Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/04/2018
Ποιμαντική της Ναυτιλίας: Νέο πρόγραμμα αρχίζει

Με την ευλογία του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, το πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς σε συνεργασία με το «Institute of International Nautical Studies» (Ινστιτούτο Διεθνών Ναυτιλιακών Σπουδών) υλοποιείται στον Πειραιά, εξειδικευμένο, επιστημονικό πρόγραμμα κατάρτισης, με τον γενικό τίτλο: «Ποιμαντική της Ναυτιλίας».

Η «Ποιμαντική της Ναυτιλίας» είναι ένα καινοτόμο, πιλοτικό πρόγραμμα εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. Είναι η πρώτη, σύγχρονη απόπειρα προσέγγισης στην Ελλάδα της βιομηχανίας της Ναυτιλίας, από την πλευρά τής Χριστιανικής Ορθόδοξης Θεολογίας, με τρόπο επιστημονικό, μεθοδικό και ποιμαντικό.

Πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται διά θαλάσσης, προσφέροντας εργασία σε 1,5 εκατομμύρια ναυτικούς. Η ναυτιλία είναι μια πραγματικά διεθνής βιομηχανία: στη σημερινή παγκόσμια αγορά μπορεί να υπάρχει ένα πλοίο που ανήκει στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένο στη Μάλτα, με αξιωματικούς από την Ελλάδα και την Ινδία και με μεικτό πλήρωμα από την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, το Βανουάτου και τις Φιλιππίνες.

Επίσης, το επάγγελμα του ναυτικού είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο. Το 2015, υπήρξαν 2.687 περιστατικά ατυχημάτων και γεγονότων. Το ποσοστό αυτοκτονίας για τους ναυτικούς είναι τριπλάσιο του ποσοστού των εργαζομένων στην ξηρά και είναι 26 φορές πιο πιθανό να σκοτωθούν κατά την εργασία.

Η απειλή της πειρατείας είναι επίσης πραγματική. Αν και βρίσκεται σε μια γενική τάση μείωσης, αυξάνεται σε συγκεκριμένες περιοχές: τα ύδατα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Ινδία και το Μπαγκλαντές έχουν σημειώσει αύξηση της πειρατείας από έτος σε έτος. Περισσότεροι από 40 ναυτικοί, που έχουν απαχθεί από Σομαλούς πειρατές, έχουν κρατηθεί για πάνω από τρία χρόνια.

Σκοποί της Ποιμαντικής της Ναυτιλίας
•    Επισκέψεις σε Πλοία.
•    Επαγγελματική Συμβουλευτική και Κοινωνική Πρόνοια.
•    Επικοινωνία με συγγενείς και φίλους.
•    Προσωπική Συμβουλευτική.
•    Μεταφορές.
•    Φροντίδα μετά τον τραυματισμό.
•    Υπηρεσίες Διαμεσολάβησης.
•    Πνευματική στήριξη.

 Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Απευθύνεται σε Κληρικούς και Θεολόγους με ανάλογα ποιμαντικά ενδιαφέροντα αλλά (κατόπιν επιλογής και διαθεσιμότητας) και σε κάθε Επιστήμονα, κάτοχο πτυχίου ανθρωπιστικών σπουδών (Human Sciences).
Η συμμετοχή, η αυτενέργεια και η συνεισφορά στην ανάπτυξη του Προγράμματος από τους κατόπιν επιλογής επιμορφουμένους είναι προαπαιτούμενη και ιδιαιτέρως σημαντική για την επιτυχία του.
Δεδομένου ότι τα τμήματα θα είναι ολιγομελή, βασικό προσόν για την επιλογή, πέρα από τον τίτλο σπουδών και την αξιολόγηση του βιογραφικού του κάθε υποψηφίου σπουδαστή, είναι  η διάθεση μαθητείας και προσφοράς.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά ή στη Γραμματεία του Πνευματικού Κέντρου Ευαγγελιστρίας Πειραιώς  (Βούλγαρη 50Γ, όπισθεν Ιερού Ναού, Τηλ.: 2104125619).

Προσδοκώμενο Αποτέλεσμα
Ο στόχος είναι οι συμμετέχοντες να λάβουν ουσιαστικές γνώσεις, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης και εξειδίκευσης αλλά και σε κάθε ευκαιρία πρακτικής εφαρμογής, να διαθέτουν τα προσόντα, για την άσκηση αυτής της ιδιαίτερης μορφής Ποιμαντικής της Ναυτιλίας και Διακονίας του Ναυτιλομένου πλησίον, με επαγγελματισμό.
Αποτελεί προτεραιότητα, τα στελέχη εκείνα, που θα εξειδικευθούν, να είναι ικανά να υποστηρίξουν την Εμπορική Ναυτιλία, ως σύμβουλοι Resilience (ενισχύσεως της ψυχικής ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας) των Ναυτικών και των Οικογενειών τους, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα σχέδια δράσης στις δομές της Eκκλησίας και των Ναυτιλιακών εταιρειών, με σκοπό την ευημερία, αφοσίωση, παραγωγικότητα, αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και ψυχική ισορροπία των ναυτικών προς τον εργασιακό τους σκοπό, την εταιρεία τους και την οικογένειά τους.

Διάρκεια και Τόπος Υλοποίησης του Προγράμματος
Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε δώδεκα (12) εκπαιδευτικές συναντήσεις, χρο­νικής διάρκειας εκάστης δύο (3) ωρών κάθε Παρασκευή.
Θα πραγματοποιείται στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Ευαγγελι­στρίας Πειραιώς (Βούλγαρη 50Γ, όπισθεν Ιερού Ναού, Τηλ.: 2104125619).
Διάρκεια Προγράμματος: (Α΄Κύκλος_2018)
Παρασκευή 27 Απριλίου – Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018.

Σημαντικές Διαδικαστικές Πληροφορίες
Η παρακολούθηση και η απόκτηση του Πιστοποιητικού Επιμορφώσεως του Προγράμματος «Ποιμαντική της Ναυτιλίας», είναι εντελώς δωρεάν, καθώς εμπίπτει στη μέριμνα των διοργανωτών για παροχή κοινωνικού έργου και προετοιμασία υπεύθυνων στελεχών για την ιδιαίτερη αυτή διακονία.
Για το λόγο, όμως, αυτό η τάξη θα είναι ολιγομελής και θα απαιτηθεί πέρα από την επιμελή παρουσία των σπουδαστών στις συναντήσεις, παράλληλα και η υποβολή μιας ατομικής ή συλλογικής εργασίας, όπου θα συμβάλλουν στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη του γνωστικού αντικειμένου.

Μαθήματα
Εισαγωγική Θεματολογία
Εισαγωγή στη Ναυτιλία.
Διαχείριση της Θρησκευτικής και Πολιτισμικής διαφορετικότητας σε πλοίο.
Ναυτική Συμπαράσταση. Έρευνα και Πράξη.
Διεθνής Σύμβαση για τη Ναυτική Εργασία – MLC
Διδάσκων: Ισίδωρος Παχουνδάκης

Ποιμαντική Θεματολογία
Ποιμαντική του Ναυτικού -Εκκλησιαστικά σύμβολα και ναυτική ορολο­γία – Επικοινωνιακή αξιοποίηση.
 Συμβουλευτική Ποιμαντική της Ναυτικής Οικογένειας.
Το μέλλον της Ναυτικής Ποιμαντικής – Ποιμαντική της Θάλασσας.
Ψυχική Επιβίωση εν πλω.
Διδάσκων: Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος

Ειδική Θεματολογία
Η Θάλασσα στην Καινή Διαθήκη και Θαλασσινή Αγιολογία.
Η Πνευματικότητα του Ναυτικού.
Η Θρησκευτική και Λατρευτική ζωή του Ναυτικού.
Χριστιανική Λογοτεχνία για τους Ναυτικούς και τη Θάλασσα.
Διδάσκων: Σταμάτιος Ζούλας

Διδάσκοντες  
•    Παχουνδάκης Ισίδωρος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος και Διδάσκων των Ναυτιλιακών Προγραμμάτων στο e-Learning Πρόγραμμα Εκπαίδευσης του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διδάσκων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Επιστημονικός Σύμβουλος για θέματα Ναυτιλίας στο περιοδικό «Πεμπτουσία».
•    Μπολτέτσος Τριαντάφυλλος, Δρ. Ποιμαντικής Θεολογίας και Μεθοδολογίας, MTh (Ποιμαντικής Θεολογίας και Αγωγής), Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Δημοσιογράφος, Διδάσκων σε e-Learning Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
•    Ζούλας Σταμάτιος, MTh (Ποιμαντικής Θεολογίας και Αγωγής) – Εκπαιδευτικός, Καθηγητής των Θρησκευτικών και της Ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση, Διδάσκων σε e-Learning Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τιμητική εκδήλωση για το Μητροπολίτη Πειραιά
Η πίτα του σταθμού της Εκκλησίας
Σεραφείμ: 387€ οι καταθέσεις μου
Νέο επεισόδιο στη κόντρα Σεραφείμ- ΔΗΜΑΡ
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή