Ενα ναυάγιο λιγότερο στο Σαρωνικό!

Η ανέλκυση του ναυάγιου του "Αγία Ζώνη ΙΙ" δεν απάλλαξε το Σαρωνικό μόνο από μια πηγή ρύπανσης. Δημιούργησε προσδοκίες πως σταδιακά θα απομακρυνθούν και τα 55 ναυάγια πλοίων που αργά αλλά σταθερά "σκοτώνουν" τη θάλασσα μας.

Η σχετική νομοθεσία έχει θεσμοθετηθεί από το 1998. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2017 και να προηγηθεί ένα ναυάγιο, που προκάλεσε μεγάλη ρύπανση, για να ενεργοποιηθεί ο νόμος και να γίνει η ανέλκυση χωρίς κόστος για το Δημόσιο. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η ανάλαγη συνέχεια και δεν θα περιοριστοιύμε στις προσδοκίες...

Παρασκευή 08 Απριλίου 2016
Πάμε Δημοτικό; Πάμε Πειραιά;

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  ανοίγει τις πόρτες του στους Φορείς της πόλης του Πειραιά και τους προσκαλεί σε ένα επταήμερο  τέχνης και δημιουργίας, με τον τίτλο Πάμε Πειραιά; - πάμε Δημοτικό;

O καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ,  Νίκος Διαμαντής,  πιστός στις δεσμεύσεις του, για ένα θέατρο ανοιχτό στην πόλη και τους κατοίκους της, με την συνάντηση αυτή αναδεικνύει την σχέση των Φορέων του Πειραιά  με τον πολιτισμό.

Όλοι όσοι Πειραιώτες θέλετε να πάρετε μέρος,  στην διοργάνωση Πάμε Πειραιά; - πάμε Δημοτικό; μπορείτε να στείλετε τις προτάσεις σας στο παρακάτω email: artisticdirector.dimotikopirea@gmail.com έως 20 Μαΐου.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016
Μοναδικές εικόνες της περιοχής μας που χάνονται...

Παρά την κακοποίηση που έχει υποστεί (και σε κάποιες περιπτώσεις υφίσταται) η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά παραμένει μαγευτική.
Μια βόλτα στο Πέραμα, στη Σαλαμίνα και σε κάθε άλλη "γωνιά" της περιοχής θα μας προσφέρει εικόνες που μας "ταξιδεύουν".
Μια από αυτές απεικονίζεται στη φωτογραφία, στην οποία βλέπουμε το στενό του Αγίου Γεωργίου ανάμεσα σε Πέραμα και Παλούκια Σαλαμίνας και στο βάθος τον κόλπο της Ελευσίνας.
Ας αναλογιστούμε όλα αυτά τα μέρη χωρίς τις ανθρώπινες, καταστροφικές αλλοιώσεις....

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016
Διακοπές στο... Πέραμα

«Το Πέραμα είναι ασφαλώς η πιο κοντινή Πειραϊκή εξοχή- μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Είναι η κατ’ εξοχήν λαϊκή και ανέξοδη, εξοχή που συγκεντρώνει αρκετό κοσμάκη», έγραφε, στις 7 Ιουλίου 1937, η ημερήσια πειραϊκή εφημερίδα «Χρονογράφος» για το Πέραμα πριν δημιουργηθεί εκεί η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πολύ πριν τα σπίτια «σκαρφαλώσουν» πάνω στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Αιγάλεω (φωτό)

Τότε τα σπίτια ήταν λιγοστά και προσφέρονταν για παραθεριστές που περνούσαν εκεί ολόκληρο το καλοκαίρι ενώ οι επισκέπτες του σαββατοκύριακου έμεναν «κάτω από σκηνές, που στήνουν κάτω απ’ τα πεύκα».

«Πάσης τάξεως, ηλικίας και φύλου άνθρωποι στα πεύκα και στην γραφικήν αμουδιά. Τραγουδάνε, χορεύουνε, κολυμπούνε και ξεροψήνονται στον ήλιο», έγραφε, ακόμα, ο αρθρογράφος σε μια εποχή, που η κατάσταση «μύριζε» τον ερχόμενο πόλεμο και οι δυσκολίες για τους Έλληνες ήταν- όπως συνήθως- πάρα πολλές.

Όμως, είχανε κέφι, «τραγουδούσαν, χόρευαν», στο Πέραμα. Τώρα; Πως ξεπερνάμε τις δυσκολίες;

Πέμπτη 07 Ιανουαρίου 2016
Από τη ξηρασία στις πλημμύρες

Όταν μιλάμε για κακοκαιρία να γνωρίζουμε τι εννοούμε. Η φωτογραφία (είναι από το πρακτορείο Ρωυτερς/ Τζεν Μπλεβινς) και απεικονίζει έναν οδηγό να προσπαθεί να βγει από το αυτοκίνητό του σε ένα πλημμυρισμένο δρόμο στην Καλιφόρνια.

Η Καλιφόρνια είχε πληγεί από την ξηρασία αλλά τις τελευταίες ημέρες ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες, που έφραξαν δρόμους και κατολισθήσεις.

Τετάρτη 06 Ιανουαρίου 2016
Ο Πειραιάς είναι πάντα το επίκεντρο στα Θεοφάνια

Τα Θεοφάνια (ή Θεοφάνεια) είναι μεγάλη χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.

Σε μια θαλασσινή χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε παρά να γιορτάζεται παντού με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Όμως, ο Πειραιάς, το πρώτο λιμάνι της χώρας, δεν μπορεί παρά να είναι πάντα το επίκεντρο του εορτασμού και αυτό δεν αλλάζει, ανεξάρτητα από παρουσίες.

Η δημοσίευση φωτογραφίας από παλαιότερο εορτασμό σε άλλο σημείο της Ελλάδας, ακριβώς την σημασία του εορτασμού στον Πειραιά θέλει να τονίσει

Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2016
Πρωτοχρονιά στο Ρίο ντε Τζανέϊρο....

Όταν λέμε γλέντι, ξεφάντωμα, ατελείωτα πάρτι, χορούς και έρωτα εννοούμε Ρίο ντε Τζανέϊρο. Απ’ αυτό δεν θα μπορούσε να «ξεφεύγει» η αλλαγή του χρόνου. Γι’ αυτό, ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στη παραλία της Copacabana, που βρίσκεται στη «καρδιά» του καλοκαιριού, θεωρείται κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

Πάνω από δύο εκατομμύρια ντόπιοι (Cariocas, κατά την τοπική ορολογία) και επισκέπτες, πολλοί ντυμένοι στα λευκά για καλή τύχη, συγκεντρώνονται στην παραλία σε σχήμα πετάλου, Μουσικά συγκροτήματα, σε διάφορα σημεία, με ζωντανή μουσική προσφέρουν τη δυνατότητα για ατελείωτο χορό, μέχρι ν’ αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου.

Τότε ξεκινάει ένα καταπληκτικό φεστιβάλ πυροτεχνημάτων, που αναγγέλλει την είσοδο του νέου χρόνου.

Μετά.... Τι μετά;  Δείτε τη φωτογραφία και αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη. Ότι και να σκεφτείτε «μέσα» θα είσαστε….

Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 2016
Ευτυχισμένο το 2016 ή αλλιώς.. αίσιο και ευτυχές το Έτος Πιθήκου

Όλος ο πλανητής γιορτάζει, από... χτές την έλευση του νέου έτους. Όλος; Όχι! Ένα μικρό ανυπότακτο χωριό... συγγνώμη, λάθος, αυτό είναι από τον Αστερίξ. Μια μεγάλη χώρα, η πολυπληθέστερη στον κόσμο, θα γιορτάσει το νέο έτος τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου...

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι Κινέζοι γιορτάζουν το νέο έτος με βάση ένα σεληνιακό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα η Πρωτοχρονιά να μην είναι σε σταθερή ημερομηνία αλλά κάθε χρόνο σε διαφορετική, πάντα, όμως, μεταξύ της 21ης Ιανουαρίου και της 20ης Φεβρουαρίου.

Έτσι, φέτος η Πρωτοχρονιά θα εορταστεί στις 8 Φεβρουαρίου, με μεγάλες γιορτές διάρκειας 7 ημερών (από 7 έως 13 Φεβρουαρίου 2016), του χρόνου θα εορταστεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου κ.ο.κ. Και εάν για εμάς άρχισε το 2016 για τους κινέζους θα ξεκινήσει (στις 8/2, μην ξεχνιόμαστε) το Έτος του Πιθήκου....

Όπως και να την ονομάσετε, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015
Ενα ζαρκάδι μας ταξιδεύει στην Ανατολή του 2016

Η εξαιρετική φωτογραφία, με τίτλο «Ζαρκάδι, σε τέσσερις εποχές», μπορεί να μας ταξιδέψει ευχάριστα με την έναρξη του 2016. Η φωτογραφία πήρε μέρος και βραβεύτηκε στα Βρετανικά Βραβεία φωτογραφίας άγριας ζωής 2015, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
|
Φωτογράφος είναι ο Kevin Sawford που απαθανάτισε ένα θηλυκό ζαρκάδι σε ένα λιβάδι από παπαρούνες στο Suffolk, τον Ιούλιο. Η φωτογραφία, όπως προαναφέρθηκε πήρε μέρος στα Βρετανικά Βραβεία Φωτογραφίας Άγριας Ζωής 2015.

Πηγή: The Guardian

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015
Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δένδρου

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δένδρου χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και ξεκίνησε από τα Γερμανία. Το δένδρο ήταν παραδοσιακά διακοσμημένα με φαγώσιμα, όπως τα μήλα, τα καρύδια ή άλλα τρόφιμα.

Αργότερα, άρχισε να φωτίζεται από τα φώτα μετά την έλευση της ηλεκτροκίνησης. Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά και σύγχρονα  στολίδια αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από χριστουγεννιάτικα δένδρα κατασκευασμένα από χάλυβα, πλαστικό ή οτιδήποτε άλλο.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015
Γέμισε μελωδίες ο σταθμός των ΗΣΑΠ

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες γέμισε ο σταθμός των ΗΣΑΠ. Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Πειραιά τραγούδησαν και έπαιξαν μουσική στο σταθμό των ΗΣΑΠ στον Πειραιά, σε μια ωραία εκδήλωση της Περιφερειακής Ενοτήτας Πειραιά και της ΣΤΑ.ΣΥ.

Πολλοί επιβάτες του "ηλεκτρικού" εισερχόμενοι ή εξερχόμενοι από το σταθμό σταμάτησαν, για λίγο και απόλαυσαν τις παιδικές μελωδικές εκτελέσεις, χειροκροτώντας θερμά τα παιδιά και τους καθηγητές τους.

Μια ωραία εκδήλωση, με θαυμάσια παιδιά, σε έναν αριστουργηματικό χώρο. Και του χρόνου....

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015
Μια αστυνομοκρατούμενη Ευρώπη είναι εδώ

Η Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι έχει ολοκληρωθεί. Τα αστυνομικά μέτρα, που είχαν ληφθεί στην διάρκειά της ήταν δρακόντεια. Εν μέρει δικαιολογημένα, μετά από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις. Όμως, όλα δείχνουν ότι η αστυνομοκρατία στην Ευρώπη ήρθε για να... μείνει.

Και δικαιολογημένα αρχίζουν πολλοί ν ανησυχούν εάν το επόμενο βήμα είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μακάρι αυτοί οι φόβοι να αποδειχτούν αβάσιμοι....

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015
Πειραιάς: Προορισμός

Πειραιάς, προορισμός Μαγευτική εικόνα από την Πειραϊκή.
Χωρίς άλλα λόγια....

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015
Χριστουγεννιάτικη πανσέληνος!

Μια χρονιά με ασυνήθιστη σεληνιακή δραστηριότητα (και γενικότερα με διάφορα γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο) δεν θα μπορούσε να τελειώνει παρά με ένα ολόγιομο φεγγάρι ανήμερα των Χριστουγέννων (25 Δεκέμβρη).

Όπως σημειώνει η ΝΑSA η τελευταία εορταστική πανσέληνος ήταν το 1977 και η επόμενη δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το 2034.

Η πανσέληνος του Δεκέμβρη είναι γνωστό ως «Το γεμάτο φεγγάρι του κρύου» ή «Φεγγάρι πριν από τα Χριστούγεννα». Μερικές φυλές ινδιάνων της Αμερικής αποκαλούν την πανσέληνο του Δεκέμβρη ως «Μακριά νύχτα φεγγαριού».

Πάντως, αυτή η χρονιά είχε διάφορα σεληνικά γεγονότα, όπως το Μάρτιο, όπου η Βρετανία είχε την πιο θεαματική έκλειψη ηλίου από το 1999, στις 28 Σεπτεμβρίου απολαύσαμε και στην Ελλάδα το «ματωμένο φεγγάρι» , ένα φαινόμενο που δημιουργείται όταν το φεγγάρι περνά στο σκιά της γης, δημιουργώντας μια κοκκινωπή απόχρωση.

Όπως και να έχει ας απολαύσουμε αυτή την δεκεμβριανή πανσέληνο.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015
Παρίσι: Απόφαση χαμηλών προσδοκιών για το κλίμα

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη σύνοδο στο Παρίσι για τη κλιμαντική αλλαγή. Πολύ περισσότερο, στη γαλλική πρωτεύουσα χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στους δρόμους αναμένοντας ένα καλό νέο από αυτή τη σύναξη όλων των κρατών του κόσμου, οργανώσεων και φορέων αλλά στέλνοντας και ένα μήνυμα ότι οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις δεν κάμπτουν τα δημοκρατικά αισθήματα ενός λαού, με αγώνες για τη Δημοκρατία.

Όμως, το αποτέλεσμα αν και προκάλεσε τους "πανηγυρισμούς" των ηγετών δεν φαίνεται να ήταν το αναμενόμενο. Από τις μέχρι τώρα επισημάνσεις οικολογικών οργανώσεων και φορέων φαίνεται ότι είναι μάλλον "χαμηλών προσδοκιών" καθώς μεταφέρεται ένα μεγάλο βάρος της ευθύνης για τη λήψη μέτρων σε επίπεδο κρατών.

Θα μπορέσουν τα κράτη να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση;

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015
Ενα στάδιο... ξαναγεννιέται

Η εικόνα δείχνει κάτι που θυμίζει… στάδιο. Κι’ όμως πραγματικά είναι ένα στάδιο- στολίδι, που το θαυμάσαμε, πολλές φορές, σε μεγάλες αθλητικές συναντήσεις και στο οποίο έχει ξεκινήσει μια ριζική ανακατασκευή προκειμένου να φιλοξενήσει την τελετή έναρξης και το τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2018.

Είναι το στάδιο Luzhniki της Μόσχας, που αποτελεί την έδρα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ρωσίας και παλαιότερα της Σοβιετικής Ένωσης και στο οποίο διεξήχθη, στις 14 Μαΐου 2008, ο τελικός του κυπέλου πρωταθλητριών με αντιπάλους- για πρώτη φορά- δύο βρετανικές ομάδες, τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ  και τη Τσέλσι (η ομάδα του Μάντσεστερ επικράτησε με 6-5 στα πέναλτι αφού ο κανονικός αγώνας και η παράταση είχε λήξει με σκορ 1-1).

Στο στάδιο, που κατασκευάστηκε το 1955 και ονομαζόταν «Στάδιο Λένιν», είχε γίνει μια πρώτη μεγάλη ανακαίνιση το 1996 και τώρα γίνεται η δεύτερη που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει πάνω από 19 δισεκατομμύρια ρούβλια (540 εκατομμύρια δολάρια ή 493,15 εκατομμύρια €).

Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015
Φορτηγό πλοίο … «κουτούλησε» σε γέφυρα!

Φορτηγό πλοίο … «κουτούλησε» πάνω σε γέφυρα. Το ασυνήθιστο συμβάν έγινε, στον ποταμό Ems, στη Γερμανία, όπου έπλεε το μήκους 111 μέτρων φορτηγό «Emsmoon».

Είναι άγνωστο τι ακριβώς συνέβη και το πλοίο επέπεσε πάνω στη σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στην πόλη Βίνερ, προκαλώντας της μεγάλη ζημιά και διακόπτοντας τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες «επ’ αόριστον».

Συμβαίνουν και στη Γερμανία….

Πηγή: gcaptain

Τρίτη 08 Δεκεμβρίου 2015
Οταν μιλάμε για ατμοσφαιρική ρύπανση εννοούμε το Πεκίνο

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται, για πρώτη φορά,  το Πεκίνο λόγω των υψηλότατου επίπεδου ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς ένα τεράστιο σύννεφο αιθαλομίχλης έχει σκεπάσει την δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, μετά τη Σαγκάη.

Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί τα σχολεία στην πρωτεύουσα της Κίνας έχουν κλείσει ενώ έχουν σταματήσει όλες οι εξωτερικές κατασκευαστικές εργασίες. Επίσης, έχουν υποβληθεί περιορισμοί στην κίνηση των αυτοκίνητων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημερινά επίπεδα ρύπανσης στο Πεκίνο είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερα από ό, τι την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο «κόκκινος συναγερμός» έχει εφαρμοστεί λόγω των αναμενόμενων επιπέδων κατά τις προσεχείς ημέρες.


Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2015
Ένα στάδιο ποδοσφαίρου εμπνευσμένο από μια... βάρκα

Και όμως στη φωτογραφία απεικονίζεται μόνο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι το καινούργιο λαμπρό στάδιο «Σαούντ Μπιν Αμπντουλραχμάν» ή «Al Wakrah», που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022, το οποίο θα γίνει στο Κατάρ.

Το σχέδιο του σταδίου είναι εμπνευσμένο από ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκάφος, που ονομάζεται «Dhow» και χρησιμοποιείτο για αιώνες από δύτες, που «ψάρευαν» μαργαριτάρια στο βυθό αλλά και από αλιείς.

Το γήπεδο έχει χωρητικότητα 40.000 θεατών, διαθέτει σύστημα ψύξης και είναι ένα από τα εννέα νέα στάδια που θα κατασκευαστούν για τις ανάγκες των αγώνων στο υπερσυντηρητικό Κατάρ.

Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2015
Περιμένοντας στη διώρυγα του Παναμά

Φαίνεται ότι από τις… ουρές δεν γλιτώνουν ούτε καν τα πλοία. Τουλάχιστον αυτά που διέρχονται από την εντυπωσιακή διώρυγα του Παναμά (στη φωτό).

Οι καθυστερήσεις λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών είχαν φτάσει, τον Οκτώβριο, ακόμα και στις 10 ημέρες αλλά πλέον με την βελτίωση του καιρού ο χρόνος αναμονής μειώθηκε στις δύο ημέρες. Ωστόσο, ακόμα χρειάζεται αρκετή δουλειά για να φτάσουμε στο… συνηθισμένο των 24 ή 36 ωρών.

«Σήμερα… η γραμμή είναι 45 πλοία, που αντιπροσωπεύει το μέγιστο χρόνο αναμονής δύο ημερών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αρχή της διώρυγας του Παναμά ενώ φαίνεται ότι ακόμα παραμένουν στα δύο αγκυροβόλια της διώρυγας περισσότερα από 130 πλοία, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται αρκετές εταιρείες.

Ο δήμαρχος είπε σε ομιλία του ότι ο Πειραιάς «κάθε χρόνο που περνάει θα είναι μία καλύτερη πόλη». Συμφωνείτε;
Ναί. Η πόλη θα καλυτερεύει
Σε κάποια πράγματα ίσως καλυτερεύει
Όχι. Μια από τα ίδια θα είναι
Δεν γνωρίζω. Ασε να δούμε
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο:
Αποστολή