Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/03/2017
Τιμήθηκε η Επανάσταση του 1821 στο Κερατσίνι

 Με μεγάλη λαμπρότητα γιορτάστηκε σε όλους τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά η επέτειος του μεγάλου ξεσηκωμού του 1821.

Στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας η Δημοτική Αρχής της πόλης με επικεφαλής τον δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο, η εκκλησία, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι σύλλογοι, οι ομάδες και οι φορείς της περιοχής απέδωσαν φόρο τιμής σε όσους έπεσαν στη μάχη για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας και σε εκείνους που μας δίδαξαν να ζούμε αδούλωτοι.

Το Σάββατο, από νωρίς το πρωί, χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της πόλης ήχησαν για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821. Στη συνέχεια, παρουσία όλων των επισήμων της περιοχής, έγινε Τέλεση της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου.

Έπειτα, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων του Δήμου, μέλη οργανώσεων, συλλόγων και φορέων πλημμύρισαν την πλατεία Κύπρου (έναντι του Δημαρχιακού Μεγάρου), όπου ο δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας.

Χρ. Βρεττάκος: Φωτεινό παράδειγμα στην ιστορία των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων

Ο δήμαρχος της πόλης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της επανάστασης του 1821, υπογράμμισε πως «η επανάσταση του 1821 αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας» και πρόσθεσε πως «περίπου δύο αιώνες μετά, συνεχίζει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στην παγκόσμια ιστορία των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Η λάμψη του ξεσηκωμού των ανυπότακτων απέναντι στους ισχυρούς της γης, παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων».

Ο Χρ. Βρεττάκος αφού επισήμανε πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρίσκονται, ξανά, κάτω από άγρια εκμετάλλευση, η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποκτά ξεχωριστή σημασία», τόνισε ότι «αν θέλουμε αληθινά να τιμήσουμε την επανάσταση του 1821 και την ιστορία μας, οι τυπικές γιορτές και οι καθιερωμένοι λόγοι, δεν αρκούν. Η πάλη ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση είναι ο πραγματικός τρόπος μιας περήφανης κι αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού πρώτα και κύρια απέναντι στον ίδιο και τις επόμενες γενιές, αλλά και στο αγωνιστικό του παρελθόν».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξαν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες στη γέννηση και τη δημιουργία της κοινής μας  συνείδησης και συλλογικότητας και πρόσθεσε πως «η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί και πάλι να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη και το μοχλό που θα συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να βγει η ελληνική κοινωνία από τη βαθιά κρίση».

Ακολούθως, στο Ηρώο της πλατείας Κύπρου, πρώτος, στην τελετή, κατέθεσε στεφάνι ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος.
Ακολούθησαν εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων η Ε. Καρακώστα, η βουλευτής Β’ Πειραιά Θ. Μεγαλοοικονόμου, και εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής η Μαρία Λαμπρίδου.
Στη συνέχεια, στεφάνια κατέθεσαν ο γενικός γραμματέας της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνης. εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΛΑΟΣ και εκπρόσωποι των δημοτικών κινήσεων «Άλλος Δρόμος», «Αναγέννηση» και «ΑΝΑΣΑ».
Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής, η Ένωση Κρητών «Το Αρκάδι», Η Ένωση Ποντίων, ο Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας, η Ένωση Μικρασιατών και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ευγένειας «Η Πρόοδος», ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών «Οι Καρυάτιδες, το Δίκτυο Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης, ο Γυμναστικός Σύλλογος Κερατσινίου, «Οι Πρωτοπόροι» και το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων. Κατόπιν ενός λεπτού σιγής προς τιμή των νεκρών ηρώων ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε και η παρέλαση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας με τη συμμετοχή σχολείων, συλλόγων κ.λπ. Παράλληλα, πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τα πεζοδρόμια της πόλης για να δει την παρέλαση.

Κερατσίνι: Βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες σε ΑΕΙ- ΤΕΙ
Οι επόμενες εκδηλώσεις στα Λιπάσματα
Η κοπή της πίτας της Κίνηαης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ» κόβει την πίτα της
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή