Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/07/2017
Αναβαθμίζεται η σύνδεση Πάτρας- Βενετίας

Η αναβάθμιση της θαλάσσιας σύνδεσης Πάτρας- Βενετίας είναι ένα από τα 7 έργα, που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού «πακέτου» μέτρων στο τομέα των μεταφορών.

Το σύνολο του προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί με 2,7 δισεκατομ. € από τα οποία τα 61 εκατομ. € θα διατεθούν στην Ελλάδα για 7 έργα σε σιδηροδρομικές συνδέσεις, υποδομών χρήσης φυσικού αερίου κ.α.
Το μοναδικό «ναυτιλιακό» έργο για τη χώρα μας αφορά την «ανάπτυξη και αναβάθμισης της σύνδεσης Ιταλίας- Ελλάδας».

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Η δράση στοχεύει στην αναβάθμιση της σύνδεσης του Υδάτινου Διαδρόμου μεταξύ των δύο βασικών λιμένων της Βενετίας και της Πάτρας, βελτιώνοντας τους περιορισμούς προσβασιμότητας, που οφείλονται σε ρηχά νερά στη λεκάνη απορροής του λιμανιού της Βενετίας.
Αυτό θα επιτευχθεί με την εκσκαφή του υπολειμματικού τμήματος πάνω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας και των έργων βυθοκόρησης μέχρι 10,5 m. Η δράση αποσκοπεί επίσης στην αύξηση της πρόσβασης στο λιμάνι της Βενετίας σε δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες με τη διεξαγωγή μελέτης σχετικά με τις τεχνολογικές λύσεις για τη ναυτική προσβασιμότητα».
Στη Πάτρα θα γίνουν έργα με στόχο να αυξηθεί η χωρητικότητα του Νότιου Λιμανιού.

«Η δράση θα συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της θαλάσσιας σύνδεσης των δύο λιμένων», αναφέρεται ακόμα.

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 267.000 € ενώ το έργο, στο οποίο θα διατεθούν τα περισσότερα κονδύλια για τη χώρα μας (40.363.249 €) αφορά στον εκσυγχρονισμό σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 17,12 χιλιομέτρων από την Αθήνα στις Τρείς Γέφυρες, με παράλληλη βελτίωση του σταθμού των ΚΤΕΛ και της διαδρομής από Πειραιά μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αχαρνών.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση ενός τεχνικού σημείου συμφόρησης, με αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας. Μακροπρόθεσμα, η δράση θα επιτρέψει την προώθηση της χρήσης των βιώσιμων τρόπων μεταφοράς με λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», αναφέρεται σε έγγραφο της Επιτροπής.

Η Επίτροπος της ΕΕ κ. Βιολέτα Μπουλτς, αρμόδια για τις μεταφορές, δήλωσε: «Η ζήτηση επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών είναι τεράστια. Αυτό το νέο κύμα επενδύσεων επικεντρώνεται σε καθαρά, καινοτόμα και ψηφιακά έργα με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφορών της Ευρώπης. Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια πραγματική ένωση μεταφορών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, θα τονώσει την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Κοιτάζοντας μπροστά, καλώ τα ενδιαφερόμενα μέρη να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα εναπομένοντα κονδύλια και να τα συνδυάσουν ώστε να μεγιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και η αποδοτικότητα όλων των πιθανών πόρων.»


ΕΣΕΕ: Συνέδρια για τη Μικρομεσαία Επιχείρηση
Ποιοί είναι οι 12 νέοι φόροι που έρχονται το 2018
Διατάξεις με «θετικό πρόσημο» σε νομοσχέδιο
Γονείς πνίγηκαν για να σώσουν τα παιδιά τους
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή