Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/04/2016
Αρχαιολογική συνάντηση για τα Αντικύθηρα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αρχαιολογική συνάντηση «Αντικύθηρα, Αρχαιολογία και οι Κοινότητες των Ανθρώπων» στις 15-16 Απριλίου στην Βρετανική Σχολή Αθηνών.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Συστηματικής Ανασκαφής «Κάστρου» Αντικυθήρων, την Βρετανική Σχολή Αθηνών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων. Η διοργάνωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων.

Παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους ομιλητές θέματα που σχετίζονται από την Αρχαιότητα, την Βυζαντινή και Νεότερη Ιστορία, την ζωή, την κοινωνία και λοιπές δραστηριότητες. Η κομβική θέση του νησιού των Αντικυθήρων, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης και στο σημείο που συναντιέται το Μυρτώο με το Ιόνιο πέλαγος, αξιοποιήθηκε από τους αρχαιότατους χρόνους και φάνηκε από τα πλουσιότατα αρχαιολογικά ευρήματα. Ας θυμηθούμε ότι στα Αντικύθηρα ανελκύθηκε από το ναυάγιο ο αστρολάβος – μηχανισμός των Αντικυθήρων, καθώς και το άγαλμα ο έφηβος των Αντικυθήρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των ορνιθολόγων, οι οποίοι διατηρούν ενεργό σταθμό, καθόσον τα Αντικύθηρα αποτελούν το φυσικό πέρασμα των αποδημητικών πτηνών 2 φορές το χρόνο και μελετούν και δίνουν στοιχεία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αναφορικά με τη διερχόμενη πανίδα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, του οποίου η μητέρα καταγόταν από τα Αντικύθηρα, συμμετείχε και ως συντονιστής σε συνεδρία της εν λόγω αρχαιολογικής συνάντησης, όπου συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και αρτιότητα της οργάνωσης,  και ιδιαίτερα τον Δρ. Άρη Τσαραβόπουλο και την ομάδα του, η οποία με πάθος και αλτρουισμό προσφέρουν συστηματικά τα τελευταία 16 χρόνια στην συστηματική εθελοντική αρχαιολογική έρευνα και ανάδειξη των ευρημάτων. Είναι αξιόλογο να μνημονευτεί ότι κατάφεραν να προσελκύουν κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Τους ζήτησε να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς και υποσχέθηκε ότι θα έχουν την συνδρομή και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Η επιδίωξη είναι μέσα από προγράμματα να ενισχυθούν ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, να αποφευχθεί η ερημοποίηση με την δημιουργία οικονομικών δραστηριοτήτων μέσα από την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των λοιπών δραστηριοτήτων που έχει το νησί. Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των Αντικυθήρων και συγκεκριμένα στην δημιουργία και ανάδειξη των μονοπατιών, του Φάρου, του Κάστρου, σε συνδυασμό με την παρατήρηση των αποδημητικών πτηνών.

Παρεμβάσεις για το Αρχαίο Θέατρο Ζέας
Εκδήλωση τιμής για τον «ΠΑΠΑΧΟΛΕΒΑ»
Καλοκαίρι του 1903: Πως περνούσαν οι πειραιώτες
Από τη Μάνη ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821
Φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα επενδύσεων στον Πειραιά. Ποιά η γνώμη σας;
Θα δώσουν νέα ώθηση στη πόλη & θέσεις εργασίας
Θα βοηθήσουν αλλά δεν θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα
Δεν θα βοηθήσουν και πολύ την πόλη
Η πόλη χρειάζεται άλλα πράγματα για να πάει μπροστά
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή