Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/08/2016
Καλοκαίρι του 1903: Πως περνούσαν οι πειραιώτες

Ένας διαφορετικός Πειραιάς, με «χρώμα», «ζωντανεύει» μέσα σε σελίδες παλαιών εφημερίδων και μας παρασέρνει σε ένα «ταξίδι» στις αρχές του 20ου αιώνα, για να γνωρίσουμε μια… άλλη πόλη.

Είναι, δε, πραγματικά εντυπωσιακό ότι το καλοκαίρι ήταν «πλούσιο» από εκδηλώσεις στην πόλη ενώ δεν έλειπαν για τους πειραιώτες οι εκδρομές, κυρίως στα κοντινά νησιά.

Μάιος του 1903, λίγο πριν από το καλοκαίρι. Κάθε απόγευμα και κάθε βράδυ ο Τινάνιος κήπος ή το «Περιβολάκι», «ως τους αρέσει (σ.σ. εννοεί τους πειραιώτες) να τον αποκαλούν» μεταβάλλεται «εις ένα εύμορφον μπουκέτο, από τον εκλεκτότερον αβρόν κόσμον της γείτονος (σ.σ. εν. τον Πειραιά), με γιρλάντα την πρασινάδα των πρασιών και δενδρυλλίων του».

Οι παρέες συζητούν, απολαμβάνοντας την δροσιά του μπάτη ενώ κάπου κάπου ακούγεται «το απαλόν και γλυκύτατον φλάουτο του κ. Τζαβάρα, το σπαράζον τ’ αυτιά βιολί, και το ουχί σπανίως φαλτσάρον πιάνο της διευθυνούσης την ορχηστρούλα του τρίο αυτού κυρίας».

Ο Τινάνιος κήπος συγκέντρωνε όλη την κίνηση την άνοιξη και το φθινόπωρο. Όμως, από τα τέλη Μαΐου «οι θαμώνες του Τινανίου μετρούνται επί των δακτύλων της μιας χειρός» καθώς όλη η κίνηση μεταφέρεται «εις την χαμηλήν και δροσεράν Μουνυχίαν», όπου υπάρχουν δύο «θαυμάσια καφφενεία» και το Διονυσιάδειον θέατρο.

Πιο πέρα η πλατεία Αλεξάνδρας, για την οποία διαβάζουμε ότι «έχει εγκαταλειφθεί τελείως» ενώ λίγο πιο πάνω η Καστέλλα «με τας κομψάς επαύλεις της θα περικλείση και πάλιν τον αβρότερον και εκλεκτότερον των Αθηνών κόσμον»

Για τους ρομαντικούς, όμως, υπάρχει ένας ξεχωριστός περίπατος. Υπάρχει η «νεράιδα Φρεαττίς». Εκεί με περισσότερη άνεση, μακριά από τον κόσμο και τη «φωτοπλημμύρα» μπορούν όσοι θέλουν να περπατήσουν «εις τα δαντελωτά βράχια της».

Και τέλος το κυρίαρχο κέντρο, το Νέο Φάληρο, όπου συναντιούνται Πειραιώτες και Αθηναίοι «δια να αλληλοφαγωθή δια των βλεμμάτων των ανατομικών και της ξυραφίου κοπτερωτέρας γλώσσης». Εκεί υπάρχει θέατρο με μπάντα και η περίφημη εξέδρα ενώ μέσα στο καλοκαίρι εκείνου του έτους θα εγκαινιασθεί και το εμβληματικό «Ακταίον».

Για όσους δεν περιοριστούν στα της πόλης, υπάρχουν οι εκδρομές, κυρίως στα νησιά του Σαρωνικού και μάλιστα υπάρχει και Σύλλογος των Εκδρομών Πειραιώς, με πρόεδρο τον κ. Παρασκευόπουλο.
Ο Σύλλογος προετοιμάζει 3-4 εκδρομές «ανά τα γραφικά νησιά» ενώ ο Μουσικός Πειραϊκός Σύνδεσμος διοργάνωνε εκδρομή στη «θαυμασίαν τοποθεσίαν της Μονής του Πόρου».

Όμως, άλλος Σύλλογος, η Εταιρεία των Εορτών Πειραιώς, προγραμματίζει, τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, να κάνει εκδηλώσεις «εις τον κυκλοτερή λιμενίσκον της Μουνιχίας», με τη χορωδία του Μουσικού Πειραϊκού Συνδέσμου και με «μανδολινιστάς και κιθαρωδούς της Μ. Εταιρείας, θα μας μεταφέρη την Ενετίαν εις τον Πειραιά».

Επίσης, επρόκειτο να γίνουν στο Νέο Φάληρο λεμβοδρομίες με τη συμμετοχή του Ομίλου Ερετών αλλά και κολυμβητικοί αγώνες.

«Σεμνήν και ωραίαν εορτήν προετοιμάζει και το Γυμνάσιον Πειραιώς μετά το πέρας των εξετάσεων επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως μιας 40ετιας από της ιδρύσεώς του. Το εξαιρετικόν δε της ωραίας αυτής εορτής είναι ότι θα κληθούν να λάβουν μέρος, όλοι οι από τους 1862 μέχρι σήμερα μαθητεύσαντες».

Μάλιστα, σημειώνεται και μια σύμπτωση: Κατά την ίδρυση του Γυμνασίου το 1862 γυμνασιάρχης ήταν ο Χαρίδημος Ιακ. Δραγάτσης και με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων γυμνασιάρχης ήταν ο γιός του, αρχαιολόγος, Ιακ. Χαρ. Δραγάτσης.

Οι μπάντες θα εναλλάσονται καθημερινά ανάμεσα στα κέντρα που συγκεντρώνονταν οι πειραιώτες ενώ πολλά βράδια υπήρχαν και πυροτεχνήματα.

«Θαυμασίας επίσης εκπλήξεις προετοιμάζει εις την γόησσαν Φρεαττύν, εκτός της πυκνότατης συγκοινωνίας χάριν των εκεί λουτρών, ο νεαρός και ρέκτης διευθυντής του εκεί ζυθοπωλείου Γ. Βρεττός».

Γιατί να μην «κρατήσουμε» κάτι απ’ όλες αυτές τις εκδηλώσεις;

•    Τα στοιχεία προέρχονται από δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΙ» του Γεωργίου Πώπ, στο φ. της 20ης Μαΐου 1903

Δοκός Υδρας: Μια νησίδα με 6.000 χρόνια ιστορία
Σε δημοκρασία συλλεκτικά όπλα του 1821!
Φέρρι με ιστορία 71 ετών «έσβησε» στην Ελευσίνα
«Πεντελικόν»: Ενα όνομα βαρύ σαν Ιστορία
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή