Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/03/2018
Παρέμβαση 15 φορέων του Πειραιά για τη Ράλλειο

Ανοιχτή επιστολή- παρέμβαση για το θέμα της στέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά στο γιαπί της «Ραλλείου», στη πλατεία Κοραή, απηύθυναν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή 15 φορείς της πόλης.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Άγγελος Κότιος.

Επίσης, υπογράφουν οι πρόεδροι των Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Φαρμακευτικού Συλλόγου, Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών, Οδοντιατρικού Συλλόγου, Πειραϊκού Συνδέσμου, Ιατρικού Συλλόγου, Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Εμπορικού Συλλόγου, Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,  Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Πειραιά και Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών , Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι «στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά επί των οδών Σκουζέ και Φίλωνος, στεγάζονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Το κτίριο αυτό ήταν μια λύση ανάγκης εκείνης της εποχής, ενώ είναι πλέον ακατάλληλο για Δικαστικό Μέγαρο λόγω έντονης έλλειψης χώρων, αιθουσών αλλά κυρίως εξόδου κινδύνου.
Η στέγαση των υπόλοιπων Δικαστηρίων (Διοικητικά Δικαστήρια, Πρωτοδικείο και Εφετείο καθώς και το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο) στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα, επίσης παλαιά και ακατάλληλα, με αντίστοιχο βάρος του Ελληνικού Δημοσίου».

Και αφού υπενθυμίζεται ότι «η απομάκρυνση των Δικαστηρίων του Πειραιά από τον φυσικό τους χώρο, τον Δήμο Πειραιά, απετράπη με παμπειραϊκό αγώνα»  σημειώνεται ότι ο Δήμος έχει αποφασίσει να παραχωρήσει το κτήριο για αυτό το σκοπό.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες ημερομηνίες- κλειδιά:
•    Από τον Φεβρουάριο του 2015 η Πολιτεία αποδέχτηκε τελικώς τη λύση της στέγασης των Δικαστηρίων στο ημιτελές κτήριο της πρώην Ραλλείου Σχολής.
•    Στις 23.12.2016 μετά τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με το δήμαρχο Πειραιά φάνηκε ότι υπήρχαν απτά σημεία θετικής αντιμετώπισης του θέματος, με την ένταξη στον προϋπολογισμό του έτους 2017 του «Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων», κονδυλίων για την κατασκευή του έργου και την ανάληψη υλοποίησης των οικοδομικών εργασιών από την ανώνυμη εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές», που ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών.
•    Με δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, η τελευταία στις 19.12.2016 εγκρίθηκε η παραχώρηση του ακινήτου στο υπουργείο Δικαιοσύνης για 49 χρόνια έναντι παραχώρησης δικαιώματος χρήσης χώρων κυλικείων και καταστημάτων φωτοτυπικών στους ορόφους του κτηρίου.
•    22/1/2016: Στον ΔΣΠ έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της προμελέτης των αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, στατικών αποκαταστάσεων και ενεργειακής αναβάθμισης καθώς και μια πρώτης εκτίμησης κοστολόγησης της αποκατάστασης και μετατροπής του ημιτελούς κτιρίου σε Δικαστικό Μέγαρο.
•    Τον Οκτώβριο του 2017 παραδόθηκε στο ΔΣΠ το σύνολο της μελέτης στατικής επάρκειας, που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ, όπου ανατέθηκε από τον ΔΣΠ.
Σύμφωνα με τον επιβλέποντα καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κων. Σπυράκο το εν λόγω κτήριο με παρεμβάσεις στήριξης βάσει του ισχύοντος νέου κτιριολογικού κανονισμού και με προϋπολογιζόμενη δαπάνη αντιστήριξης 4,5 εκατομ. € δύναται να στεγάσει τις δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά και να αποτελέσει ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο με συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη αποπεράτωσης 20- 23.000.000 €.
•    24/11/2017 συνάντηση υπουργού και δημάρχου και τεχνικών συμβούλων τους  για επικαιροποίηση συμφωνία παραχώρησης.

«Κάναμε ότι μπορούσαμε για επιτάχυνση. Υπάρχουν «έντονες καθυστερήσεις, οι οποίες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι και σήμερα την υλοποίηση του έργου». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει αποδεχτεί εγγράφως την παραχώρηση του ακίνητου από το Δήμο», αναφέρει το έγγραφο, στο οποίο σημειώνεται ότι «κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις από την πλευρά της κεντρικής Διοίκησης δεν έχουν επιτρέψει την εκκίνηση των εργασιών, ενώ πλέον ο χρόνος πιέζει αφόρητα».
Καταλήγοντας ζητείται να «ξεπαγώσει» το Υπουργείο τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ενώ η δημοτική αρχή φαίνεται ότι πλέον εξετάζει και άλλες λύσεις αξιοποίησης του ακινήτου….


ΝΔ: Ελλείψεις σε δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά
Μέτρα πολιτικής προστασίας για φωτιές- σεισμούς
Παρέμβαση- μήνυμα Γ. Σταματογιάννη για τη Ράλλειο
Καθυστερήσεις Τραμ: Φταίει και ο... Χατζηπετρής
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή