Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/12/2017
Ημερίδα για παραμέληση& κακοποίηση ανηλίκων

Η διερεύνηση, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της παραμέλησης και κακοποίησης ανηλίκων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι το θέμα της ημερίδας, που διοργανώνουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κορυδαλλού με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σημαντικότερων κρατικών υπηρεσιών και φορέων, που έχουν την αρμοδιότητα στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας ανηλίκων την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 (8.00 έως 13.30) στο Δημαρχείο Κορυδαλλού (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) Γρ. Λαμπράκη 240.

Η ημερίδα, που πραγματοποιείται με αφορμή την 11η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, στοχεύει στη συνεργασία, στον συντονισμό και στην εξεύρεση κοινού τόπου συνεννόησης των φορέων και αφετέρου στην αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας του Κορυδαλλού και στην κινητοποίηση των σχολικών μονάδων, ως σημαντικού φορέα εντοπισμού της κακοποίησης/ παραμέλησης.

Η προστασία του παιδιού από κάθε μορφής κακοποίηση ή παραμέληση κατοχυρώνεται από το σημαντικότερο κείμενο που αφορά τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ.   Η Σύμβαση, που υπογράφηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, ενώ από το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας.  

Παρά τη θεσμική θωράκιση, αλλά και τη βελτίωση του μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, το παιδί υπήρξε και εξακολουθεί να είναι το πρώτο θύμα της βίας των μεγάλων. Στην ελληνική, παιδοκεντρική –όπως συχνά χαρακτηρίζεται- κοινωνία, χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο παραμελούνται ή κακοποιούνται.

«Η ολοκληρωμένη διερεύνηση και η αντιμετώπισή της παραμέλησης και κακοποίησης απαιτεί τη συνεργασία και τον συντονισμό αρκετών υπηρεσιών και δομών. Συντονισμός, που αποτελεί ακόμα ζητούμενο στη χώρα μας, αφού οι υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα και παράλληλα σε μια μοναχική πορεία εσωστρέφειας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διερεύνηση και αντιμετώπιση» αναφέρει, μεταξύ άλλων ενόψει της ημερίδας, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου  Κορυδαλλού έχει συγκροτήσει από το 2014 την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, η οποία στελεχώνεται με τρεις κοινωνικούς λειτουργούς, που διαχειρίζονται την διερεύνηση συνθηκών διαβίωσης ανηλίκων, μετά από εισαγγελική εντολή. «Μέσα από την τρίχρονη διερευνητική πρακτική της ομάδας ανέκυψαν ερωτηματικά, εμπόδια και νέες απόψεις, που θα συζητηθούν στη διάρκεια της ημερίδας. Τόσο τα συμπεράσματα, όσο και η  τρίχρονη εμπειρία της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων, στοχεύουμε να αποτελέσουν την αφετηρία για σειρά κοινωνικών δράσεων για την παιδική προστασία» υπογραμμίζει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ελευθερία Κωτσίδου.

Στην ημερίδα συμμετέχουν πάνω από είκοσι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων με πολύχρονη εμπειρία σε κρατικές δομές και υπηρεσίες, που ασχολούνται με τα θέματα της προστασίας των ανηλίκων. Ανάμεσα τους, ο Συνήγορος του Πολίτη,  η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων  Πειραιά, το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου, η Μονάδα Παιδιού και Εφήβου, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πειραιά, η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά, το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, οι οργανώσεις  Χαμόγελο του Παιδιού και Help Kids, καθώς και τους Δήμους Πειραιά, Κορυδαλλού και Αγ. Βαρβάρας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα:
08:00-08:30 Εγγραφές
08:30-09:00 Έναρξη- χαιρετισμοί
Δήμαρχος Κορυδαλλού, Κασιμάτης Σταύρος
Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Κωτσίδου Ελευθερία
Πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Αθανασίου Tριανταφυλλιά.

Α΄ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ/ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ: ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Συντονιστής: Ασημόπουλος Χάρης
09:00-09:15 Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α.): Η 6ετής λειτουργία ενός εθνικού θεσμού αντιμετώπισης της παιδικής κακομεταχείρισης: Επιτεύγματα, δυσκολίες, προβλήματα και προοπτική, Μάνθου Γιώτα.
09:15-09:30 Εντοπισμός Κακοποίησης ή Παραμέλησης και αντιμετώπισης φαινομένου μέσω του ολιστικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών από την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SΟS 1056 που λειτουργεί το Χαμόγελο του Παιδιού, Κακαρούμπα Σία.
09:30-09:45 Έγκαιρος εντοπισμός, διερεύνηση και αναφορά κακοποιημένου/ παραμελημένου παιδιού από τον επαγγελματία υγείας, Μαΐλη Άννα.
09:45-10:00 Μαθησιακές δυσκολίες και κακοποίηση, Σακκή Μαρία.
Παιδική κακοποίηση και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, Αναγνώστου Μαρία.
Ερωτήσεις- Συζήτηση.

Β΄ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ/ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Συντονίστρια: Μάνθου Γιώτα
10:30-10:45 Διερεύνηση και εκτίμηση της κακοποίησης και παραμέλησης
των παιδιών σε τοπικό επίπεδο. Προβληματισμοί – Διλήμματα και Αδιέξοδα. Το παράδειγμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά μέσα από την παρουσίαση περιστατικού, Οικονόμου Σεβαστή.  
10:45-11:00 Νομοθετικό πλαίσιο παραμέλησης/κακοποίησης ανηλίκων –Δικαστηριακή Πρακτική, Ποιμενίδης Νικόλαος.
11:00-11:15 Ανήλικοι θύματα – μάρτυρες προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας – Η Προανακριτική Διαδικασία και ο ρόλος των ψυχολόγων της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Κωστάκου Κωνσταντίνα.
11:15-11:30 Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίας Βαρβάρας στη διερεύνηση και διαχείριση περιπτώσεων παιδικής προστασίας, Σμυρνή Φωτεινή.
Ερωτήσεις- συζήτηση.

Γ΄ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ/ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Συντονίστρια: Στρατιδάκη Σαμάνθα
12:00-12:15 Αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του ΤΖΑΝΕΙΟΥ Γ.Ν. Πειραιά, Μαργαρώνη Αριάδνη, Γραμματικού Θεώνη.
Συγγραφείς: Μαργαρώνη Αριάδνη, Κοινωνική Λειτουργός, Γεωργίτση Αθηνά, Ψυχολόγος, Καραντώνη Μαρία, Ψυχοπαιδαγωγός, Κοτζαδημητρίου Θωμάς, Δ/ντης του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος, Γραμματικού Θεώνη, Κοινωνική Λειτουργός.
12:15-12:30 Μετάβαση και φροντίδα παιδιών θυμάτων στα Σπίτια που λειτουργεί
το Χαμόγελο του Παιδιού, Γροσδάνη Χαρά.
12:30-12:45 Η συμβολή του επιστημονικού κλάδου της Δικαστικής Νευροψυχολογίας στη δημιουργία ψυχολογικού προφίλ των δραστών στις περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, Εμμανουήλ Μαρίνα.
12:45-13:00 Από την κακοποίηση/παραμέληση ανηλίκων στη νεανική παραβατικότητα. Μια κυκλική διαδρομή μέσα από την εμπειρική παρατήρηση των Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά, Πυκνή Μυρσίνη, Τσέκερη Βασιλική.
13:00-13:15 Αντίο Θυμέ! Ένα ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέμβασης
ως φράγμα στην ορμή της σχολικής βίας, Μαλλούχου Αφροδίτη.
13:15-13:30 Ζητείται Ελπίς, Ψάλτου Βασιλική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
Συμμετέχουν αλφαβητικά:
1.    Αναγνώστου Μαρία, ΠΕ70 Εκπαιδευτικός MSc, 4o Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού.
2.    Ασημόπουλος Χάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στην Ψυχική Υγεία, Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
3.    Γεωργίτση Αθηνά, Ψυχολόγος στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του ΤΖΑΝΕΙΟΥ Γ.Ν. Πειραιά.
4.    Γραμματικού Θεώνη, Κοινωνική Λειτουργός Προγράμματος ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο.
5.    Γροσδάνη Χαρά, Κοινωνική Λειτουργός – Συντονίστρια του Τμήματος Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
6.    Εμμανουήλ Μαρίνα, Κλινική Ψυχολόγος MSc Σπουδές Φύλου και Σεξουαλικότητας, Εξωτερική Συνεργάτης της Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά.
7.    Κακαρούμπα Σία, Κοινωνική Λειτουργός – Συντονίστρια της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056.
8.    Καραντώνη Μαρία, Ψυχοπαιδαγωγός στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του ΤΖΑΝΕΙΟΥ Γ.Ν. Πειραιά Κοτζαδημητρίου Θωμάς, Δ/ντής στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του ΤΖΑΝΕΙΟΥ Γ.Ν. Πειραιά.
9.    Κωστάκου Κωνσταντίνα, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αστυνόμος Β’ (ΥΓ)/ Ψυχολόγος στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
10.    Μαΐλη Άννα, Παιδίατρος Υπεύθυνη των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Κορυδαλλού, Πρώην Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Πρόεδρος της οργάνωσης H.E.L.P. kids.
11.    Μαλλούχου Αφροδίτη, Κοινωνική Λειτουργός, Επιμελήτρια Ανηλίκων – Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, MSc, Phd cand.
12.    Μάνθου Γιώτα, Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχολόγος – Προϊσταμένη Τμήματος Τηλεφωνικών Γραμμών & Υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας Ε.Κ.Κ.Α.
13.    Μαργαρώνη Αριάδνη, Κοινωνική Λειτουργός στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του ΤΖΑΝΕΙΟΥ Γ.Ν. Πειραιά.
14.    Οικονόμου Σεβαστή, Κοινωνική Λειτουργός Δήμου Πειραιά, MSc Συγκριτική Εκπαίδευση & Ανθρώπινα Δικαιώματα, MSc στη Θεραπεία Οικογένειας (ΑΨΚ), Μέλος της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων.
15.    Ποιμενίδης Νικόλαος, Δικαστικός – Αντιεισαγγελέας Εφετών – Πρόεδρος ΔΣ Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά.
16.    Πυκνή Μυρσίνη, Κοινωνιολόγος, MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά.
17.    Σακκή Μαρία, ΠΕ70 Ειδική Παιδαγωγός, 4ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού.
18.    Σμυρνή Φωτεινή, Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγίας Βαρβάρας.
19.    Στρατιδάκη Σαμάνθα, Κοινωνική Λειτουργός – Ειδική Επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη».
20.    Τσέκερη Βασιλική, Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Επιμελήτρια Ανηλίκων Πειραιά
21.    Ψάλτου Βασιλική, Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια στην Μονάδα Παιδιού και Εφήβου του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πειραιά.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Πληροφορίες, τηλ.: 213 2129333-34-35, e-mail: koinonikes@korydallos.gr, e-mail: npaliosi@korydallos.gr.

Κορυδαλλός: Σχολικά γεύματα σε 1155 μαθητές
20 χιλμ. νέων ασφαλτοστρώσεων στο Κορυδαλλό
Κορυδαλλός: Εκδήλωση κατά των διακρίσεων
Κορυδαλλός: Ημερίδα για ναρκωτικά στα σχολεία
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή