Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/06/2017
Πολιτική διελκυστίνδα πάνω στα σκουπίδια!

•    Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα- ΠΟΕ ΟΤΑ και ελπίδες για εκτόνωση της κατάστασης. Τι προβλέπει η τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή.
•    Κ. Μητσοτάκης: Ναι στη συνεργασία Δημοσίου- ιδιωτών για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Κυβέρνηση: Δεν αποτελεί πολιτική επιλογή μας η παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες
•    Διελκυστίνδα κυβέρνησης- ΝΔ. Η αμηχανία και οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης και το «διπλό πρόσωπο» της Νέας Δημοκρατίας.
•    Αποστάσεις από το πρόβλημα με γενικότητες προσπαθεί να πάρει το ΠΑΣΟΚ. Ξεκάθαρες θέσεις από « Το Ποτάμι».


Πολιτική… διελκυστίνδα στις πλάτες συμβασιούχων των Δήμων και πολιτών βρίσκεται, τις τελευταίες ημέρες, σε εξέλιξη, με φόντο τους σωρούς των σκουπιδιών στους δρόμους.

Όμως, οι κινήσεις των τελευταίων ωρών και ο καθορισμός συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη διοίκηση της ΠΟΕ- ΟΤΑ φαίνεται να έχει φέρει τις δύο πλευρές πολύ κοντά σε συμφωνία για το περιεχόμενο της κυβερνητικής νομοθετικής ρύθμισης.

Το «κλειδί» είναι η πρόσληψη υποψηφίων για κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και των λοιπών τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ, μέσω του ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση για τους σημερινούς συμβασιούχους.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ- ΟΤΑ είχε ζητήσει προ δύο ημερών να διαμορφωθεί η μοριοδότηση με βάση τους μήνες εμπειρίας τους ως εξής:
α) Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσεως σε ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ: 10 μόρια για κάθε μήνα, χωρίς περιορισμό,
β) 12μηνη εμπειρία στο αντικείμενο της θέσεως στον συγκεκριμένο Φορέα: 2 πρόσθετα μόρια ανά μήνα εμπειρίας,
γ) εμπειρία στο αντικείμενο της θέσεως σε ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ εντός των τελευταίων πέντε ετών από την ημέρα έκδοσης της ανακοίνωσης: 1 πρόσθετο μόριο, ανά μήνα εμπειρίας.

Η κυβέρνηση κατέθεσε, το βράδυ της Δευτέρας, τροπολογία, η οποία σύμφωνα με το in.gr προβλέπει:
Αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες.
Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.
Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι Δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.
Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους Δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Είναι προφανές ότι μετά την κατάθεση της παραπάνω τροπολογίας η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, με δεδομένη την «εκρηκτική» κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί με τα σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, αφήνει περιθώρια αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο παράδοσης της καθαριότητας σε ιδιώτες, όπως έκανε στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης.
Το θέμα της εισόδου ιδιωτών έχει ήδη ανοίξει παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και ορισμένων δημάρχων, όπως ο Γιάννης Μώραλης, ο Χρήστος Βρεττάκος (Κερατσίνι- Δραπετσώνα) κ.α. ότι δεν αποτελεί πολιτική επιλογή η παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες….
Το ΚΚΕ σε σχόλιό του υπογράμμισε τον κίνδυνο «για την παράδοση του τομέα της καθαριότητας στα αρπακτικά νύχια των ιδιωτών καπιταλιστών που καραδοκούν», επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε απερίφραστα υπέρ των συμπράξεων του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών (!) και πιο οικονομικών μορφών παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτική διελκυστίνδα

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι παίχτηκε, για μια ακόμα φορά, στις πλάτες των εργαζόμενων και των πολιτών, μια πολιτική διελκυστίνδα, με… φόντο τους ατελείωτους σωρούς των σκουπιδιών στους δρόμους.

Από τη μια πλευρά βρέθηκε μια αμήχανη κυβέρνηση, που έδειξε αδυναμία να διαχειριστεί ένα «καυτό» πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με ευθύνη των Δήμων και κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που άφηναν το θέμα των συμβασιούχων να σέρνεται….

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι προ ημερών το Υπουργείο Εσωτερικών (Σκουρλέτης) διαφωνούσε με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Γεροβασίλη) ως προς το εάν οι 2.500 μόνιμοι που έχουν ζητήσει οι Δήμοι να προσληφθούν, εμπίπτουν στον κανόνα 1/4 για το 2017 (και 1/3 για το 2018). Από τη μια, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη ισχυρίζεται ότι εμπίπτουν στον κανόνα αυτό. Ο κ. Σκουρλέτης από την άλλη επικαλείται διάταξη σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται από τον κανόνα 1/4 οι προσλήψεις σε υπηρεσίες των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ αυτών, οι οποίες αφορούν ανταποδοτική υπηρεσία.

Από την άλλη πλευρά βρέθηκε η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει κάνει, επί χρόνια, «παιγνίδι» με τους συμβασιούχους και εμφανίστηκε με δύο πρόσωπα:

Το ένα, το επίσημο, που εκφράστηκε από τον πρόεδρο Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων».
Απλά, ζήτησε… παράταση του προβλήματος λέγοντας ότι «πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα»

Το άλλο πρόσωπο, το «αυτοδιοικητικό» εκφράστηκε δια του προέδρου της ΚΕΔΕ και στελέχους της ΝΔ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους τους συμβασιούχους….

Το ΠΑΣΟΚ έχοντας και αυτό βάλει το… χέρι του στη δημιουργία (και τη συντήρηση) του προβλήματος εμφανίστηκε δια της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά να ζητάει «να υπάρξει οριστική λύση» προσδιορίζοντας την με γενικότητες ως εξής:
«Με καθορισμό από τους δημάρχους των θέσεων που απαιτούνται για κάθε δήμο και μόνιμες προσλήψεις μέσα από το ΑΣΕΠ με απόλυτη διαφάνεια»

Το ΚΚΕ σε σχόλιο του κατήγγειλε ξεκάθαρα ότι «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και όχι οι αγώνες εργαζομένων, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας, τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των Δήμων»
Ακολούθως υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει τώρα το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά όλων αυτών των εργαζομένων, αντί να τους κοροϊδεύει, υποσχόμενη δήθεν λύσεις που διαιωνίζουν την εργασιακή ανασφάλεια κι αντικειμενικά στρώνουν το έδαφος για απολύσεις και για την παράδοση του τομέα της καθαριότητας στα αρπακτικά νύχια των ιδιωτών καπιταλιστών που καραδοκούν».

Τέλος, «Το Ποτάμι» με σειρά ανακοινώσεων και δηλώσεις στελεχών του έδειξε πλήρη γνώση του θέματος και- αντικειμενικά- πήρε ξεκάθαρες θέσεις.
Σε ενημερωτική ανακοίνωση του κόμματος που δημοσιεύτηκε, στις εφημερίδες, με επτά αλήθειες και ψέματα για το θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
•    Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις συμβασιούχων διενεργούνται εκτός ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ έρχεται μεταγενέστερα και κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο νομιμότητας για τις προσλήψεις αυτές. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ότι ο κάθε δήμαρχος μπορεί να προσλάβει όποιον θέλει, αρκεί να το έχει κάνει νόμιμα. Αλλά ακόμα κι έτσι, η πλειονότητα των περιπτώσεων προσλήψεων συμβασιούχων που έλεγξε το ΑΣΕΠ κατά το 2016, βρέθηκε να έχουν κάποια παρατυπία!
Η απόφαση του Ελεγκτικού λέει ρητά, ότι η μονιμοποίηση των ανθρώπων που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ, παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

•    Η συγκεκριμένη ιστορία των παρατάσεων των συμβάσεων ξεκινάει τον Απρίλιο 2013, που η τότε κυβέρνηση της ΝΔ περνάει διάταξη «σκούπα», σύμφωνα με την οποία παρατείνει τις συμβάσεις καθαριότητας σε ΔΟΥ και κτηματικές υπηρεσίες από τις 31.12.2012 που έληγαν, κατά ένα χρόνο ώστε να λήγουν στις 31.12.2013.
Έκτοτε, υπήρξαν διαρκείς παρατάσεις, μέχρι και τον Μάιο 2015, οπότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε για να το «απογειώσει»:
Πέρα από το γεγονός ότι παρέτεινε κι αυτή με τη σειρά της τη διάρκεια των συμβάσεων μέχρι 31.12.2015, επέκτεινε και το πεδίο εφαρμογής λέγοντας ότι η παράταση των συμβάσεων αφορά όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα (κι όχι μόνο αυτούς των ΔΟΥ και των κτηματικών υπηρεσιών)! Οι παρατάσεις συνεχίστηκαν, βέβαια, και για το 2016 και για το 2017, οπότε και προέκυψε το θέμα με την απόφαση του Ελεγκτικού.
Μάλιστα, τον Οκτώβρη του 2016, σε άσχετο νομοσχέδιο (για την ίδρυση του ελληνικού ιδρύματος για την έρευνα και την καινοτομία) ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης έφερε τροπολογία που παρέτεινε όλες τις συμβάσεις μέχρι τις 31.12.2017. Μάλιστα, σαν να μην έφτανε η παράταση των συμβάσεων με άσχετη τροπολογία, λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία έφερε ο κ. Βερναρδάκης «νομοτεχνική βελτίωση» με την οποία έσβησε από την τροπολογία τη φράση «λαμβανομένων υπόψη των διαθέσιμων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς». Συνεπώς, και να ήθελε κάποιος Δήμος να αρνηθεί την ανανέωση των συμβάσεων επικαλούμενος έλλειψη πόρων, δεν μπορούσε να το κάνει.

Καταλήγοντας «Το Ποτάμι» επεσήμανε ότι «για να μην ξαναζήσουμε το κακό αυτό θέατρο, καλούμε όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει λύση για το πρόβλημα των συμβασιούχων των ΟΤΑ. Και πρότεινε τα εξής σημεία:
Α) Οι συμβασιούχοι που εργάστηκαν στους δήμους και μετά την ημερομηνία λήξης της σύμβασής τους πρέπει να πληρωθούν για την εργασία που παρείχαν. Η κυβέρνηση να φέρει στη βουλή την σχετική διάταξη που θα λύνει το θέμα, ώστε να μην σύρονται οι συμβασιούχοι στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Β) Η κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το σύστημα προσλήψεων ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις:
Οι Δήμοι που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν συμβασιούχους για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να καταθέσουν στο ΑΣΕΠ κατάλογο με τις εν λόγω θέσεις. Το ΑΣΕΠ θα αξιολογήσει την ανάγκη, και θα προχωρήσει σε πλήρη περιγραφή των θέσεων εργασίας: Γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες των ανθρώπων που θα κληθούν να καλύψουν τις εν λόγω θέσεις, θα πρέπει να είναι αναρτημένες δημόσια. Στη συνέχεια, το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό για την κάλυψη των εν λόγω θέσεων. Στον διαγωνισμό θα μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε καλύπτει τα προαπαιτούμενα του περιγράμματος θέσης, συμπεριλαμβανομένων και των προηγούμενα υπηρετούντων σε αυτές τις θέσεις, συμβασιούχων, οι οποίοι μπορούν να μοριοδοτηθούν επιπλέον λόγω της προϋπηρεσίας τους στην εν λόγω θέση. Ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.
Γ) Καμία σύμβαση ορισμένου χρόνου δεν μετατρέπεται σε αορίστου. Οι Δήμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω μη επάρκειας του προσωπικού τους κατά το τρίμηνο ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΑΣΕΠ μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη συμβάσεων τρίμηνης μέγιστης διάρκειας, οι οποίες λύονται αυτοδικαίως με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΑΣΕΠ.

ΕΣΕΕ: Συνέδρια για τη Μικρομεσαία Επιχείρηση
Βίντεο από την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου
Ερχεται ρύθμιση- ανάσα για οφειλές μικρομεσαίων
Ξένοι επενδυτές: Η Ελλάδα βλέπει... φως στο τούνελ
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή