Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/02/2017
Πέραμα: «Κουδούνι» για τα προσφυγόπουλα

Μετά τη Νίκαια και το Κερατσίνι υποδέχτηκε και το Πέραμα 19 μικρά παιδιά, προσφυγόπουλα, που θα παρακολουθούν μαθήματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου.

Το σχολείο είχε έρθει, προ ημερών, στην επικαιρότητα με την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής έξω απ’ αυτό και τις αντιδράσεις γονέων για τη παρακολούθηση μαθημάτων από τα προσφυγόπουλα, τα οποία σημειωτέων θα πηγαίνουν στο σχολείο μετά την αποχώρηση των παιδιών των άλλων τάξεων.

Ωστόσο, την Πέμπτη η εικόνα ήταν διαφορετική. Έξω βρέθηκε πολύς κόσμος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα για την έκφραση αλληλεγγύης προς τα μικρά προσφυγόπουλα, στα οποία δόθηκαν ως δώρα διάφορα σχολικά είδη από μαθητές του Λυκείου Περάματος.

Όμως, λίγο πριν φτάσουν τα προσφυγόπουλα οι περισσότεροι γονείς είχαν πάει στο σχολείο και πήραν τα παιδιά τους ενώ μεγάλος αριθμός γονέων έκανε αιτήσεις για μεταγραφή.

Πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι οι αιτήσεις θα κριθούν υπηρεσιακώς, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως δεν θα γίνει αποδεκτός ως λόγος μεταγραφής η φοίτηση των προσφυγόπουλων.

Στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, η Δημοτική Αρχή του Περάματος, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, φορείς της πόλης, σύλλογοι εκπαιδευτικών, μαθητές από άλλα σχολεία της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Περίπου στις 2 το μεσημέρι, οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και αγκαλιές τα προσφυγόπουλα που έφτασαν στο σχολείο με μικρά πούλμαν, με τη συνοδεία περιπολικού.

Επίσης, διακριτική αλλά εμφανής ήταν η παρουσία της Αστυνομίας έξω από το σχολείο ενώ από μακριά παρακολουθούσαν εκείνοι που αντιδρούν.

Είναι προφανές ότι το ζητούμενο για όλους είναι η «επόμενη μέρα» αλλά φαίνεται ότι αφού τα προσφυγόπουλα θα πηγαίνουν στο σχολείο σε ώρες, μετά το τέλος των μαθημάτων του κανονικού ωραρίου, οι αντιδράσεις θα περιοριστούν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης δήλωσε:
«Βρισκόμαστε σήμερα στο Πέραμα, στον τρίτο σταθμό, μετά το Κερατσίνι και τη Νίκαια της υποδοχής των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η σχολική ζωή αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνικοποίηση, την ομαλή προσαρμογή και ένταξη των παιδιών αυτών αλλά και για την αποτροπή φαινομένων και συμπεριφορών γκετοποίησης.
Στις προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά, είμαι βέβαιος ότι δεν χωρούν φωνές και συμπεριφορές που αναπαράγουν την ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό. Η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή και δεν επιδέχεται διαστρεβλώσεις, ούτε μπορεί να παραχαράσσεται και να διαγράφεται από κανέναν.
Υποδεχόμαστε σήμερα τα προσφυγόπουλα, με χαμόγελο και με αισιοδοξία, αποδεικνύοντας έτσι ότι παρά τα αποτελέσματα της κρίσης και των μνημονίων, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και η δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας μας είναι και δεδομένη και ισχυρή.
Η εκπαιδευτική κοινότητα, καθηγητές, μαθητές και γονείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης του με τρόπο οργανωμένο και συγκροτημένο. Ενημερώνοντας και παρεμβαίνοντας ώστε να αποκαλύπτουν την παραπληροφόρηση και να μην επιτρέπουν πάνω σ’ αυτό το ανθρώπινο δράμα της προσφυγιάς να αντλούνται πολιτικά οφέλη και να συγκροτούνται ακροατήρια του φασισμού και της μισαλλοδοξία».

Στο Κερατσίνι

Με μια ζεστή ανοιχτή αγκαλιά υποδέχθηκαν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου τα προσφυγόπουλα οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι γονείς και η Δημοτική Αρχή της πόλης.

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, άπλωσαν, για άλλη μια φορά, χέρι αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στους μικρούς μας φίλους.

Στα θρανία του σχολείου κάθισαν για πρώτη φορά τα 25 προσφυγόπουλα, που εδώ και μήνες διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό.

Τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι  έφθασαν με λεωφορείο στις δύο το μεσημέρι, υποδέχτηκαν με δυνατό χειροκρότημα οι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς, έξω από το σχολείο κρατώντας πολύχρωμα μπαλόνια και λουλούδια, καθώς και πανό, με τα οποία τους καλωσορίζανε.

Στη συνέχεια ακολούθησε γιορτή υποδοχής, στην οποία τα παιδιά του σχολείου μαζί με τα προσφυγόπουλα, τραγούδησαν και χόρεψαν, ενώ στο χώρο υπήρχαν γλυκίσματα και χυμοί, που έδωσαν περισσότερη «γεύση» στη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, μέλη της Δημοτικής Αρχής, καθώς επίσης εκπρόσωποι συλλόγων, σωματείων, συλλογικοτήτων και παρατάξεων.
 
Ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος δήλωσε σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής ότι «τα προσφυγάκια θα φοιτήσουν κανονικά στα σχολεία της πόλης μας. Το επιβάλλει η προσφυγική μας ιστορία, το επιτάσσουν οι πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και του σεβασμού, που μας διακατέχουν». Τόνισε επίσης, ότι «η μόρφωση είναι βασικό δικαίωμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους το στερήσει».

Ο Χρ. Βρεττάκος υπογράμμισε ακόμη ότι «οφείλουμε από κοινού, όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι γονείς, να μην επιτρέψουμε το μικρόβιο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας να φωλιάσει στις γειτονιές μας» και πρόσθεσε πως «στο σύνολό τους τα σχολεία μας είναι ανοιχτά, ασφαλή, σύγχρονα και ζεστά για όλους»

Μεγάλη συγκέντρωση στο Πέραμα για τα καζάνια
Πέραμα: Πλήθος φορέων λέει ΟΧΙ στα καζάνια
Πέραμα: Κινητοποίηση ενάντια στα «καζάνια»
Επίσκεψη στο Πέραμα του Νίκου Τόσκα
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή