Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/06/2016
Ο Πειραιάς τίμησε τις Μάχες στη Μάνη το 1826

«Λένε ότι αν περπατήσεις κάποια ημέρα με αέρα στα ερημωμένα πλέον σοκάκια του χωριού Πολυάραβος, θα ακούσεις στο βάθος βοή πολεμική. Εάν μάλιστα κατευθυνθείς μέσω του καλντερημωτού δρόμου προς το Δερβέν Φούρκα θα ακούσεις καθαρά τα καριοφίλια να βροντάνε και τα αγκωνάρια να κυλάνε από το τρεχοβολητό των αγωνιστών του Πολυάραβου», γράφει ο Donald McPhail, εκδότης της τοπικής διμηνιαίας εφημερίδας «Καπετάν Ζαχαριάς».

Η  τριήμερη μάχη του Πολυαράβου ήταν το κορυφαίο γεγονός της σθεναρής αντίστασης των Μανιατών σε μια μεγάλη επίθεση του Αιγυπτιακού στρατού με αρχηγό τον Ιμπραήμ Πασά, με στόχο να καταλάβει τη Μάνη ώστε οι Τούρκοι να μπορέσουν να ισχυριστούν ότι η Επανάσταση καταπνίγηκε.

Ο Ιμπραήμ εκμεταλλευόμενος τις Ελληνικές αδυναμίες και το διχασμό, που είχε αρχίσει, αποβιβάσθηκε στη Μεθώνη και κατέλαβε τη Μεσσηνιακή χερσόνησο και το Ναυαρίνο. Με επιδρομές νίκησε στο Μανιάκι, στη Στερεά Ελλάδα και κατέκτησε το Μεσολόγγι. Ενώ ο Κιουταχής ταλαιπωρούσε την Στερεά Ελλάδα ο Ιμπραήμ διέτρεχε την Πελοπόννησο χιαστί. Η κατάσταση συνεχώς χειροτέρευε.

Η Μάνη ήταν η μοναδική αξιόλογη περιοχή της Ελλάδας, από άποψης έκτασης, πληθυσμού, πολεμικού δυναμικού και γεωργικής θέσης, που παρέμενε ακόμη ελεύθερη και δεν είχε πέσει στην κατοχή των Τούρκων ή των Αράβων του Ιμπραήμ που εκστράτευαν για λογαριασμό των Τούρκων.

Εφόσον η Μάνη παρέμενε ελεύθερη στερούσε στον Ιμπραήμ και την Τουρκική διπλωματία του επιχειρήματος ότι τάχα κατέβαλαν την επανάσταση των Ελλήνων στη Μάνη και δια της Μάνης όλη τη χώρα.

Στις 22 Ιουνίου 1826 ο Ιμπραήμ επιτέθηκε εναντίον της Βέργας (Μεσσηνιακή - Έξω Μάνη) με 8.000 περίπου άντρες. Οι Μανιάτες τους απέκρουσαν.
Στο χωριό Αλμυρό μαζεύτηκαν περίπου 1000 Μανιάτες υπό τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη και έπιασαν την Βέργα. Επακολούθησαν τρεις διαδοχικές σφοδρότατες επιθέσεις του Ιμπραήμ, τις οποίες οι Μανιάτες απόκρουσαν κατά μέτωπο και με τα πυρά από δυο βρίκια από την θάλασσα.

Στις 25 Ιουνίου 1826 ο  Ιμπραήμ αποφάσισε τότε να επιχειρήσει απόβαση 1500 Αιγιπτίων πεζών στο Δηρό (Μέσα Μάνη) Το σώμα αυτό αποβιβάστηκε και προέλασε προς τα Τσαπαλιανά, όπου κατατροπώθηκε από τα πυρά των γύρω Μανιατών. Ακόμα και οι γυναίκες τους υποδέχτηκαν με τα δρεπάνια στο χέρι. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι επιβιβάστηκαν και πάλι και έφυγαν. Ο Ιμπραήμ διέταξε τότε νέα επίθεση στην Βέργα η οποία απέτυχε όπως και οι προηγούμενες.


Τότε, αποφάσισε να κάνει μία τελευταία επίθεση δυναμικότερη από τις άλλες εναντίον της Μάνης.
Ήλπιζε να βρει τις ορεινές διαβάσεις του Ταΰγετου αφύλακτες. Μέσω των χωριών Αρχοντικό, Μέλισσα, Κόκκινα Λουριά και Άγιο Νικόλαο που κατέλαβε, έφθασε τον Αύγουστο του 1826 στον Πολυάραβο. Το σχέδιό του ήταν εμφανές. Επεδίωκε να μπει στη Δυτική Μάνη από την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου που βρίσκονται νότια της κορυφής Ζίζιαλη υψ. 1468μ. και διέρχονται μέσα από τα χωριά Πολυάραβος και Σκυφιάνικα, οδηγούν δε στην περιοχή των χωριών Κελεφάς και Οίτυλο. Εάν ο ελιγμός αυτός του Ιμπραήμ πετύχαινε και κατελάμβανε την Κελεφά και το Οίτυλο θα διχοτομούσε τη Μάνη και θα μπορούσε να την κατακτήσει εύκολα.

Μάταια όμως. Επί τρεις ημέρες προσπαθούσαν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ να σπάσουν τις αμυντικές γραμμές των Ελλήνων στον Πολυάραβο και τελικά ο Ιμπραήμ Πασάς, μία ισχυρή φυσιογνωμία της εποχής του, υπέστη νέα μεγάλη ταπεινωτική ήττα από τους Μανιάτες.

Ντροπιασμένος, συγκέντρωσε τα στρατεύματά του και υπό το φως των γεγονότων και τις πρόσφατες οδυνηρές εμπειρίες του, επανεκτίμησε τη γενική και την ειδική κατάσταση που αντιμετώπιζε. Αντιλήφθηκε ότι η πολεμική αξία των Μανιατών σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα του εδάφους της Μάνης, ορεινού, διακεκομμένου, δύσβατου και χωρίς συγκοινωνίες διέγραφε για τον στρατό του πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ανάληψη παρόμοιων επιχειρήσεων όπου οι Μανιάτες απέδειξαν ότι υπερείχαν κατά πολύ των Αράβων, καθιστάμενοι σχεδόν αήττητοι, αποφάσισε λοιπόν να εκαταλείψη την Μάνη και αποσύρθηκε στις Κροκεές και ακολούθως στο Έλος και Μονεμβασιά.

Κατά την τριήμερη μάχη του Πολυάραβου οι απώλειες των Αράβων ήσαν 1.100 νεκροί και 1.400 περίπου τραυματίες οι δε των Ελλήνων (χάρη στο οχυρό της θέσης τους), 28 νεκροί και 75 τραυματίες από τους οποίους 5 γυναίκες.

Εκδηλώσεις τιμής στον Πειραιά

Για αυτές τις μεγάλες μάχες πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, εκδήλωση προς τιμή της ιστορικής επετείου τους στο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μανιατών και Φίλων της Μάνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννη Μώραλη εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Κυριάκο Σιγαλάκο, ο οποίος έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
 
«Σήμερα ο Πειραιάς τιμά μια ιστορική επέτειο όχι μόνο για τη Μάνη αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Η συνεισφορά των Μανιατών και των Μανιατισσών στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητη. Οι μάχες της  Βέργας, του Διρού και του Πολυαράβου το 1826 έχουν ιδιαίτερη σημασία, εξαιτίας της τόλμης, του θάρρους και της αυταπάρνησης που επέδειξαν οι γυναίκες της Μάνης. Οι νίκες αυτές εναντίον του αήττητου έως τότε στρατού του Ιμπραήμ, καθόρισαν ουσιαστικά την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Πειραιάς είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τη Μάνη. Χιλιάδες Μανιάτες και Μανιάτισσες ζουν εδώ και κουβαλούν το τιμητικό βάρος μιας ιδιαίτερης και πανέμορφης πατρίδας. Έχετε μεταλαμπαδεύσει στην Πειραϊκή κοινωνία τις αξίες και τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον τόπο σας, όπως είναι η περηφάνια, η πίστη και ο σεβασμός στις παραδόσεις. Έχετε δουλέψει σκληρά και έχετε συμβάλει και εσείς, όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που έκαναν τον Πειραιά δεύτερο σπίτι τους, στο να πάει μπροστά αυτή η πόλη.
Πεποίθησή μου είναι ότι ο Πειραιάς, ως μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη, ως μια πολυσυλλεκτική κοινωνία, οφείλει και έχει χρέος να τιμά, να αναδεικνύει και να  διατηρεί άσβεστη την ιστορική μνήμη, έτσι ώστε και οι νεότερες γενεές να μαθαίνουν και να είναι υπερήφανες για τον τόπο τους».
 
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου  Μανιατών και Φίλων της Μάνης κα Γιώτα Ρίτσου, προσέφερε στον κ. Σιγαλάκο αναμνηστική ανάγλυφη πλάκα με τις τρεις ιστορικές μάχες, κι ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για την στήριξη  της εκδήλωσης.

Από τον Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, η Πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ κα Κορίνα Λαουλάκου,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Καλογερόγιαννης και η Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κα Ευαγγελία Αθανασίου.

Πειραιάς: Τιμή στα θύματα του βομβαρδισμού
Μουσείο: Μια έκθεση- ταξίδι στον αρχαίο Πειραιά
Τι γινόταν στον Πειραιά στις 28 Οκτωβρίου 1940
Πειραιάς: Εκδήλωση για την εισβολή στη Κύπρο
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή