Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/08/2017
Επενδυτικά προγράμματα σε Πειραιά & Β Πειραιά

Το «επόμενο βήμα» καλείται να σχεδιάσει ο Δήμος Πειραιά μετά την έγκριση της πρότασης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) και μάλιστα με την υψηλότερη βαθμολογία από τη Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής ανάμεσα σε συνολικά πέντε προτάσεις.

Παράλληλα, αναμένεται η αξιολόγηση της πρότασης και των Δήμων της Β’ Πειραιά, όπου ήδη υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων, συνολικού ύψους 105 εκατομ. €, από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Η πρόταση του Δήμου Πειραιά με τίτλο «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Βιώσιμης Ανάπτυξης Πειραιά» είχε προϋπολογισμό 90 εκατομ. € αλλά τελικά εγκρίθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομ. €. Η βαθμολογία, που συγκέντρωσε η πρόταση ήταν 90,90 (με άριστα το 100).

Ακολούθησε η πρόταση του Δήμου Αθηναίων με προϋπολογισμό 99,5 εκατ. € από τον οποίο εγκρίθηκαν έργα συνολικού ύψους 85,048 εκατ. €. Η βαθμολογία ήταν 75,60.

Στη τρίτη θέση με βαθμολογία 72,00 ήρθε η πρόταση του Δήμου Καλλιθέας, για τον οποίο εγκρίθηκαν έργα συνολικού ύψους 35,2 εκατ. € ενώ είχαν ζητηθεί έργα συνολικού ύψους 44 εκατομ. €.

Η τελευταία επιλέξιμη πρόταση ήταν του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής με βαθμολογία 58,30, όπου θα γίνουν έργα διαδημοτικού χαρακτήρα, συνολικού ύψους 58,1 εκατομ. € ενώ είχαν ζητηθεί έργα ύψους 98 εκατ.€

Αντίθετα «κόπηκε» η πρόταση του Δήμου Αμαρουσίου, που συγκέντρωσε βαθμολογία κάτω από τη βάση του 50, στη κλίμακα 45 <50.

Το «επόμενο βήμα» είναι το δεύτερο στάδιο αξιολόγησης, όπου ο Δήμος Πειραιά και άλλοι τρεις φορείς, που… προκρίθηκαν θα πρέπει να παρουσιάσουν, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, αναπροσαρμοσμένο σχέδιο δράσης με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1fm» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Πρόκειται για διαφόρων ειδών έργα, όχι όμως όπως τα έχουμε ενδεχομένως στο μυαλό μας οι περισσότεροι. Είναι χρήματα για την κοινωνία, γι αυτούς που τα έχουν ανάγκη και δυστυχώς στις μέρες μας είναι πάρα πολλοί. Είναι χρήματα για μια πιο όμορφη πόλη, για αναπλάσεις, για «έξυπνες» υπηρεσίες. Είναι για πιο μεγάλα έργα, όπως επιχειρηματικότητα, νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι αυτά τα οποία λέγαμε προεκλογικά ότι μπορούμε να κάνουμε για την πόλη του Πειραιά. Άρα προφανώς κι είμαστε ικανοποιημένοι. Όλο το ποσό θα είναι στη διάθεση του Δήμου Πειραιά. Πιστώνονται 80 εκατ. στον Δήμο Πειραιά και αντίστοιχα στους άλλους Δήμους».

«Το πλεονέκτημα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης είναι ότι αυτά τα χρήματα πλέον τα διαχειρίζεσαι εσύ ως Δήμος, δεν υπάρχει ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης. Θα πάνε ονοματισμένα σε μια σειρά έργων συγκεκριμένων κατηγοριών», πρόσθεσε ο ίδιος. Και εξήγησε τις μεγάλες κατηγορίες έργων λέγοντας ότι είναι οι εξής:

•    Η κοινωνία, η επιχειρηματικότητα και η «όμορφη πόλη».
«Ένα παράδειγμα είναι οι αναπλάσεις. Η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, η ανάπλαση του Μικρολίμανου, η ανάπλαση των αρχαιολογικών χώρων που θέλουμε να κάνουμε, η ενοποίηση αρχαιολογικών διαδρομών για να κάνουμε τουριστικές διαδρομές, αυτά  είναι κλασσικές αστικές αναπλάσεις», εξήγησε ο δήμαρχος.
•    Η άλλη κατηγορία είναι η επιχειρηματικότητα.
Η χρηματοδότηση δηλαδή νεοφυών επιχειρήσεων, το κέντρο καινοτομίας το οποίο ενεκρίθη και είναι σημαντικό. Το πρώτο στην Ελλάδα κέντρο καινοτομίας, για τη γαλάζια ανάπτυξη στον Πειραιά. Είναι κλασσικές μέθοδοι χρηματοδότησης μικρότερων επιχειρήσεων, νεοφυών επιχειρήσεων για στήριξη τους, ώστε να σταματήσουν να  χάνονται θέσεις εργασίας  και να δημιουργηθούν νέες.
•    Τρίτο είναι οι λεγόμενες κοινωνικές παρεμβάσεις, το να μπορείς δηλαδή – με την καλή έννοια - να δώσεις χρήματα και «ανάσα» σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και πραγματικά είναι πάρα πολλοί, μέσα από πολλά προγράμματα που υπάρχουν είτε για τους ανέργους είτε για τους χαμηλοσυνταξιούχους είτε για τους ανθρώπους που έχουν μηδενικό εισόδημα. Υπάρχουν προγράμματα με τα οποία μπορείς να δώσεις χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους.  

«Αυτή είναι και η έννοια της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, για αυτό λέγεται Ολοκληρωμένη. Ουσιαστικά είναι ένα εργαλείο καινούργιο. Είναι ένα master plan για την πόλη και τους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Μώραλης.

Η Β’ Πειραιά

Από τη πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά σχέδια στην ιστορία της πόλης του Πειραιά ύψους 80 εκατ. ευρώ που αξιοποιεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής. Σε συνδυασμό με τα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί και χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής ύψους 31,6 εκατ. ευρώ, η πόλη μπορεί να αλλάξει όψη, να γυρίσει σελίδα, να αναβαθμίσει κατακόρυφα τις υποδομές, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις κοινωνικής και οικονομικής επανεκκίνησης».

«Στην ίδια φιλοσοφία και κατεύθυνση κινείται και το μεγάλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με 105 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής για έργα και παρεμβάσεις σε όλους τους Δήμους της Β΄Πειραιώς. Παράλληλα, για πρώτη φορά συντάσσεται ένα Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό και Αναπτυξιακό Σχέδιο με διαδημοτικά χαρακτηριστικά για την περιοχή της Β΄ Πειραιώς που αισιοδοξούμε ότι θα αντλήσει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από πολυταμειακά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά. Έτσι για πρώτη φορά στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά υλοποιείται ένας ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ικανή και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σηματοδοτώντας μια τομή με το παρελθόν όταν η περιοχή αυτή είχε συστηματικά τη χαμηλότερη χρηματοδότηση ανά κάτοικο στην Ελληνική Επικράτεια», κατέληξε ο κ. Γαβρίλης.

Η Ρένα Δούρου

Ερωτηθείσα σχετικά η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου τόνισε ότι πρόκειται για την «επιβράβευση μιας σοβαρής, συλλογικής προσπάθειας όλων των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, που εργάστηκαν με συνέπεια, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που αλλάζουν τα δεδομένα, όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά ευρύτερα για την Αττική».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν συστηματικά συμβάλλοντας, όχι απλά σε άλλο ‘ένα έργο’ αλλά σε ένα νέο οικονομικό, επιχειρηματικό, επενδυτικό περιβάλλον, με τη χρήση σύγχρονων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι οι ΟΧΕ», τόνισε η Περιφερειάρχης.

Η ίδια προσέθεσε ότι  «οι ΟΧΕ των Δήμων της Αττικής που εγκρίθηκαν, αποδεικνύουν με έμπρακτο τρόπο, δύο πράγματα. Πρώτον, τη σπουδαιότητα του αποτελεσματικού συντονισμού Περιφέρειας και Δήμων, στο πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας. Και δεύτερον τη σημασία των δομικών αλλαγών με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων δουλειάς και κοινωνικής συνοχής, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος της Αττικής».

Μέτρα πολιτικής προστασίας για φωτιές- σεισμούς
Καθυστερήσεις Τραμ: Φταίει και ο... Χατζηπετρής
Σεραφείμ: Τι είπε για το όνομα των Σκοπίων
Στο Δημοτικό Θέατρο έφτασε ο μετροπόντικας
Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή