Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/04/2018
Το ΕΒΕΠ εξετάζει την... Οικονομική Διπλωματία!

Οι κρίσιμες γεωπολιτικές παράμετροι που αφορούν στο διμερές εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης της εκδήλωσης, με τίτλο «Η Οικονομική Διπλωματία και η Επιχειρηματικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 26 Απριλίου, στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π..

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Β Αθηνών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος και οι Ανδρέας Παπαστάμου, Οικονομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και Μάνος Μαρκιανός, Εμπορικός Σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών (Διεύθυνση Αιγύπτου).

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Αίγυπτο κατά το δωδεκάμηνο Ιαν. - Δεκ. 2017 ανήλθε σε 755,51 εκατ. €, ελαφρά αυξημένη κατά 0,73% σε σύγκριση με το 2016, που έφθασε στα 750,07 εκατ. €. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εισαγωγές από την Αίγυπτο το 2017, έφθασαν τα 555,37 εκατ. €, μειωμένες κατά 3,7% έναντι του 2016, όταν είχαν ανέλθει σε 576,72 εκατ. €.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα προσωρινά στατιστικά στοιχεία έτους 2017, η Αίγυπτος κατατάσσεται 11η, μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας ποσοστό 2,62% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 21η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, με μερίδιο 1,11% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών. Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατά το έτος 2017, που έφτασε τα 200,14 εκατ. €, παρουσίασε πλεόνασμα για την Ελλάδα, αυξημένο κατά 15,5%, έναντι του 2016 (είχε ανέλθει σε 173,35 εκατ. €).

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες την Αλεξάνδρεια, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αλεξάνδρειας και της ASCAME, Ahmed M.El Wakil, επισήμανε: «Η διαχρονική πορεία των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεών μας με την Αίγυπτο την τελευταία πενταετία χαρακτηρίζεται από μια αξιόλογη δυναμική, που παρουσιάζει διάρκεια και αντοχή, παρά την αρνητική συγκυρία την οποία έχουν βιώσει κατά το συγκεκριμένο διάστημα οι αντίστοιχες οικονομίες. Ο εντυπωσιακός πενταπλασιασμός του όγκου του διμερούς εμπορίου την τελευταία 10ετία και ιδίως η αλματώδης άνοδος κατά το σκέλος των εξαγωγών μας, έχει εδραιώσει την Αίγυπτο, ως μία εκ των σπουδαιότερων εξαγωγικών αγορών μας. Στο σημείο αυτό ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ, που μπορεί και πρέπει να καταστεί εμβληματική κατ’ αντιστοιχία και ως ταυτόσημη με την έννοια της δυναμικής της ελληνικής ναυτιλίας μας».

Ο κ. Α. Παπαστάμου, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε την αναγκαιότητα διασύνδεσης της εκπαίδευσης με τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, ενώ ο κ. Μ. Μαρκιανός ανέπτυξε τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στην Αίγυπτο και το φιλικό για τους Έλληνες επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί από το 2013, μεταξύ των λιμανιών του Πειραιά και της Αλεξάνδρειας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι επιχειρηματίες-μέλη του Ε.Β.Ε.Π. έθεσαν μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων, η δυσκολία έκδοσης visa σε επιχειρηματίες από τρίτες χώρες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, το καθεστώς που διέπει τις Ελεύθερες Ζώνες Εμπορίου στην Αίγυπτο, τις περαιτέρω προοπτικές διμερούς συνεργασίας, αλλά και άλλα κρίσιμα θέματα, που αφορούν στις αμοιβαίες οικονομικές σχέσεις των 2 κρατών.

Ποιοί εκλέγονται στη Διοίκηση του ΕΒΕΠ
Ο κλάδος «logistics & supply chain» στο cluster
ΦΠΑ: Η επιστροφή του δίνει ανάσα ρευστότητας
Το σχέδιο της Περιφέρειας για ανάπτυξη του Πειραιά
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή