Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/04/2018
Πειραιάς:Πόσα είναι τα κλειστά μαγαζιά ανά δρόμο

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η αγορά, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, σε μεγάλες εμπορικές περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς καταγράφεται έστω και οριακή μείωση των «λουκέτων» (-0,41%) σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Ειδικά, για τον Πειραιά φαίνεται να υπάρχει μείωση κατά 0,3% των «λουκέτων», η οποία θα πρέπει να αποδοθεί στην ενίσχυση της εστίασης και της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού.

Για την Αθήνα καταγράφεται:
•    Σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην αγορά της Αθήνας (μείωση των κλειστών καταστημάτων κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος).
•    Από το 2012 όπου είναι συγκρίσιμο το πεδίο απογραφής, το Μάρτιο του 2018 καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων που έχει καταγραφεί (24,9%)
•    Νέες επιχειρήσεις διάφορων κλάδων εισέρχονται στην αγορά (εμπόριο τροφίμων, εστίαση, λοιποί κλάδοι) ενώ το λιανικό εμπόριο ένδυσης μειώνεται σε όρους συγκέντρωσης.
•    Σε όλες τις εμπορικές ζώνες Κολωνάκι, Πατησιών, Κεντρικές, Εξάρχεια διαπιστώνεται βελτίωση στην συγκέντρωση κλειστών καταστημάτων με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο στο οποίο καταγράφεται οριακή αύξηση.

Για άλλες αγορές της Αττικής:
•    Βελτίωση και ενίσχυση της παρουσίας του λιανικού εμπορίου στις αγορές Χαλανδρίου και Περιστερίου
•    Εντυπωσιακή διόρθωση της εικόνας της αγοράς του Χαλανδρίου όπου τα λουκέτα μειώνονται κατά 3%. Η μείωση αυτή έρχεται να διορθώσει τη ραγδαία αύξηση που καταγράφηκε το προηγούμενο εξάμηνο αλλά και να βελτιώσει περεταίρω την εικόνα της αγοράς.
•    Μείωση των λουκέτων κατά 0,8% στο Περιστέρι. Η μείωση που καταγράφεται είναι η 5η συνεχόμενη και η συνολική εικόνα της αγοράς σταδιακά προσεγγίζει τα επίπεδα της αγοράς κατά το Μάρτιο του 2013.
•    Δυσμενέστερη κατάσταση σε Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα και Κηφισιά
•    Σημαντική αύξηση των λουκέτων στο Μαρούσι (+2,6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +3,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και στην Ν. Ιωνία (+1,1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος )
•    Σημαντική αύξηση των κλειστών καταστημάτων στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά (+1,1% τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο όσο και ετησίως).

Για τις αγορές της Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Πειραιά:
•    Μικρές μειώσεις σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, στα όρια της σταθεροποίησης, των λουκέτων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιά (-0,3%, -0,2% και -0,3% αντίστοιχα).

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:
«Το τελευταίο εξάμηνο δεν βλέπουμε νέα “λουκέτα”, αλλά ούτε και νέα εμπορικά καταστήματα στις αγορές των μεγάλων πόλεων. Από τις αρχές του έτους, έχουμε επισημάνει και διαπιστώσει την οριακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
Τα αποτελέσματα της 12ης σε σειρά καταγραφής των επαγγελματικών στεγών σε εμπορικά κέντρα των πόλεών μας, συνηγορούν υπέρ αυτής της διαπίστωσης. Το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έφτασε στο χαμηλότερο “μνημονιακό ποσοστό” (24,9%) από την έναρξη της κρίσης ενώ στο σύνολο των καταγραφών τα “λουκέτα” παρουσίασαν σημαντική μείωση, χωρίς όμως αυτό να μας ικανοποιεί, αφού 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα συνεχίζει να παραμένει κλειστό. Είναι φανερό ότι οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις είναι πολύ κρίσιμο να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και διάρκεια ώστε να μετουσιωθούν σε δημιουργία νέων επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων».

Η «ακτινογραφία» της αγοράς του ΠειραιάΣύμφωνα με τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας της ΕΣΕΕ η κατάσταση της αγοράς στον Πειραιά διαμορφώνεται ως εξής:
•    Το 66% των καταστημάτων είναι ανοιχτά και τα κλειστά αντιστοιχούν στο 34%, σημειώνοντας μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο και εξάμηνο και κατά 0,2% συγκριτικά με το Μάρτη του 2017.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των καταστημάτων εστίασης, που αντισταθμίζει τη μείωση των καταστημάτων υπόδησης και άλλων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.
Η χειρότερη εικόνα με τα κλειστά καταστήματα να ανέρχονται στο 34,9% του συνόλου είχε καταγραφεί στο τέλος του 2014. Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης άρχισε το Μάρτη του 2015, οπότε τα κλειστά καταστήματα είχαν μειωθεί στο 33,5%.Σε ότι αφορά τους δρόμους:
•    Τα περισσότερα κλειστά καταστήματα βρίσκονται στις οδούς Νοταρά σε ποσοστό 54% και Αλκιβιάδου σε ποσοστό 53,6%, Έπονται τα κλειστά καταστήματα στις οδούς Πραξιτέλους (42,3%),  Υψηλάντου (42,2%), Κουντουριώτου (41,3%), Φίλωνος (41%) και Κολοκοτρώνη (40,7%)
Αντίθετα, τα λιγότερα κλειστά καταστήματα βρίσκονται στη λεωφόρο Βασ. Γεωργίου Α’ (6,9%) και στην οδό Σωτήρος Διός (9,7%). Έπονται η οδός Ανδρούτσου με τα κλειστά καταστήματα να ανέρχονται στο 16,4% και οι λεωφόροι Εθνικής Αντιστάσεως (19,6%), Ηρώων Πολυτεχνείου (21,3%) και Γρ. Λαμπράκη (25,9%)Σε ότι αφορά τις περιοχές:
•    Τα περισσότερα κλειστά καταστήματα με αναλογία 4 στα 10 βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού και στη Τερψιθέα.
Η ουσιώδης διαφορά όμως είναι ότι η περιοχή του λιμανιού καταγράφει τη σημαντικότερη ανάκαμψη ενώ η Τερψιθέα έχει σταθερά αυξανόμενα «λουκέτα».
Συγκεκριμένα, στην περιοχή του λιμανιού το Μάρτιο του 2017  τα κλειστά καταστήματα έφτασαν στο 40,5% και φέτος έχουν μειωθεί στο 38,3%. Αντίθετα, στη Τερψιθέα το περυσινό Μάρτη τα κλειστά καταστήματα ανέρχονταν στο 41% και έχουν ανέλθει στο 44,4%
Αντίθετα, με τις δύο περιοχές του στο κέντρο του Πειραιά η αναλογία μειώνεται στα 3 στα 10 εμφανίζοντας μια σταθερά χαμηλή αναλογία στα κλειστά καταστήματα της τάξης του 28%, όπως έχει διαμορφωθεί από το Μάρτη του 2015.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι τα περισσότερα κλειστά καταστήματα βρίσκονται στους μικρότερους δρόμους του κέντρου σε αντίθεση με τις κεντρικές λεωφόρους.


•    Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις.
Καταγράφεται υποχώρηση της παρουσίας του λιανικού εμπορίου ( --0,64%), που οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση που καταγράφεται στους κλάδους του λιανικού εμπορίου υπόδησης (-0,34%) και των λοιπών κλάδου λιανικών εμπορίων (-0,25).
Αντίθετα ενισχύεται σημαντικά η εστίαση (0,64%) που ως ο κλάδος συμβάλει θετικά στη μείωση του ισοζυγίου ανοιχτών- κλειστών καταστημάτων.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω πίνακα μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν τα super market/παντοπωλεία (-0,22%), τα καταστήματα με υποδήματα/ δέρματινα είδη (-0,34%) κ.α.Το ΕΒΕΠ για απλοποίηση των διατάξεων για ΑΕ
Το ΕΒΕΠ εξετάζει την... Οικονομική Διπλωματία!
Συνεργασία ΒΕΠ & Κέντρου Τεκμηρίωσης
Τα μικρά νησιά συζητάνε για ΕΣΠΑ & με ΠΑΠΕΙ
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή