Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/12/2017
Προϋπολογισμός… ισορροπίας στο Δήμο Πειραιά

«Σφιχτός» προϋπολογισμός… ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί συντάχτηκε, για το 2018, από το Δήμο Πειραιά καθώς όπως φαίνεται τη φετινή χρονιά «εξόκειλαν» τα οικονομικά του Δήμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προϋπολογιζόταν πως το 2017 θα υπάρξει αποθεματικό ύψους 671.722 € αλλά τελικά μέχρι 31 Ιουλίου το αποθεματικό του Δήμου ήταν μόλις 266 € με προοπτική να μηδενιστεί…

Έτσι, για το νέο έτος η πρόβλεψη για το αποθεματικό βρίσκεται σε πιο… ρεαλιστικά επίπεδα, προϋπολογιζόμενο 29.586 €. Και μένει να δούμε τι θα γίνει στη πράξη…

«Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι κατά την αντίληψη μας πραγματικός και  ρεαλιστικός, αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και την επιταγή του νόμου, σίγουρα δε δίνει απαντήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας, αλλά επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, μέσα στην τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας», υπογράμμισε στη παρουσίαση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Χαρβαλάκου- Γλύκα ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης σημείωσε:

«Γνωρίζουμε  την οικονομική κατάσταση του Δήμου τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι μία δύσκολη οικονομική κατάσταση,  η οποία συνδέεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τις περικοπές των πόρων  της Αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μώραλης:
•    «Μειώσαμε τα τελευταία δύο έτη αθροιστικά 6 % τα ανταποδοτικά τέλη».
•    «Υπάρχουν απαλλαγές για τους καταστηματάρχες στην 5η Δημοτική Κοινότητα και εξετάζουμε την πρόταση που υπέβαλλε ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο, για τους καταστηματάρχες στην Αγίου Κωνσταντίνου και στη πλατεία Οδησσού».

Ο δήμαρχος ανέφερε ακόμα τα εξής:
•    «Σημαντική είναι η ρύθμιση στο χρέος στο Παρακαταθηκών και Δανείων των 130 εκατομμυρίων περίπου, το οποίο καταφέραμε να ρυθμίσουμε και να εξοικονομήσουμε  στο σύνολο 7 εκατομμύρια,  μέχρι τη λήξη του, αλλά και περίπου 1,5 εκατομμύριο τον χρόνο».
•    «Υπάρχει  ένα κενό στον Προϋπολογισμό που αφορά στο ποσό που είναι να λάβουμε οι παραλιμένιοι  δήμοι από τον ΟΛΠ. (…) Υπενθυμίζω ότι το 3,5% του τζίρου του Οργανισμού, πρέπει να πηγαίνει στο ελληνικό δημόσιο.  Το ελληνικό δημόσιο να παρακρατά το 0, 25% και το υπόλοιπο 3,25% να αποδίδεται στους παραλιμένιους δήμους».
•    «Δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό τα 80 εκατομμύρια της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, όπως και τα δύο έργα που ανέφεραν πριν, τα μεγάλα έργα εννοώ, του Μικρολίμανου και του Αγίου Διονυσίου 21 εκατομμυρίων και τα δύο, εγκεκριμένων ποσών»

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών έκανε τις εξής επισημάνσεις:
1.    Με την αναχρηματοδότηση των δανείων , που πετύχαμε πλέον τα τοκοχρεωλύσια είναι εμφανώς μειωμένα σε σχέση με την περσινή χρονιά και έχει δοθεί ανάσα ρευστότητας στον Δήμο.
2.    Θα καταβάλουμε για φόρο εισοδήματος 1.040.503 ευρώ και για ΕΝΦΙΑ 562.282 ευρώ
3.    Με την εφαρμογή του 5% παρακράτησης από τους ΚΑΠ μας για την οφειλή προς την ΔΟΥ , που παραλάβαμε , θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός μας με 877.000 ευρώ.
4.    Τα ποσοστά χρηματοδότησης επί του Τεχνικού μας Προγράμματος είναι από Περιφέρεια, Πράσινο Ταμείο και ΠΔΕ είναι 59%, το 7,97% από Ανταποδοτικά και το 15% από ΣΑΤΑ.

Και παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
«Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλείστες οικογένειες της πόλης αποτυπώνεται σε ορισμένα στοιχεία από τις υπηρεσίες του Δήμου μας:
404 αιτήσεις εκκρεμούν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο
2.000 άτομα λαμβάνουν διατακτικές κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα
2.533 αιτούντες για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Προνοιακό επίδομα λαμβάνουν 3.422 άτομα .
Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν την κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικογένεια».

Μερικά στοιχεία από τον προϋπολογισμό, που ισοσκελίζεται στα 246.902.074,27 ευρώ στα έσοδα και τα έξοδα:
•    Η κρατική επιχορήγηση για τη κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού παραμένει στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, περίπου στα 17,2 εκατομ. €.
•    Η κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων θα παραμείνει επίσης σταθερή στο 1.194.680 €
•    Προγραμματίζονται 14 έργα με προγραμματικές συμβάσεις με τη Περιφέρεια Αττικής συνολικού ύψους 11.263.453 €

Το Υπ. Δικαιοσύνης οφείλει απαντήσεις για Ράλλειο
Στο 1,4 εκ. € η επιχορήγηση στη ΔΗ.ΡΑ.Π το 2018
Πειραιάς:Τεχνικό Πρόγραμμα λιτότητας& το 2018
Το παρελθόν «κυνηγάει» το «Κανάλι 1»
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή