Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/01/2017
Αντιδράσεις για την επιστροφή της ΧΑ στο Πέραμα

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, όπου ομάδα χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, εισέβαλε στο 1ο Δημοτικό Σχολείου Νέου Ικονίου προπηλακίζοντας δασκάλους και γονείς μπροστά στα μάτια αδρανών αστυνομικών.

Αφορμή για τη βίαιη παρέμβαση των χρυσαυγιτών, που έγινε, το πρωί της Τρίτης 17/1, ήταν η ένταξη στο σχολείο 25 μικρών προσφυγόπουλων.

Για το πρωί της ίδιας μέρας ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη στο χώρο του σχολείου, ώστε να γίνει ομαλά η ένταξη των παιδιών.

Στη σύσκεψη μετείχε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου αλλά έξω από το κτήριο βρίσκονταν ορισμένοι γονείς, που ήταν αντίθετοι στην φοίτηση των προσφυγόπουλων και μαζί με τους χρυσαυγίτες επιχείρησαν να μπουν στο σχολείο και να διακόψουν τη σύσκεψη.

Το θέμα αποκάλυψε, στην ηλεκτρονική σελίδα της η «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφέροντας ότι σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες οι χρυσαυγίτες γρονθοκόπησαν δασκάλους και γονείς στον χώρο του σχολείου, ενώ έξω από αυτό βρίσκονταν αστυνομικοί που παρέμειναν αμέτοχοι.

Τελικά, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του δημάρχου Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκη, γονέων και δασκάλων.

Τo υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους προπηλακισμούς και τις απειλές που υπέστησαν η διευθύντρια και εκπαιδευτικοί στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, και μάλιστα παρουσία των μαθητών, από ομάδα Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Λαγό»

«Το σχολείο, που έχει επιλεγεί για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δέχθηκε την εισβολή, ενώ ξεκινούσε η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων. Η ομάδα των Χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής δήλωσε:
«Η σημερινή εμφάνιση των Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα.
Η υποχρέωση της Πολιτείας -που απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας- να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων, θα τηρηθεί αταλάντευτα αναφέρει και προσθέτει ότι το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν».

Γ. Γαβρίλης: Η απάντηση του δημοκρατικού λαού παραμένει ιστορικά σταθερή

•    Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης με αφορμή τα επεισόδια έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η παρουσία και η δράση του φασισμού στις λαϊκές γειτονιές της Β’  Πειραιά δεν είναι πρωτόγνωρη. Από τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους μετανάστες, στα μέλη του ΚΚΕ, μέχρι τη δολοφονία του Π. Φύσσα, το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού και του ναζισμού είναι πλέον γνωστό.
Η οργανωμένη πολιτεία, οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν όχι απλά να καταδικάσουν αλλά να παρέμβουν αποφασιστικά.
Στο Ικόνιο της προσφυγιάς, του κοινωνικού αποκλεισμού, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό το παρακράτος. Η ομαλή ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων δεν συνιστά κίνδυνο. Κίνδυνος είναι τα γκέτο και ο αποκλεισμός.
Η σημασία και η αναγκαιότητα της ένταξης των μικρών παιδιών σ΄ ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης είναι προφανής. Η υπόδικη ΧΑ αναζητά μέσα από τις παρακρατικού τύπου παρεμβάσεις της να συγκροτήσει ακροατήρια, να επιβάλλει τον φόβο και την σιωπή στη δράση των ταγμάτων εφόδου. Η απάντηση του δημοκρατικού λαού παραμένει ιστορικά σταθερή: Δεν θα περάσει ο φασισμός.
Τα γεγονότα όμως αποκαλύπτουν κάτι περισσότερο: στην Ελλάδα των μνημονίων, της φτώχειας, της αποξένωσης, της κρίσης της δημοκρατίας ο φασισμός θα σηκώνει κεφάλι και θα μας στοιχειώνει. Όσο η απάντηση θα εκκρεμεί, τόσο θα αφήνεται το πεδίο ελεύθερο στις κάθε λογής φασιστικές οργανώσεις να επιχειρούν, να εκφράσουν και να αποσπάσουν πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων
Η απάντησή μας πρέπει να είναι αποφασιστική και αταλάντευτη στο φασισμό, στη ξενοφοβία και στο ρατσισμό»

Τα κόμματα

Με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν τα επεισόδια ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η ΛΑΕ, η ΚΕΕΡΦΑ κ.α

Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή, η οποία ισχυρίστηκε ότι έφθασαν στο σχολείο τα μέλη της για να συμπαρασταθούν στους γονείς που αντιδρούσαν στη φοίτηση των προσφυγόπουλων.

Πέραμα: Θα ξαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο
Διακοπές στη Σίφνο για 10 προσφυγόπουλα
Πέραμα: «Κουδούνι» για τα προσφυγόπουλα
Πέραμα:«Mήνυμα Αλληλεγγύης» για το Κέντρο
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή