Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/01/2016
Ιστορικός περίπατος στο λιμάνι ενάντια στη πώληση

Με σύνθημα “Η ιστορία του λιμανιού του Πειραιά δεν εκποιείται και δεν τεμαχίζεται” πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου ξενάγηση και πορεία διαμαρτυρίας σε ιστορικά μνημεία του Πειραιά με στόχο την αποτροπή της επιχειρούμενης εκποίησης του λιμανιού του Πειραιά. Την πρωτοβουλία για την ξενάγηση είχε η Εναλλακτική Δράση, και συμμετείχαν η Ένωση λιμενεργατών του ΟΛΠ και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε).

Η πορεία που έγινε σε όλο το μήκος του λιμανιού είχε στάσεις και ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία και της αρχαιότητας, όπως η Ηετιώνεια Πύλη και της νεότερης ιστορίας, όπως ο Σταθμός του ΟΣΕ Πειραιά, οι αποθήκες και το Σιλό με το μεγάλο ρολόι, το πλοίο Liberty και οι αποθήκες Βασιλειάδη.

Στην πολύ μεγάλη σημασία του λιμανιού του Πειραιά κατά την αρχαιότητα αναφέρθηκε ο ιστορικός Μάκης Σταύρου, επισημαίνοντας τα μεγάλα δημόσια έργα που έγιναν στο λιμάνι για την ανάδειξή του σε κέντρο όχι μόνο εμπορίου αλλά και πολιτισμού σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο: τα τείχη που έκτισε ο Θεμιστοκλής τα μακρά τείχη που έκτισαν ο Περικλής και ο Κίμωνας και τα τείχη που έκτισε ο Κόνωνας, η εξαιρετική πολεοδόμηση που έκανε ο Ιππόδαμος, το αρχαίο θέατρο στο οποίο παίχτηκαν τραγωδίες του Σοφοκλή, του Αισχύλου και του Ευριπίδη όπως και κωμωδίες του Αριστοφάνη και του Μένανδρου, το οχυρωματικό έργο της Ηετιώνειας πύλης, οι αγορές, οι εξαιρετικές στοές  όπως  η Μακρά και η Μεγίστη Στοά, τα νεώρια, οι σκευοθήκες οι νεώσοικοι, οι προβλήτες κ.α. Τα μεγαλοπρεπή αυτά έργα είχαν καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά παγκόσμιο  κέντρο κατά την αρχαιότητα  “εις ό εισέρχεται εκ πάσης γης τα πάντα”, όπως χαρακτηριστικά έγραφε ο Θουκιδίδης.

Στην ιστορία των νεότερων μνημείων όπως ο σταθμός του τραίνου, που λειτούργησε για 100 χρόνια (1904-2004),  οι αποθήκες και το Σιλό, το πλοίο Liberty, οι  δεξαμενές Βασιλειάδη που είναι χαρακτηρισμένα μνημεία νεότερης ιστορίας  αναφέρθηκαν και ο Μάκης Σταύρου, αλλά και η Αναστασία Φρατζεσκάκη μέλος της του ΔΣ της ΟΜ.Υ.Λ.Ε και ο Νίκος Γεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ. Από τους εκπροσώπους των εργαζομένων εξηγήθηκε επίσης ο τρόπος της λειτουργίας των αποθηκών και των δεξαμενών, οι οποίες λειτουργούν μέχρι και σήμερα, επί 110 έτη, για επισκευές πλοίων Και επισημάνθηκε ότι τα μνημεία αυτά, τα οποία έχουν ενταχθεί στο έργο της πολιτιστικής ακτής το οποίο   εκπονήθηκε με χρηματοδότηση 8 εκατομ ευρώ από τον ΟΛΠ και ιδιαίτερα το Σιλό που προορίζεται για Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων   και κινδυνεύει με ακύρωση και  αποκλεισμό από τους Έλληνες πολίτες, αφού περιλαμβάνονται στο χώρο που το ΤΑΪΠΕΔ επιχειρεί  να εκποιήσει στην COSCO.

Το επιχείρημα ότι η Ηετιώνεια Πύλη δε θα εκποιηθεί πιστοποιεί περίτρανα την προετοιμασία των συνειδήσεων των πολιτών, ώστε να αποδεχθούν  πως η ιστορία της χώρας μας  μπορεί να τεμαχίζεται και άλλα μνημεία να εκποιούνται,  και άλλα να μην εκποιούνται. Μια λογική που προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μνήμη του λαού. Για το λόγο αυτό διατρανώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι είναι αδιανόητο να εκποιείται  η ιστορία της χώρας στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας, όπως και ότι η ιστορία και τα ιστορικά μνημεία  δεν εκποιούνται  και δεν τεμαχίζονται.

Στο τέλος της διαμαρτυρίας οι συλλογικότητες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση συμφώνησαν ότι ο συντονισμένος αγώνας  θα συνεχισθεί και με ξεναγήσεις διαμαρτυρίας, αλλά και με άλλες μορφές και στον Πειραιά και στη Χερσόνησο της Βουλιαγμένης- όπου επίσης κινδυνεύουν με εκποίηση μνημεία της ιστορίας- αλλά και σε κάθε περιοχή μέχρι να σταματήσει οριστικά κάθε προσπάθεια  εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των ιστορικών μνημείων.

Πειραιώτες περπάτησαν σε προσφυγικές γειτονιές
Ιστορικός περίπατος σε Πασαλιμάνι- Μικρολίμανο
Να αξιοποιηθούν οι παλαιές φυλακές Αίγινας
Στο φως το φυσικό εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή