Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/11/2016
Διεθνής διάκριση σε πειραιώτη Ακαδημαϊκό

O καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Κων/νος Σπύρου επιλέχτηκε ως o «Georg P. Weinblum Memorial Lecturer» του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017.

Είναι η πρώτη φορά που δίδεται αυτή η διάκριση σε καθηγητή ή ερευνητή Ελληνικού ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Πρόκειται για διεθνή θεσμό με υψηλή απήχηση στην επιστημονική ναυπηγική κοινότητα, ο οποίος ξεκίνησε το 1978 από Γερμανούς και Αμερικανούς ακαδημαϊκούς για να τιμηθεί η σημαντική συμβολή του αείμνηστου καθηγητή Georg Weinblum στην εκπαίδευση και στην έρευνα στον τομέα της υδροδυναμικής και των κινήσεων πλοίων σε κυματισμούς.

Ο φορέας «Georg Weinblum Foundation» που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το λόγο, τιμά κάθε χρόνο ένα άτομο με ηγετικό ρόλο διεθνώς σε αντικείμενο του παραπάνω τομέα, το έργο του οποίου διακρίνεται από το πνεύμα και τα ιδανικά του Georg Weinblum.

Ο καθηγητής Κων/νος Σπύρου έδωσε τη σχετική διάλεξη με τον τίτλο «Ομοκλινικά φαινόμενα στις κινήσεις των πλοίων» στο Αμβούργο (Technische Universitat Hamburg-Harburg) την 16η Νοεμβρίου 2016, πριν από την έναρξη της Ετήσιας Συνάντησης της Γερμανικής Ένωσης Ναυπηγών (STG). Η διάλεξη πρόκειται να επαναληφθεί στην Ουάσιγκτον, στο Εργαστήριο David Taylor Model Βasin, την άνοιξη του 2017. Οι διαλέξεις «Georg Weinblum» υποστηρίζονται:
- στη Γερμανία, από το Ινστιτούτο Ρευστοδυναμικής και Θεωρίας Πλοίου του Τεχνικού Πανεπιστημίου Hamburg-Harburg (TUHH), και
- στις ΗΠΑ, από την Ένωση Ναυπηγών/Ναυτικών Μηχανολόγων (SNAME) και από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (National Research Council).

Από την έναρξη του θεσμού, η μελέτη που συνοδεύει τη διάλεξη προσφέρεται προς δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Ship Research ή στο περιοδικό Ship Technology Research/Schiffstechnik.

Ο κ. Σπύρου αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπη Σχολή Πειραιά. Έλαβε δίπλωμα Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. (1984) και PhD σε Ναυτική & Θαλάσσια Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde, στη Μεγάλη Βρετανία (1991).
Αναγορεύτηκε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ναυτικής και Θαλάσσιας Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Strathclyde (1998) και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. (1999). Σήμερα είναι καθηγητής στην ίδια έδρα.
Την περίοδο 1991 - 1993 εργάστηκε στη ναυτιλιακή εταιρεία TROODOS Shipping, ως στέλεχος της διεύθυνσης στόλου και συντονιστής προγραμμάτων ανάπτυξης & αναπληρωτής διευθυντής εκπαίδευσης.
Το 2001 ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Εταιρεία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας (Ε.Α.Ν.Τ. Α.Ε.) στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι μέλος σημαντικών θεσμικών φορέων, όπως του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Engineering Council και του Royal Institution of Naval Architects στην Αγγλία κ.ά.

Ξεκινάει ο Σχολικός ΠειραιΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2018
Ο νέος Πρύτανης του ΠΑΠΕΙ για τα Ελληνικά ΑΕΙ
Νίκαια: Ο Κ. Γαβρόγλου συζήτησε για τη Παιδεία
Εκπαίδευση νέων κοντά σε Γερμανούς βουλευτές!
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή