μανιατών, στις μάχες Βέργας, Διρού και Πολυαράβου (1826) πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, στο ναό της Αγίας Τριάδας.

Οι μάχες, αυτές, ήταν εξαιρετικά κρίσιμες για την έκβαση της Επαναστάσεως του 1821 επειδή εάν η Μάνη υπέκυπτε στον πολυάριθμο Αιγυπτιακό στρατό του Ιμπραήμ Πασά η Τούρκικη διπλωματία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η Επανάσταση καταπνίγηκε.

Η πρώτη επίθεση έγινε, στις 22 Ιουνίου 1826, όταν ο Ιμπραήμ επιτέθηκε εναντίον της Βέργας (Μεσσηνιακή - Έξω Μάνη) με 8.000 περίπου άντρες. Οι Μανιάτες τους απέκρουσαν.

Στο χωριό Αλμυρό μαζεύτηκαν περίπου 1000 Μανιάτες υπό τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη και έπιασαν την Βέργα. Επακολούθησαν τρεις διαδοχικές σφοδρότατες επιθέσεις του Ιμπραήμ, τις οποίες οι Μανιάτες αποκρούσανε κατά μέτωπο και με τα πυρά από δυο βρίκια από την θάλασσα.

Στις 25 Ιουνίου 1826 ο  Ιμπραήμ αποφάσισε τότε να επιχειρήσει απόβαση 1500 Αιγυπτίων πεζών στο Δηρό (Μέσα Μάνη). Το σώμα αυτό αποβιβάστηκε και προέλασε προς τα Τσαπαλιανά, όπου κατατροπώθηκε από τα πυρά των γύρω Μανιατών. Ακόμα και οι γυναίκες τους υποδέχτηκαν με τα δρεπάνια στο χέρι. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι επιβιβάστηκαν και πάλι στα πλοία και έφυγαν. Ο Ιμπραήμ διέταξε τότε νέα επίθεση στην Βέργα η οποία απέτυχε όπως και οι προηγούμενες.

Τότε, αποφάσισε να κάνει μία τελευταία επίθεση δυναμικότερη από τις άλλες εναντίον της Μάνης.
Ήλπιζε να βρει τις ορεινές διαβάσεις του Ταΰγετου αφύλακτες. Μέσω των χωριών Αρχοντικό, Μέλισσα, Κόκκινα Λουριά και Άγιο Νικόλαο που κατέλαβε, έφθασε τον Αύγουστο του 1826 στον Πολυάραβο. Το σχέδιό του ήταν εμφανές. Επεδίωκε να μπει στη Δυτική Μάνη από την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου που βρίσκονται νότια της κορυφής Ζίζιαλη υψ. 1468μ. και διέρχονται μέσα από τα χωριά Πολυάραβος και Σκυφιάνικα, οδηγούν δε στην περιοχή των χωριών Κελεφάς και Οίτυλο. Εάν ο ελιγμός αυτός του Ιμπραήμ πετύχαινε και κατελάμβανε την Κελεφά και το Οίτυλο θα διχοτομούσε τη Μάνη και θα μπορούσε να την κατακτήσει εύκολα.

Μάταια όμως. Επί τρεις ημέρες προσπαθούσαν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ να σπάσουν τις αμυντικές γραμμές των Ελλήνων στον Πολυάραβο και τελικά ο Ιμπραήμ Πασάς, μία ισχυρή φυσιογνωμία της εποχής του, υπέστη νέα μεγάλη ταπεινωτική ήττα από τους Μανιάτες.

Ντροπιασμένος, συγκέντρωσε τα στρατεύματά του και υπό το φως των γεγονότων και τις πρόσφατες οδυνηρές εμπειρίες του, επανεκτίμησε τη γενική και την ειδική κατάσταση που αντιμετώπιζε. Αντιλήφθηκε ότι η πολεμική αξία των Μανιατών σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα του εδάφους της Μάνης, ορεινού, διακεκομμένου, δύσβατου και χωρίς συγκοινωνίες διέγραφε για τον στρατό του πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ανάληψη παρόμοιων επιχειρήσεων κατά τις οποίες οι Μανιάτες απέδειξαν ότι υπερείχαν κατά πολύ των Αράβων, καθιστάμενοι σχεδόν αήττητοι.

Αποφάσισε λοιπόν να εγκαταλείψει την Μάνη και αποσύρθηκε στις Κροκεές και ακολούθως στο Έλος και Μονεμβασιά.

Κατά την τριήμερη μάχη του Πολυάραβου οι απώλειες των Αράβων ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περίπου τραυματίες και των Ελλήνων (χάρη στο οχυρό της θέσης τους), 28 νεκροί και 75 τραυματίες από τους οποίους 5 γυναίκες.

Εκδηλώσεις τιμής στον Πειραιά

Για αυτές τις μεγάλες μάχες πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, εκδήλωση προς τιμή της ιστορικής επετείου τους στο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας.

Τη Δοξολογία διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μανιατών και Φίλων Μάνης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών Μάνης υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με συμμετέχοντες πολιτιστικούς συλλόγους.
Εκ μέρους του δημάρχου Πειραιά  Γιάννη Μώραλη,  απηύθυνε χαιρετισμό η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα - Χαρβαλάκου, η οποία τόνισε:

«Σήμερα στον Πειραιά τιμάμε τους Μανιάτες και τις Μανιάτισσες, για τις νικηφόρες μάχες της Βέργας, του Διρού και του Πολυαράβου το 1826.  Η συνεισφορά των Μανιατών στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων είναι γνωστή και αναμφισβήτητη. Οι συγκεκριμένες όμως μάχες έχουν ιδιαίτερη σημασία, εξαιτίας της τόλμης και της αυταπάρνησης που επέδειξαν οι γυναίκες της Μάνης, πολεμώντας τον εχθρό με πέτρες και δρεπάνια. Είναι γνωστή η μαχητικότητα και το θάρρος των γυναικών της Μάνης που στα δύσκολα στέκονται βράχοι, προκειμένου να υπερασπιστούν την οικογένεια, τα σπίτια και τον τόπο τους.
Η Μάνη, άλλωστε, είναι μια περιοχή πανέμορφη με πολύ περήφανους ανθρώπους. Εδώ στον Πειραιά έχουμε την τύχη και τη χαρά να ζουν, να δραστηριοποιούνται και να προοδεύουν σε όλους τους τομείς, χιλιάδες Μανιάτες και Μανιάτισσες.
Όλοι εσείς έχετε μεταλαμπαδεύσει στην Πειραϊκή κοινωνία τις αξίες και τα ιδανικά που σας χαρακτηρίζουν, όπως είναι η σκληρή δουλειά, η πίστη και ο σεβασμός στις παραδόσεις. Όλοι εσείς, όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που έκαναν τον Πειραιά δεύτερο σπίτι τους, έχετε συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του σύγχρονου Πειραιά, στο να πάει μπροστά αυτή η πόλη.
(…) Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συλλόγους των Μανιατών που κάθε χρόνο οργανώνουν και συμμετέχουν σε αυτή την επετειακή εκδήλωση, τιμώντας όλους όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Είναι χρέος μας να αναδεικνύουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, έτσι ώστε και οι νεότερες γενεές να μαθαίνουν και να είναι υπερήφανες για τον τόπο τους. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Α΄ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου  Μανιατών και Φίλων Μάνης Ηλίας Χονδροκούκης,  προσέφερε στη κ.  Γλύκα - Χαρβαλάκου συμβολική ανάγλυφη πλακέτα για την ιστορική επέτειο.

Από τον Δήμο Πειραιά παραβρέθηκαν  οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χρήστος Αγραπίδης,  Σταύρος Βοϊδονικόλας, Κυριάκος Σιγαλάκος.

Πειραιάς: Τιμή στα θύματα του βομβαρδισμού
Μουσείο: Μια έκθεση- ταξίδι στον αρχαίο Πειραιά
Τι γινόταν στον Πειραιά στις 28 Οκτωβρίου 1940
Πειραιάς: Εκδήλωση για την εισβολή στη Κύπρο
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή