Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/02/2018
Πειραιάς: Νέο Κέντρο Υγείας Παιδιού με... ιστορία

Εγκαινιάσθηκε στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο επί της οδού Καραολή Δημητρίου 39 και Ηρώων Πολυτεχνείου, στο κέντρο του Πειραιά, το πρότυπο Κέντρο Υγεία Μάνας-Παιδιού, όπου παρέχονται σε όλους τους ασφαλισμένους και μη, υπηρεσίες που αφορούν την πρόληψη υγείας για το παιδί και τη μητέρα.

Ο υποδιοικητής της δεύτερης υγειονομικής περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Βαγγέλης Κυζηράκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι για την κατασκευή του πρότυπου κέντρου που ανήκει σε δημόσιο κτίριο, εκκενώθηκαν μια σειρά από άλλα κτίρια που ήταν μισθωμένα σε ιδιώτες και με την εξοικονόμηση των πόρων και ελάχιστα χρήματα έγινε η πλήρη ανακαίνισή του. Ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο κέντρο παρέχονται μια σειρά από ιατρικές πράξεις που είναι εντελώς δωρεάν για τις έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά με παροχή συμβουλευτής αλλά και στήριξης.

Ο κ. Κυζηράκος είπε ότι άμεσα στους στόχους μας είναι να υπάρξει μια συνάντηση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να  αποστείλουν μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και καθηγητές και αξιοποιώντας μία από τις τρεις οδοντιατρικές αίθουσες να εξυπηρετηθούν περισσότερα παιδιά και γυναίκες.
«Θέλουμε να έχουμε υψηλού επιπέδου κέντρου υγείας προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε περισσότερους οικονομικά αδύναμους πολίτες» τόνισε.Η ιστορία του κτηρίου

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ιστορία του κτηρίου του ΠΙΚΠΑ ξεκινάει, από το Νοέμβρη του 1937, οπότε λήφθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί μια πρότυπος «Παιδική Πολυκλινική» δεδομένου ότι ο Πειραιάς δεν είχε κανένα νοσοκομείο εξειδικεύμενο στη φροντίδα της υγείας του παιδιού.

Αυτή η απόφαση μπήκε σε τροχιά υλοποίησης καθώς ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Πατριωτικού Ιδρύματος (ΠΙΚΠΑ), ο βιομήχανος Κωνσταντίνος Μπάκαλας προσέφερε 1.500.000 δραχμές «δια την αγοράν μεγάλου κτήματος προς ανέγερσιν προτύπου «Παιδικής Πολυκλινικής», όπως έγραφε, στις 13 Νοεμβρίου 1937, η εφημερίδα «Ακρόπολις» σε ρεπορτάζ που υπέγραφε ο πειραιώτης δημοσιογράφος Χρήστος Λεβάντας.

Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ με τα χρήματα αυτά αγοράστηκε κτήμα «όπερ ευρίσκεται επί της διασταυρώσεως των οδών Σωκράτους (σ.σ. σήμερα Ηρώων Πολυτεχνείου) και Ναυάρχου Μπήττυ (σ.σ. σήμερα Καραολή και Δημητρίου).

Αρχικά, θα κατεδαφίζονταν τα καταστήματα που υπήρχαν στο χώρο και στη συνέχεια θα ξεκινούσε η ανέγερση του κτηρίου, που υπάρχει μέχρι τις μέρες μας και προβλεπόταν να είναι έτοιμο μέχρι την άνοιξη του 1938.

«Θα υπάρχουν δε εις αυτό τμήματα δια την νοσηλευτικήν θεραπείαν όλων των παιδικών ασθενειών, και κυρίως των παθολογικών. Επίσης, θα υπάρχουν πλήρη εξωτερικά ιατρεία, ακτινογραφικός θάλαμος και τμήματα δια την προστασίαν της βρεφικής ηλικίας», αναφερόταν στο ρεπορτάζ.Τι παρέχει σήμερα το Κέντρο

Όπως έγινε γνωστό το Κέντρο Υγείας Μάνας και Παιδιού παρέχει:

εμβολιαστική κάλυψη (Έλεγχος και διενέργεια μέχρι 18 ετών)
σωματομετρήσεις βρεφών παιδιών και εφήβων
συμβουλευτική σε θέματα υγείας
διασυνδετική μεταξύ υπηρεσιών δημοσίων φορέων για θέματα υγείας των παιδιών και των οικογενειών τους
κατ οίκον επισκέψεις σε παιδιά και εγκύους σε εξειδικευμένες περιπτώσεις.

Υπάρχει επίσης τμήμα οικογενειακού προγραμματισμού και παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:Αντισύλληψη-Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Ανώδυνος τοκετός
Συμβουλευτική για εγκυμονούσα, νέα μητέρα, εμμηννοπαυσιακή
Τεστ Παπανικολάου%πλήρης προληπτικός έλεγχος μαστού

Επιπρόσθετα λειτουργεί για παιδιά
Ορθοδοντική θεραπεία
Προληπτική οδοντιατρική
Καρδιολογικό ιατρείο
Οφθαλμολογικό ιατρείο
Ορθοπαιδικό ιατρείο

Στα εγκαίνια του Κέντρου όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Ευαγγελία Καρακώστα και Γεωργία Γεννιά

Κορυδαλλός: 15 γυναίκες έκαναν δωρεάν εξέταση
Πειραιάς: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στις 17/3
Κορυδαλλός: Η συμμετοχή σε προληπτικές εξετάσεις
Να «ξεπαγώσουν» αναγκαία έργα στα 3 νοσοκομεία
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή