Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/09/2017
Κερατσίνι: Γιατί ερημώνει η Στέγη «Κρώσφηλδ»

Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει η υπόθεση της Παιδικής Στέγης «Κρώσφηλδ», στη Δραπετσώνα, που έχει κλείσει εδώ και μια πενταετία, στερώντας περίπου 100 παιδιά από τη παροχή φροντίδας στην προσχολική ηλικία.

Το θέμα αναδείχθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Εύης Καρακώστα, στην οποία απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αποκαλύπτοντας ότι:

1.    Μετά το κλείσιμο το Σωματείο «Παιδική Στέγη» επιχείρησε να πουλήσει το ακίνητο- φιλέτο αλλά δεν το επέτρεψε η τότε κυβέρνηση «διότι υπερέβαινε τους σκοπούς ακριβώς του ιδρύματος».
«Επρόκειτο, δηλαδή, να πουληθεί για να γίνει τότε ίσως ένα mall ή δεν ξέρω τι ακριβώς. Βεβαίως, αυτό ήταν πέρα από τους σκοπούς του ιδρύματος», ανέφερε, χαρακτηριστικά, η κ. Φωτίου.

2.    Η προηγούμενη διοίκηση του Ιδρύματος αρνήθηκε να αποδεχτεί την πρόταση του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας για να επισκευάσει και να λειτουργήσει το κτήριο επιλέγοντας να το έχει κλειστό!
Σε αυτό, κατά την κ. Φωτίου, συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων στο ΔΣ του Ιδρύματος και όπως ανέφερε η υπουργός «το μοναδικό επιχείρημα το οποίο προβλήθηκε ήταν ότι η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνος είναι κατά πλειοψηφία αριστερή και ως εκ τούτου, η παράδοση των εγκαταστάσεων μετά την πάροδο της δεκαετίας, για την οποία έχουμε συνομολογήσει στο καταστατικό είναι επισφαλής».
«Εδώ είναι καθαρά πολιτικά παιγνίδια στην πλάτη των βρεφών και των παιδιών», κατήγγειλε η υπουργός.

3.    Απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας αυστηρή επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, στις 17 Ιουλίου και τους λέει το εξής: «Προσέξτε καλά, έχετε ευθύνες με αυτό που κάνετε. Διότι, εάν συνεχίσει έτσι η Παιδική Στέγη Κρώσφηλδ, τότε είστε εκτός του καταστατικού σας» -λέει ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας- «τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα δημόσιας επιχορήγησής σας, διότι, δεδομένων των συνθηκών, η προσφορότερη λύση φαίνεται να είναι η ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος του Δημάρχου κ.λπ.».

«Σκοπεύω σε συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας και τη Διοίκηση του Ιδρύματος να συγκαλέσω σύσκεψη, ώστε η Παιδική Στέγη «Κρώσφηλδ» να επαναλειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να προηγηθούν και οι κατασκευές και να εξασφαλιστούν πλέον και για την επόμενη ακόμη, εάν γίνεται, χρονιά οι εκατό πολύτιμες για το Κερατσίνι θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών», ανέφερε η υπουργός.

Η ιστορία της Παιδικής Στέγης

Να σημειωθεί ότι η Παιδική Στέγη στη Δραπετσώνα ήταν η πρώτη Στέγη του Ιδρύματος «Η Παιδική Στέγη» και φέρει το όνομα της δημιουργού του Ιδρύματος, Λαίδης Κρώσφηλδ, το γένος Ηλία Ηλιάδη.
Η επιλογή της Δραπετσώνας για τη δημιουργία αυτής της πρώτης Παιδικής Στέγης δεν έγινε τυχαία. Η περιοχή ήταν από τους βασικούς τόπους κατοικίας προσφύγων από τη Μικρά Ασία, οι οικογένειες ήταν πολύ φτωχές και τα λοιμώδη νοσήματα, η ασθενής υγεία λόγω της ασιτίας και η ελλιπής υγιεινή και καθαριότητα δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα ιδιαίτερα στα παιδιά.
Για την αντιμετώπιση της φτώχιας οι γυναίκες αναγκάστηκαν να αρχίσουν να εργάζονται κυρίως στα κοντινά εργοστάσια. Εκεί, δημιουργήθηκε το ίδρυμα προσφέροντας την βοήθειά του στην ανάγκη φύλαξης και φροντίδας των μικρών παιδιών.
Η Παιδική Στέγη «Κρώσφηλδ» ξεκίνησε να λειτουργεί, το 1931, φιλοξενώντας γύρω στα 100 παιδιά. Στα επόμενα χρόνια προστέθηκαν άλλες δύο στο λεκανοπέδιο Αττικής και δύο στην περιοχή του Πειραιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των παιδιών να προσεγγίσει τα 500. Οι άλλες τέσσερις Παιδικές Στέγες, που είναι εν λειτουργία είναι οι εξής:
•    Στέγη Κυνοσάργους, Στέγη Αργέντειος, Παπαστράτειος Πειραιά και Παπαστράτειος Αθηνών.

Όπως επεσήμανε στη Βουλή η κ. Καρακώστα Παιδική Στέγη «Κρώσφηλδ», που βρίσκεται στην οδό Αναπαύσεως 88, βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 2.680 τ.μ, τα οποία έχουν παραχωρηθεί, από τον Δήμο της εποχής εκείνης, το 1931, δηλαδή πριν από 86 χρόνια.
Η Στέγη έχει 704 τετραγωνικά μέτρα κτίσματος, έχει παιδικές χαρές, έχει ικανοποιητικές υποδομές και λειτουργούσε με 100 παιδιά μέχρι το 2012.

«Περιουσιακά ανήκει στο Ίδρυμα «Παιδική Στέγη», το οποίο διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο, μέλη του οποίου μέχρι πρότινος ήταν εκπρόσωποι του ιδρύματος και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, γιατί σε αυτήν την παιδική στέγη ανήκουν και άλλα τμήματα παροχής υπηρεσιών για παιδιά σε άλλους δήμους. Με την αιτιολογία, λοιπόν, ότι δεν έχουν χρήματα να αποκαταστήσουν ζημιές που υπάρχουν στο κτήριο αυτό, έρχονται να κλείσουν αυτό το ίδρυμα, αυτό το τόσο χρήσιμο εργαλείο για τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας», σημείωσε η ίδια.
Παίρνοντας το λόγο η κ. Φωτίου ανέφερε ότι:
•    «Το ίδρυμα, δηλαδή το Σωματείο «Παιδική Στέγη» επιχείρησε να πουλήσει την Παιδική Στέγη «Κρώσφηλδ», να πουλήσει το ακίνητο. Είναι προς τιμήν τής τότε Κυβέρνησης που αρνήθηκε την αγοραπωλησία, διότι υπερέβαινε τους σκοπούς ακριβώς του ιδρύματος. Επρόκειτο, δηλαδή, να πουληθεί για να γίνει τότε ίσως ένα mall ή δεν ξέρω τι ακριβώς. Βεβαίως, αυτό ήταν πέρα από τους σκοπούς του ιδρύματος».
«Τι δεν έκανε, όμως, τότε η Κυβέρνηση, αμέσως μετά; Δεν προχώρησε στο να λειτουργήσει την Παιδική Στέγη, ενώ έχουμε τόσο μεγάλες ανάγκες και έκλεισε. Εκατό παιδιά έμειναν έξω στο Κερατσίνι.
Τι έγινε, λοιπόν, τότε; Περιήλθε αμέσως σε δεινή οικονομική κατάσταση το Ίδρυμα και με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας διακόπηκε η καταβολή τροφείων από το ΙΚΑ για τις ασφαλισμένες μητέρες, προκειμένου να τοποθετήσουν τα παιδιά τους εκεί», ανέφερε η ίδια.
Έτσι, «έπαψε το Ίδρυμα να καταβάλλει μισθούς στους εργαζόμενους, στις εργαζόμενες για την ακρίβεια και το αποτέλεσμα είναι να μένουν απλήρωτες οι εργαζόμενες, να έχουμε μεγάλη αναταραχή και όταν εμείς παραλαμβάνουμε πια την κατάσταση, είναι ήδη υπό αναστολή η λειτουργία του και έτοιμη να κλείσει με απόφαση του ιδρύματος δεύτερη στέγη του ιδρύματος, η οποία είναι η «Αργέντειος» Παιδική Στέγη στο Θησείο».

Οι ενέργειες της κυβέρνησης

Η υπουργός συνεχίζοντας ανέφερε τις ενέργειες, που έκανε η κυβέρνηση σημειώνοντας τα εξής:
1.    Προωθεί νομοθετική ρύθμιση για να διοριστεί με απόφαση της Υπουργού νέος πρόεδρος «που να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση».
Τι έγινε τότε, το 2016; Το νέο διοικητικό συμβούλιο, λοιπόν, στο οποίο διορίσαμε δύο μέλη -τον ή την πρόεδρο και δύο μέλη ορίστηκε να διοριστούν από τον Δήμο Αθηναίων- καταφέρνει πρώτον, να μην ανασταλεί η λειτουργία της «Αργεντείου», με αποτέλεσμα σήμερα τουλάχιστον η δεύτερη στέγη να έχει σωθεί και μπαίνουν παιδιά στη δεύτερη στέγη, που σας είπα ότι απειλείται κι αυτή με κλείσιμο.
2.    «Έγινε ρύθμιση για το πώς πληρώνονται οι μητέρες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς πέρσι, για την οποία πολύς σαματάς έγινε, επέτρεψε να παίρνουν τα τροφεία κανονικά και η Παιδική Στέγη κάθε μήνα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενες που είχαν προβεί ήδη σε επίσχεση εργασίας, να επιστρέψουν στην εργασία τους και να πληρώνονται κανονικά»
3.    «Το Υπουργείο επιχορήγησε τη Στέγη, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, γιατί είναι πιστοποιημένο ίδρυμα από το Υπουργείο, με 400.000 ευρώ για το 2016, μέσω του κρατικού λαχείου και της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι εξασφάλισε την αποπληρωμή χρεών στους ασφαλιστικούς φορείς, διότι όλα αυτά τα ιδρύματα -τα περισσότερα- χρωστούν στους ασφαλιστικούς φορείς και τους εργαζόμενους».

Τι αλλαγές φέρνει η επιστολή της Cosco στη Βουλή
Η συζήτηση για τη ρύθμιση για τα Λιπάσματα
Συζήτηση στη Βουλή για την δίκη της Χ.Α
Ποιοί αιρετοί του Πειραιά ελέγχονται για το πόθεν εσχες
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή