Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/12/2017
Κερατσίνι: Ένα καλλιτεχνικό σχολείο «έργο τέχνης»

Το καλλιτεχνικό σχολείο των Δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ένα από τα 24 σχολικά κτήρια στην Αττική που κατασκευάστηκαν με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το εν λόγω σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2017 και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί πρότυπο κατασκευαστικό έργο χάρη στις άρτιες υποδομές του όπως ανιχνευτές διοξειδίου του άνθρακα, περισυλλογή βρόχινου νερού, ηχομονωτικά κουφώματα, αισθητήρες φωτισμού, ρυθμίσεις ασφαλείας εξ αποστάσεως κ.α.Το κτήριο φιλοξενεί τους καλλιτέχνες του μέλλοντος οι οποίοι διδάσκονται  εικαστικά, θέατρο & κινηματογράφο, χορό & μουσική, ενώ η ιστορικότητα του κτιρίου εμπνέει δημιουργικά καθηγητές και μαθητές. 

Τα πρώην λουτρά Παλαντζιάν, τα οποία  δημιουργήθηκαν από τον Αρμένιο επιχειρηματία Αρτίν Παλαντζιάν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μετά την έλευση των προσφύγων του 1922, μεταμορφώθηκαν σε ένα καινοτόμο έργο στο χώρο της εκπαίδευσης διατηρώντας τα ιστορικά στοιχεία του μνημείου.Το λουτρό-χαμάμ «Βαλκάνια», που έμεινε γνωστό ως «Λουτρά Παλαντζιάν» (από το όνομα του Αρμένιου επιχειρηματία Αρτίν Παλαντζίαν που το ανέγειρε) χτίστηκε στην προσφυγική γειτονιά το 1925 και λειτούργησε για μια 30ετία, καλύπτοντας τις ανάγκες των Μικρασιατών κατοίκων της. Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1993 από το υπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν απαλλοτριώθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (σήμερα Κτιριακές Υποδομές) για τη μετατροπή του σε σχολείο. Ωστόσο παρέμεινε πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο, με τον κίνδυνο της κατάρρευσης να είναι ορατός.Το μνημειακό κτίριο έχει αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου, ενώ για να στεγάσει τις σχολικές αίθουσες και τα γραφεία των καθηγητών κατασκευάστηκαν δύο νέες πτέρυγες εκατέρωθεν των λουτρών, οι οποίες ενώνονται με ένα μεταλλικό στέγαστρο στην μπροστινή όψη που λειτουργεί και ως «γέφυρα» μεταξύ των κτισμάτων. Τα παραδοσιακής τεχνοτροπίας ξύλινα παράθυρα, οι σκαλιστές πόρτες και το περίτεχνο μεταλλικό κιγκλίδωμα που χαρακτηρίζει ένα από τα δύο κύρια δωμάτια του χαμάμ είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών δομικών στοιχείων, τα οποία λεηλατήθηκαν μέσα στα περίπου 30 χρόνια που το κτίσμα παρέμενε εγκαταλελειμμένο. Την ίδια μοίρα είχαν τα μαρμάρινα στοιχεία και το σιντριβάνι στο μεγάλο χαμάμ, τα οποία όμως αναδημιουργήθηκαν εκ νέου από την ανάδοχο εταιρεία ΑΤΕΣΕ Α.Ε. που ανέλαβε την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου.

Το φυσικό φως εισέρχεται ανεμπόδιστο στον χώρο από τους παραδοσιακούς φεγγίτες της θολωτής οροφής, πολλοί από τους οποίους είχαν «μπαζωθεί» και ανοίχτηκαν ξανά. Εκεί, μέσα στα παλιά χαμάμ και λουτρά οι μαθητές του καλλιτεχνικού σχολείου θα έχουν τα εργαστήρια Σχεδίου και Αισθητικής Αγωγής και Δεξιοτήτων, ενώ σε ένα τμήμα του χώρου θα εκτεθούν κειμήλια και αντικείμενα της οικογένειας Παλαντζιάν.Τα κονδύλια της Ε.Ε. και τη συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, παρουσίασε μεταξύ άλλων, η κα. Κλημεντίνη Διακομανώλη, Επικεφαλής (ε.χ.) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα «To σχολείο αυτό, όπως και τα 24 που κατασκευάστηκαν χάρη στην υποδειγματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα των ουσιαστικών αποτελεσμάτων που έχουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Πρόκειται όχι μόνο για μια επένδυση σε βασικές υποδομές για τη χώρα, αλλά και για επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τους αυριανούς της πολίτες – μια επένδυση με προοπτική δηλαδή, σε όλα τα επίπεδα. Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος δρόμος οριστικής εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη».

Ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ) ανέφερε σχετικά: «Μέσω ΣΔΙΤ υλοποιήθηκαν εξαιρετικής ποιότητας δημόσια σχολεία, για τα οποία οι ιδιώτες ανάδοχοι έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να διατηρούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα καθ’ όλη την 25ετή διάρκεια της σύμβασης. Το διατηρητέο κτήριο των Λουτρών Παλαντζιάν, αναστηλώθηκε και μετετράπη σε χώρο παιδείας και πολιτισμού. H μακροχρόνια προσπάθεια όλων των φορέων επιβραβεύεται από τα χαμόγελα των μαθητών και από την όρεξη των δασκάλων να προσφέρουν ακόμα καλύτερο εκπαιδευτικό έργο στις εξαιρετικές αυτές υποδομές. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλλαν επί χρόνια σε αυτό το αποτέλεσμα».

Ξεκινάει ο Σχολικός ΠειραιΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2018
Αγώνες σκάκι για μαθητές σε Πειραιά & Κερατσίνι
Καλλιτεχνικό σχολείο- έργο τέχνης στο Κερατσίνι
Κερατσίνι: Τα σχολεία παίρνουν χρώμα
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή