Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/05/2016
1923: Η μεγάλη δίκη για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Βρισκόμαστε στα τέλη του 1922. Το ποτό, τύπου κονιάκ, που παρήγαγε η εταιρεία «Σ.Η. και Α. Μεταξά» έχει κατακτήσει την ελληνική αγορά και έχει «σταθεροποιηθεί» στις αγορές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εξάγεται.

Ξαφνικά, αρχίζει και «κυκλοφορεί» στην αγορά ένα παρόμοιο ποτό, εμφιαλωμένο σε μπουκάλι, με τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σήματος των μπουκαλιών της εταιρείας «Σ.Η. και Α. Μεταξά», που είχε ιδρυθεί, το 1888, στον Πειραιά, με την επωνυμία «Άμπελος» και προσωπικό 30 άτομα.

Το μπουκάλι- απομίμηση είχε τεθεί στη κυκλοφορία από τους Αντώνη και Αλεξ. Ν. Μεταξά, στους οποίους υποβλήθηκε μήνυση από την εταιρεία «Σ.Η. και Α. Μεταξά», που το 1900 η ετήσια παραγωγή της ανήλθε σε 1.000.000 χιλιόγραμμα και οι εξαγωγές σε 35.000 κιβώτια και 1.000 βαρέλια διαφόρων ποτών- και κυρίως κονιάκ (πηγή: Γιάννης Ε. Χατζημανωλάκης, «Ιστορία του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς»).

Η δίκη προσδιορίστηκε να γίνει στο Πλημμελειοδικείο Πειραιά, που συνεδρίαζε σε κτήριο, όπου βρίσκεται σήμερα το Δημαρχείο και όπως διαβάζουμε στην τοπική εφημερίδα «Σφαίρα» της 18ης Ιανουαρίου 1923, λόγω του ενδιαφέροντος, που παρουσίαζε, η αίθουσα ήταν πλήρης.

Οι Αντώνης και Αλεξ. Ν. Μεταξάς είχαν μηνυθεί διότι «παρά το Νόμο έθεσαν εις κυκλοφορίαν προϊόντα, φέροντα χαρακτηριστικόν γνώρισμα ως το ιδικόν της» (σ.σ. της μηνύτριας εταιρείας)

Συγκεκριμένα, κατηγορούντο ότι χρησιμοποίησαν στις ετικέτες τους παράσημα και μετάλλια και άλλους διακριτικούς τίτλους, που δεν τους είχαν απονεμηθεί και αποτελούσαν (και αποτελούν) χαρακτηριστικό γνώρισμα των μπουκαλών του πασίγνωστου ποτού της «Σ.Η. και Α. Μεταξά».

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα, το Δικαστήριο μετά την αποδεικτική διαδικασία, καταδίκασε τους κατηγορούμενους σε ενός μηνός φυλάκιση και στο ανώτατο όριο της προβλεπόμενης χρηματικής ποινής. Όσον αφορά δεν την ηθική ικανοποίηση των 150.000 δραχμών, που ζήτησε η πολιτική αγωγή παραπέμφθηκε να κριθεί στα Πολιτικά Δικαστήρια.

Πειραιώτες περπάτησαν σε προσφυγικές γειτονιές
Ιστορικός περίπατος σε Πασαλιμάνι- Μικρολίμανο
Να αξιοποιηθούν οι παλαιές φυλακές Αίγινας
Στο φως το φυσικό εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή