Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/09/2017
Κέντρο Υγείας Κερατσινίου: Πως χάθηκαν 14 χρόνια

Σημαντικό… βήμα για την κατασκευή του Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι έγινε, από τη Περιφέρεια Αττικής, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και πλέον πρέπει μέσα σε μια τριετία να έχει ολοκληρωθεί από τον Δήμο το έργο, πριν χαθεί για πάντα…

Η αρχική εξαγγελία για την κατασκευή του Κέντρου Υγείας σε ένα οικόπεδο έκτασης 3.967,50 μ2, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Δημοκρατίας και της οδού Ναυάρχου Μπήτυ) είχε γίνει το 2003!

Με δύο λόγια, χρειάστηκαν 14 χρόνια για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο, που θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά πάνω από 100.000 κατοίκους των Δήμων Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος.

Η αιτία της καθυστέρησης ήταν πρωτίστως τα «μπρος πίσω» του ΟΛΠ, που αλλάζοντας οι (διορισμένες) διοικήσεις του αναιρούσαν προηγούμενες αποφάσεις για την παραχώρηση της έκτασης, που βρίσκεται εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29 Ιουλίου 2003 λήφθηκε η πρώτη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ (απόφαση 184/2003), με την οποία εγκρίθηκε η σύναψη συμφωνίας- πλαίσιο μεταξύ ΟΛΠ- Δήμου Κερατσινίου για την παραχώρηση χρήσης εκτάσεων, μεταξύ των οποίων και έκτασης 5.000 τ.μ. για την κατασκευή Κέντρου Υγείας, με συντελεστή δόμησης 0,5. Η παραχώρηση θα γινόταν για 20 χρόνια με ετήσιο αντάλλαγμα 1.000 €.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2005 δημοσιεύεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 262/28-2-2005) για τη σύσταση Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι, χωρίς ν’ αναφέρεται που θα κατασκευαστεί.

Εν όψει των εκλογών του 2007 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξαγγέλλει την κατασκευή του Κέντρου Υγείας. Ωστόσο, η διοίκηση του ΟΛΠ εκδίδει άλλες τρεις αποφάσεις, για να καταλήξει στη τελευταία της 30ης Ιανουαρίου 2009 (Απόφαση 24/09 ΔΣ του ΟΛΠ), με την οποία προβλέπεται ότι ο παραχωρούμενος χώρος μειώνεται σε 4.000 τ.μ. «για την ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση υπηρεσιών Κέντρου Υγείας αστικού τύπου και Υγειονομείου, με συντελεστή δόμησης 0,6».
Ακόμα, αφαιρέθηκαν οι όροι για χρονική διάρκεια παραχώρησης (20 χρόνια) και καταβολή ανταλλάγματος (1.200 € το χρόνο), που είχαν καθοριστεί με την 154/12.6.2008 Απόφαση ΔΣ του ΟΛΠ.

Τα επόμενα 5 χρόνια η υπόθεση προχωράει με ρυθμούς… χελώνας. Οι κυριότερες ημερομηνίες είναι οι εξής:

4.4.2012: Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Υγείας, τη 2η ΔΥΠΕ και το Τζάνειο για την ανέγερση Κέντρου Υγείας στην έκταση που θα παραχωρούσε ο ΟΛΠ.
28.8.2013 Απόφαση 145/28.8.2013 ΔΣ του ΟΛΠ Εγκρίνονται τα σχέδια για τη θέση και δίνεται παράταση για την κατασκευή
8.10.2013 Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εγκρίνει την έκδοση της άδειας δόμησης.
28.1.2014 Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κερατσινίου εκδίδει άδεια δόμησης και στις 27.2.2014 Εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας, που έχει θέση άδειας κατασκευής.

Από τότε και μέχρι το τέλος του 2016 το θέμα παραμένει «παγωμένο». Στο μεταξύ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης αρχίζει με σειρά συναντήσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την πραγματοποίηση συσκέψεων με το Υπουργείο Υγείας και το Δήμο συντελώντας αποφασιστικά στην επανεκκίνηση των διαδικασιών.

Σε αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες του Δήμου συντάσσουν την αναγκαία μελέτη και ολοκληρώνουν το φάκελο για την πρόταση ένταξης του Κέντρου Υγείας σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν και η πρόβλεψη που έγινε στη Σύμβαση Παραχώρησης του Δημοσίου στον (ιδιωτικό) ΟΛΠ, η οποία στο Παράρτημα 3.6  με τίτλο «Καθορισμένες Υποπαραχωρήσεις», στην ενότητα «παραχώρηση έκτασης στη χερσαία λιμενική ζώνη σε Δήμους» αναφέρει το εξής:
«Μια υπαίθρια έκταση 4.000 τ.μ. (….) για να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας για την ανέγερση ενός αστικού Κέντρου Υγείας (…) (Απόφαση αρ. 24/30.1.2009 ΔΣ ΟΛΠ)
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθ. 8322.3/4/09/31-3-2009 (…) ενέκρινε την πρόταση του Δήμου Κερατσινίου για την ανέγερση ενός αστικού Κέντρου Υγείας και ενός κτιρίου παροχής Δημόσιας Υγείας στην ως άνω έκταση».

Έτσι, οι εξελίξεις αρχίζουν και πάλι να… τρέχουν:

14/12/2016:  Έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου των όρων προγραμματικής σύμβασης για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Υγείας. Η προγραμματική σύμβαση υπογράφεται στις 28.12.2016.
18.1.2017: Απόφαση Υφυπουργού Υγείας για τον ορισμό επιτροπής παρακολούθησης και εκτέλεσης προγραμματικής σύμβασης.
22.9.2017: Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπογράφει την απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότησή του με 5 εκατομ. €. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2020.

Μετά την διοικητική παραλαβή του έργου προς χρήση, δηλαδή το τέλος της κατασκευής, την παραλαβή και εγκατάσταση του
Ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού (ΥΠΟΕΡΓΟ 1) και της Σύνδεσης με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΥΠΟΕΡΓΟ 2), το Κέντρο Υγείας θα παραδοθεί στη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, για την περαιτέρω λειτουργία του.
Το έργο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση Οικοδομικών – Ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών για την ανέγερση νέου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου.
Πρόκειται για ισόγειο κτίριο επιφάνειας 1.220,99 m² με υπόγειο εμβαδού 367,36 m²
Περιλαμβάνεται επίσης και η προμήθεια - εγκατάσταση του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού προκειμένου το έργο να  καταστεί λειτουργικό.
Στο Ισόγειο περιλαμβάνονται : Κύριοι χώροι του κτιριολογικού προγράμματος, είσοδος, χώροι κυκλοφορίας και
στο Υπόγειο περιλαμβάνονται : Η/Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Αποθήκες, χώροι κυκλοφορίας.


Στις Σπέτσες μεγάλο Συμπόσιο Νευρολογίας
Κορυδαλλός: 15 γυναίκες έκαναν δωρεάν εξέταση
Πειραιάς: Νέο Κέντρο Υγείας Παιδιού με... ιστορία
Κορυδαλλός: Η συμμετοχή σε προληπτικές εξετάσεις
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή