Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/07/2017
«Ανάσα» στο Δήμο Πειραιά από τα υπέρογκα δάνεια

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων,  η σύμβαση για την αναχρηματοδότηση του δανείου του Δήμου Πειραιά.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή τα τελευταία 3 χρόνια για νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2014 παρέλαβε ένα δυσβάσταχτο χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Πειραιά έχει δάνειο 129.512.586,66 ευρώ και τοκοχρεολυτική ετήσια δόση 8.959.185,47 ευρώ για 29 χρόνια.

Ο Δήμος Πειραιά, με τη νέα σύμβαση πέτυχε μείωση του επιτοκίου από 6,02% σε 4,3% συν Euribor, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ετήσιας τοκοχρεολυτικής δόσης στο ποσό των 7.224.196 ευρώ  και αποπληρωμή δανείου σε 35 χρόνια.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο Δήμος κερδίζει προς όφελος των δημοτών κάθε χρόνο το ποσό του 1.734.989,47 ευρώ και ενώ θα πίστευε κανείς ότι με την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής από 29 σε 35 χρόνια θα είχαμε και αύξηση στο συνολικό ποσό που θα κατέβαλε, λόγω της μείωσης του επιτοκίου ο Δήμος θα πληρώσει 7.000.000 ευρώ λιγότερa από ότι θα πλήρωνε.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: «Το χρέος που παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014,  το οποίο άγγιζε τα 130.000.000 ευρώ, αποτελούσε μια «θηλιά» στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πειραιά, αποτέλεσμα του δανεισμού προηγούμενων ετών, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τον Δήμο σε αδιέξοδο. Μετά από συνεχείς συζητήσεις με όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς τα τελευταία 3 χρόνια, καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, καθώς η αναχρηματοδότηση του δανείου επιφέρει σημαντικό όφελος,  το οποίο θα αξιοποιηθεί επ΄ ωφελεία των  δημοτών και της πόλης μας. Δεν μου αρέσει να πανηγυρίζω. Όπως γνωρίζετε, για εμάς το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου Πειραιά αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Έχουμε περιορισμένα μέσα τα οποία θα εξαντλήσουμε και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, προκειμένου να καταφέρουμε να απεγκλωβιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο Δήμος από την οικονομική ασφυξία».

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Δήμο Πειραιά
Νέα εικόνα στο Ρώσικο νεκροταφείο στο Πειραιά
Ρώσικη αντιπροσωπεία στο Δήμο Πειραιά
Τίμησαν τα θύματα του βομβαρδισμού
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή